fbpx

Prof. Serinella Zara: Autori precum Mircea Cărtărescu ar trebui să fie în programa școlară

Serinella Zara, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași și fondatoare a clubului de lectură Logos, consideră că programa școlară trebuie să includă autori din literatura contemporană, precum Mircea Cărtărescu.

„Mi se pare că, din perspectiva programei, stăm cu ochii îndreptați spre trecut și prea puțin în prezent. Știm că, în cazul autorilor contemporani, lucrurile trebuie consacrate de trecerea timpului, numai că timpul deja a trecut, iar scriitori precum Mircea Cărtărescu ar trebui să existe în programa școlară. În momentul de față, la liceu, nu există vreun autor din categoria celor contemporani care trebuie studiat obligatoriu. Lista se oprește la Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Marin Preda, aceștia fiind ultimii numiți”, a transmis cadrul didactic, în cadrul unei dezbateri despre programa școlară, organizată de Ziarul de Iași.

Profesoara Serinella Zara explică de ce autorii canonici nu ar trebui să fie excluși din programă.

„Le ordonează o privire de tip diacronic asupra modului în care literatura a fost scrisă, dar și asupra modului în care a fost scris sufletul de-a lungul timpului, pentru că existau niște probleme de ordin sufletesc la nivelul ființei umane din secolul al XVII-lea sau al XIX-lea, pe care ei le-au înțeles la modul profund, cu problematica, idealurile și zbuciumările de atunci”, a argumentat profesoara.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.