fbpx

La anul vor fi alegeri locale. Votați după cum arată astăzi școala voastră!

de Nicholas-Christian Tănase, profesor

„Cum arată astăzi școala, va arăta mâine țara!”, spunea Spiru Haret.

Dragi elevi, părinți și profesori,
Mai este puțin și începe școala. Uitați-vă cum arată școala în care învățați, în care copiii voștri învață, acea școală în care lucrați. Clădirea pe care o numim școală este a Primăriei. Această instituție are obligația de a se îngriji de bunăstarea ei.

Din păcate, încă sunt școli care funcționează în trei schimburi… Explicația Primăriei va fi că nu au ce face, că nu au avut timp să se pregătească pentru aceasta situație… Toți vor cere performanță de la profesori, de la elevi, dar nimeni nu va pune presiune pe primărie să facă ceva concret în Țara Vorbelor!

Ne dorim un învățământ ca afară, cu masă caldă și pauză aferentă, cu laboratoare…dar continuăm să transformăm laboratoarele în săli de clasă, căci nu este suficient spațiu. Nu mai contează că elevii vor face experimente… numai în teorie. Dar cu totii avem pretenția că aceștia să fie olimpici. Îmi aduc aminte de știrile în care sunt prezentați olimpicii, că 4 din 5 provin de la școli private. Din acest motiv sunt de la școli private, căci acestea nu învață în trei schimburi și nici n-au transformat laboratoarele în sală de clasă. Și nici nu învăța în trei schimburi!

O cauză a faptului că există școli în 3 schimburi se datorează și părinților care caută ceea ce este mai bun pentru copilul lor. Și nu este greșit să îi oferi ceea ce este mai bun. Dar ce facem când, din dorința de a oferi ceea ce este mai bine, îi oferim ceea ce este mai rău?

Sunt părinți care au aflat de la cineva care știe pe cineva care este prieten cu cineva care a avut copilul la învățătoarea X. Și le recomandă să își înscrie copilul acolo. Iar, cum părintele își dorește ceea ce este mai bun, pac: o viză de flotant, iar școala din circumscripție este obligată să îi primească copilul. Nu contează că nu au spațiu suficient. Și uite așa, s-a inventat al treilea schimb. Întrebarea mea este acum, cât de eficient este sa învețe copilul dvs. la acea învățătoare de renume și recomandări (căci trăim în Țara Recomandărilor: un profesor bun, un medic bun, un psiholog bun etc.), dar să aibă ora mai scurtă? De ce? Pentru că nu s-a inventat, încă, programul de noapte la școală.

Dragi părinți, dacă doriți ce este mai bun pentru copilul dumneavoastră, nu mai fentați sistemul cu viza de flotant. Dacă va doriți o școală că afară, haideți să ne comportăm cu toții ca afară!

În luna martie, am fost plecat într-o mobilitate Erasmus în Turcia, în orașul Balikesir. Am fost la o școală de stat. O școală care, a fost demolată și reconstruită în aproape 2 ani. Iar acum acea școală se învârte după soare, aș zice: toți învațau într-un singur schimb, aveau sală de mese unde elevii și profesorii serveau masă caldă, aveau săli de conferințe, laboratoare pentru aproape toate disciplinele – aveau până și laborator pentru arte 😱. Să nu mai zic de celelalte. Când se va întâmpla vreodată, în România, ca o școală să fie demolată că nu mai răspunde nevoilor din prezent și să fie reconstruită în 2 ani?

La anul vor fi alegeri locale. Votați după cum arată astăzi școala voastră! Acordați încredere primarului actual dacă sunteți mulțumiți de condițiile din școală, dacă vedeți ca se implică activ în viața școlii pe tot parcursul mandatului, nu numai la începerea anului școlar, căci suntem cu toții sătuli de discursuri fără fapte! Dacă ne dorim o școală că afară, să nu mai acceptăm toate scuzele administrației locale!

Foto: Școala de stat din Balikesir, Turcia.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.