fbpx

Un nou set de instrumente educaționale, lansat de UNICEF în sprijinul profesorilor din România

Asociația Națională pentru Cerințe Educaționale Speciale din Marea Britanie (nasen) și UNICEF în România anunță lansarea unui set de instrumente pentru educație incluzivă, conceput în mod explicit pentru profesorii din școlile de masă din România. 

 

Acest instrument se dorește a fi o resursă stimulativă în sprijinul cadrelor didactice pentru crearea unor condiții mai incluzive în clase, care să răspundă nevoilor copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) și/ sau cu dizabilități.

 

Dezvoltat printr-o analiză cuprinzătoare și cu ajutorul feedback-ului cadrelor didactice din 14 școli partenere în cadrul inițiativei „România pentru fiecare copil”, setul de instrumente oferă îndrumări practice, strategii și mijloace de promovare a educației incluzive. Acesta subliniază importanța colaborării, nu numai în cadrul școlilor, ci și cu părinții, familiile și agențiile externe, pentru a răspunde nevoilor diverse ale tuturor elevilor.

 

Subliniind o concepție care valorizează și respectă unicitatea fiecărui elev, setul de instrumente este fundamentat pe cele mai recente cercetări, practici internaționale și experiențe locale ale profesorilor din România care lucrează cu copii cu CES în școli de masă. Setul de instrumente încurajează toți educatorii la reflecție și să își adapteze metodele de predare pentru a se asigura că fiecare elev se simte valorizat, sprijinit și apreciat.

 

Principalele elemente ale setului de instrumente includ:

  • Perspective asupra teoriilor recente privind incluziunea școlară a copiilor cu CES.
  • Orientări practice pentru cadrele didactice cu privire la promovarea unui mediu incluziv în clasă.
  • O listă actualizată de instrumente inovatoare pentru a sprijini incluziunea copiilor cu CES.
  • Un modul dedicat lucrului în colaborare cu familiile copiilor cu CES.

 

Vorbind despre această colaborare, Annamarie Hassall MBE, director executiv al nasen, a declarat: „Am fost onorați să lucrăm la un astfel de proiect de colaborare cu UNICEF România. Angajamentul pentru o educație incluzivă începe cu crearea unei practici incluzive în clasă și prin căutarea unor modalități de a ne asigura că ceilalți profesori și comunitatea școlară în general devin treptat conștienți de schimbările pe care le facem în modul în care predați”. 

 

„Toți copiii, indiferent de abilități, au dreptul la educație incluzivă de calitate. În acest sens, instrumentele care îi ajută pe profesori să își adapteze predarea la nevoile fiecărui copil sunt esențiale. UNICEF își reafirmă angajamentul față de educația incluzivă pentru toți și le mulțumește partenerilor săi și tuturor profesorilor care lucrează necontenit astfel încât copiii cu nevoi educaționale speciale și dizabilități să învețe alături de colegii lor în fiecare zi la școală”, a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.

Accesați aici Setul de instrumente pentru educația incluzivă, dedicat profesorilor din România

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.