fbpx

Prof. Flavian Georgescu, antrenor de olimpici: E o crimă emoțională să obligăm copiii la performanță

Prof. Flavian Georgescu,  profesor de matematică la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și antrenor al lotului de olimpici la matematică, descrie drept ”o crimă emoțională” obligarea copiilor de către părinți să facă performanță.

Invitat în dezbaterea ”Povestiri din Cancelarie”, moderată de Marcel Bartic, profesorul Flavian Georgescu a explicat cum trebuie părinții să abordeze relația copiilor cu performanța.

”Mă gândesc că se uită la noi părinți care își pun problema ”cum să fac eu ca al meu copil să fie olimpic?”. Cred că e puțin greșit să punem problema așa. Eu zic că e foarte important ca părinții să găsească talentul copiilor lor, adică matematică, engleză, informatică, chimie, fizică și așa mai departe. Sau sport, sau orice altceva. Să vadă în ce domeniu este bun copilul și să-l susțină înspre ceea ce îi place lui. Și să încerce să îl facă pe copil să-i placă să performeze mai departe.

În momentul în care noi observăm, ca părinți, că ai noștri copii sunt foarte buni la matematică, de exemplu, îi susținem, facem tot ce putem. Văd foarte mulți părinți care, pentru că observă la televizor sau în alte părți olimpici naționali sau internaționali, spun ”a, ce frumos ar fi și copilul meu să fie acolo!”. Sigur, dar noi trebuie să vedem dacă acei copii sunt atât de talentați fix la matematică. Poate ei au un talent la altceva. Și, cu siguranță, fiecare copil este talentat într-un anumit domeniu, cel puțin într-un domeniu. Dar nu trebuie musai ca noi, ca părinți, să obligăm copiii să facă performanță într-un anumit domeniu. Că am fost noi buni, când eram copii, că ne-am dori noi să performăm și n-am reușit, că încercăm prin copiii noștri… Poate sunt cuvinte mari, dar e o crimă emoțională să facem asta”, a afirmat profesorul.

”Eu observ foarte mulți părinți care vin și spun: ”Trebuie să ajungem aici, trebuie să ajungem la Olimpiadă, să luăm măcar medalie”. Sunt niște presiuni atât de mari asupra copiilor, încât noi, ca adulți, nu ne dăm seama. Nu e ok să facem asta. Noi trebuie să susținem copiii, dar nu să-i forțăm să performeze”, a mai spus Flavian Georgescu.

Urmărește dezbaterea, integral, aici:

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.