fbpx

Cum să ajungi la facultate în SUA cu un sport de nișă în România

Chiar dacă squashul este încă văzut ca un sport de nișă în România, în SUA este un sport în continuă creștere, mai ales datorită popularității în mediul universitar. 

Universități de renume, inclusiv Harvard, MIT, Stanford, Drexel, Yale, sau Georgetown au echipe cu un lot extins și oferă burse sportive. Există multiple ligi naționale și regionale (Ivy League, Liberty League, New England Conference), rivalități istorice (Harvard VS Trinity College), iar jucători din top 10 mondial sunt absovenți de Harvard (Ali Farag sau Amanda Shoby). Datorită acestei asocieri, reviste precum Forbes decretează squashul atât unul dintre cele mai sănătoase sporturi din lume, dar și unul dintre cele mai ”educate”.  

Nivelul este atât de competitiv, încât universitățile americane fac eforturi susținute de a recruta juniori de top din Europa, inclusiv din România. Academia de Squash, clubul sportiv românesc cu cele mai bune rezultate naționale și internaționale și cel care dă majoritatea sportivilor din lotul național, are deja doi sportivi care au fost recrutați de astfel de universități americane.

Dumitru Goian este numărul 1 național și fost număr 3 în clasamentul european de juniori, iar în acest an, nu doar că a susținut cu succes Bacalaureatul, dar a fost recrutat și de Drexel University din Philadelphia cu o bursă sportivă. Se antrenează în cadrul Academiei de la 14 ani și spune că squashul nu l-a ajutat doar să ajungă la facultate în America, dar și să călătorească prin lume la competiții. În plus, mărturisește că disciplina de sportiv i-a permis să aibă medii mari la școală. De altfel, în procesul de recrutare, universitatea i-a cerut să își mențină mediile (GPA average) la un anumit nivel pentru a avea acces la bursă.

”Pentru mine cel mai interesant a fost procesul de aplicare. Am fost nevoit sa dau un test în care să-mi demonstreze nivelul de engleza, unul potrivit pentru nivelul academic de acolo.Toate eseurile argumentative sunt și ele importante. Comisia academică de examinare este foarte interesată de ce scrii tu în acele eseuri”, povestește sportivul. 

”Sezonul trecut Drexel Squash a reușit să se claseze pe locul 5 în circuitul College Squash Association, deci voi face parte dintr-o echipă de profesioniști care luptă pentru primele poziții. În plus, sunt entuziasmat că voi avea șansa să fiu îndrumat de John White, fostul numărul 1 mondial,” a continuat el. 

Din Ucraina in SUA, via România

Dima Shcherbakov a venit la Academia de Squash din Ucraina în 2022, pentru a putea să își continue antrenamentele. A ajuns în acest an pe locul doi în clasamentul European de juniori și a fost recrutat de către Trinity College din Connecticut. Se mândrește cu faptul că Trinity are 13 titluri naționale și un record istoric în sportul nord-american de 252 de victorii consecutive. 

 

A avut din timp un plan pentru a ajunge fix la această universitate. A început un dialog cu antrenorul echipei cu doi ani înainte de a fi acceptat. În tot acest timp i-a trimis înregistrări cu meciurile de la turnee și antrenamentele sale. Pe lângă squash, a fost foarte atent și cu mediile, mai ales pentru ultimii patru ani de studiu. Foaia matricolă a anilor de liceu este documentul de bază pentru admitere, nu și rezultatul de la Bacalaureat. Iar pe lângă squash și note, un alt element determinant este nivelul limbii engleze. Mediile bune nu compensează un scor TOEFL slab. 

”Joc squash de la 5 ani și am ajuns să cred că părinții joacă un rol foarte important în sport. Când vine vorba de squash, ar trebui să înțeleagă că este o metodă foarte bună de a distra copiii într-un mod sănătos, dar și o mare oportunitate de a face ceva imposibil să se întâmple și să ofere copilului lor o educație la care poate nici nu ar putea visa altfel,” spune Dima. 

Cand ar trebui să înceapă pregătirea la squash?

 

Fiind un sport de sală, squash-ul are avantajul că poate fi practicat tot anul, indiferent de vreme sau de calendarul școlar. ”Încurajăm părinții să își aducă copii la squash de la 5-6 ani, când pot începe antrenamentele în grupuri, astfel încât să fie motivați și de ritmul alert, dar și de socializare. De la 8-9 ani încep să participe și la competiții naționale și internaționale,” sfătuiește George Constantinescu, președintele Federației Române de Squash

 

În România, există terenuri de squash în peste 14 localități, iar majoritatea cluburilor au cursuri de inițiere pentru copii, unele chiar cu prima lecție gratis

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.