fbpx

Săptămâna Europeană a Imunizării: România are potențialul de a atinge la timp țintele de vaccinare anti-HPV din Planul Național de Combatere și Control al Cancerului

Photo 223655130 | Hpv © Roman Chazov | Dreamstime.com

De-a lungul istoriei, s-a adeverit faptul că vaccinurile sunt cea mai sigură și eficientă măsură de sănătate publică. La nivel mondial, anual, datorită imunizării, sunt salvate peste 3 milioane de vieți. În acest context, Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) marchează, în perioada 21 – 27 aprilie 2024, Săptămâna Europeană a Imunizării pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța vaccinării în prevenirea bolilor și protejarea vieții.

În acest context, Acțiunea HPV România salută, în mod public, eforturile întreprinse de Guvernul României în vederea optimizării accesului la vaccinarea anti-HPV. Alături de programe populaționale de screening, vaccinarea rămâne una dintre cele mai puternice măsuri de prevenție primară pentru un control eficace al cancerului de col uterin și al celorlalte cancere cauzate de infecția cu HPV.

Prin implementarea unui sistem de compensare cu acces gratuit pentru fetele și băieții cu vârste între 11 și 19 ani neîmpliniți și compensarea de 50% a costului vaccinului pentru femeile cu vârsta între 19 –45 ani împliniți, sunt create astfel premisele evoluției către derularea vaccinării la scară largă și, în consecință, către reducerea incidenței și a mortalității prin cancer de col uterin, obiective dezirabile și absolut necesare pentru țara noastră

Dr. Carmen Ungurean, Director secție boli netransmisibile, Institutului Național de Sănătate Publică (INSP)

” Vaccinarea anti-HPV este metoda de prevenție cu eficacitate maximă asupra indicatorilor de incidență a cancerului de col uterin. Iar pentru a gestiona eficient implementarea vaccinării, monitorizarea este esențială – fără o bună monitorizare, nu putem evalua impactul.

Totodată, în vederea creșterii adresabilității la vaccinare, e important sa ne uităm la educație: educația pentru sănătate a populației trebuie integrată în contextul larg al educației generale, deoarece nu putem avea o populație cu un nivel înalt de educație sanitară și un nivel scăzut de educație generală.

Colaborarea cu sistemul de educație este esențială pentru a cultiva comportamente sănătoase și pentru a sprijini populația să facă alegeri informate.

Mesajele de sănătate trebuie adaptate pentru a răspunde nevoilor specifice ale fiecărei categorii de populație, iar în privința vaccinării, trebuie să ne concentram pe construirea încrederii, nu doar să combatem curentele anti-vacciniste.”, afirmă Dr. Carmen Ungurean, Director secție boli netransmisibile, Institutului Național de Sănătate Publică (INSP)

Analiza datelor de incidență și mortalitate asociate cancerului de col uterin în România subliniază urgența dezvoltării unei strategii eficiente de prevenție și control. Prin implementarea măsurilor care sprijină vaccinarea anti-HPV, coroborat cu derularea unui program de screening populațional, România are șansa să reducă semnificativ impactul acestei boli.

Vaccinarea nu doar că salvează vieți, dar este și o măsură cost-eficientă, amplificând beneficiile economice și de sănătate publică. Acum este momentul pentru România să își asume un rol de lider regional în lupta împotriva cancerelor prevenibile prin vaccinare, realizând progrese importante în alinierea la obiectivele europene și globale de eliminare a cancerelor cauzate de infecția cu HPV.

Impactul programelor naționale de vaccinare anti-HPV

Introducerea vaccinării anti-HPV cu nouă valențe în țările nordice (Danemarca, Suedia, Finlanda,  Norvegia) și Marea Britanie, fără un program complementar de screening de cancer de col uterin, reduce estimativ de circa 7 ori riscurile imbolnavire și de deces prin cancer de col pe toată durata vieții, față de o reducere estimativă de 2-4 ori a acestor riscuri pe toată durata vieții ce ar rezulta din rularea pentru decenii a unui program organizat de screening pentru cancerul cervical.

Trei studii recente, derulate în Suedia, Danemarca și Școția, care au corelat date din registrele de cancer și registrele de vaccinare, au demonstrat eficacitate crescută în prevenția cancerului de col uterin prin vaccinarea anti-HPV[1]. De exemplu, în rândul fetelor din Scoția care au fost vaccinate între 12 și 13 ani, incidența cumulativă a cancerului de col uterin a fost zero, relevând astfel o eficacitate de 100% a vaccinării anti-HPV.[2]

[1] Arbyn M, Rousta P, Bruni L, Schollin Ask L, Basu P. Linkage of individual-patient data confirm protection of prophylactic human papillomavirus vaccination against invasive cervical cancer. J Natl Cancer Inst. 2024 Mar 19:djae042. doi: 10.1093/jnci/djae042. Epub ahead of print. PMID: 38501990.

[2] Arbyn M, Rousta P, Bruni L, Schollin Ask L, Basu P. Linkage of individual-patient data confirm protection of prophylactic human papillomavirus vaccination against invasive cervical cancer. J Natl Cancer Inst. 2024 Mar 19:djae042. doi: 10.1093/jnci/djae042. Epub ahead of print. PMID: 38501990.

Poate te interesează și:

De ce vaccinarea anti-HPV este o decizie înțeleaptă pe care o putem lua pentru copiii noștri

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.