Înainte de 1989, ziua de 26 ianuarie era dedicată zilei de naștere a dictatorului Nicolae Ceaușescu. Erau organizate manifestări de amploare iar odele aduse tovarășului de la Scornicești atingeau cote insuportabile. „Cel mai iubit fiu al poporului”, „ctitor al României moderne” și „făuritorul epocii de aur” erau doar câteva dintre denumirile prin care Ceaușescu era adulat în pofida realităților de zi cu zi care exprimau cea mai cruntă perioadă de represiune și sărăcie pe care a cunoscut-o vreodată poporului român.
Versiunea completă va fi difuzată joi 26 ianuarie, de la ora 20:00, live pe facebook, pe pagina Educație Privată. Vezi evenimentul aici.
Astăzi ar fi împlinit 105 ani. Cum arăta de fapt România „mărețelor împliniri socialiste” și care este moștenirea nefastă pe care ne-a lăsat-o Nicolae Ceaușescu reprezintă tema centrală a unui nou eveniment organizat de Educație Privată.
Marcel Bartic și invitații lui, profesorul de istorie Bogdan Caranfilof și Radu Oltean, cunoscut și apreciat autor de ilustrație documentară cu subiect istoric, vor scormoni după adevărul istoric din România de dinainte de 1989 și vor evoca discrepanțele între minciunile aparatului de propagandă și realitățile vieții de zi cu zi. O lecție de istorie pentru cei mici dar și pentru cei mari prin care miturile construite cu migală în jurul dictatorului să fie decriptate și înțelese așa cum au fost cu adevărat. Extensii ale unui cult al personalității într-o perioadă istorică marcată de teroare și nesiguranță.
Pentru cei tineri, care încă nu au aflat, dar și pentru cei mai în vârstă, care poate au uitat, vom vorbi despre alimentație și statul la cozi, școala în timpul regimului comunist, urbanizarea forțată, cine sunt decrețeii, ce a fost Securitatea, munca și muncitorii, ce erau „nechezolul”, care era semnificația pachetului de tigari Kent și multe alte aspecte ale epocii de tristă amintire pe care ni le vor permite timpul alocat evenimentului.
Te așteptăm pe pagina de facebook Educație Privată, Joi 26 ianuarie, de la ora 20:00. Participă și tu la dezbatere!
Credit Photo 178211582 © Dreamstime Agency | Dreamstime.com