fbpx

Încă o săptămână până la Evaluarea Națională. Cum procedăm?

de Marcel Bartic, profesor

Mai e o săptămână până la Evaluarea Națională. Numai cât te gândești la acest moment, te ia cu palpitații, ți se pune un nod în gât iar afurisitul ăla de ceas parcă a înnebunit. Transformă orele în minute și minutele în secunde. Când o fi trecut timpul atât de repede? Ce bine ar mai fi prins încă vreo săptă… lună de pregătire. Ba chiar vreo două, trei, n-ar fi supărat pe nimeni. Doar cât să te mai uiți un  pic pe operele alea la limba română. Încă vreo două teste de antrenament la matematică. Încă vreo… of. 

Fie că ești elev și te pregătești pentru cel mai serios examen pe care l-ai dat până acum, fie că ești părinte și aștepți cu sufletul la gură să treacă și pacostea asta de evaluare, e clar că ultimele săptămâni de dinaintea acestui examen îți aduc cele mai mari emoții. Așteptarea asta chinuitoare, pronosticurile care se fac, oare ce-o să pice, o fi basmul, o fi schița, îți dau o stare de neastâmpăr care nu te lasă în pace nici ziua nici noaptea. Cât contează pregătirea pe ultima sută de metri? Ce diferență fac eforturile făcute înaintea unui examen? Care este rețeta promovării cu succes a Evaluării Naționale după un an școlar care, să recunoaștem, numai liniștit n-a fost?

Uite, noi, aici la Educație Privată, ne-am gândit să-ți oferim niște răspunsuri la aceste întrebări. Adică nu răspunsuri, nu-ți imagina că avem noi vreo rețetă minune dar măcar cu niște sugestii tot îți putem fi de folos. O să întrebăm pe toată lumea care are experiență pe zona asta a pregătirii pentru examenele naționale, profesori, psihologi, evaluatori cu experiență, elevi mai mari care au trecut deja prin focurile Evaluării Naționale, în așa fel încât să te ajutăm să-ți mai treacă un pic emoțiile. Da, și cu dumneavoastră vorbim, doamnă, domnule părinte! Rolul părintelui este fundamental în această perioadă. Presiunile puse inutil pe umerii copilului, forțarea lui într-un proces de învățare care-i suprasolicită resursele emoționale, s-ar putea să-i facă mai mult rău decât bine. N-avem nici o îndoială că v-ați pregătit tot anul pentru această provocare dar acum, când realizezi că mai sunt doar câteva zile, simți că intri  în panică. Și o transmiți și copilului, ceea ce nu îl ajută absolut deloc.

Dacă vă regăsiți în rândurile de mai sus, hai să ne vedem săptămâna viitoare, pe 8 iunie, la webinarul organizat de Educație Privată și să vedem cum trecem cu bine și peste etapa asta. Un lucru e sigur, vi-l spun de pe acum. Veți trece cu bine fără nici o îndoială. Cum, de unde știu asta?

Pentru că am încredere în generația asta de copii puternici și ambițioși.

Restul îl discutăm pe 8 iunie.

Vă așteptăm!

La următoarea ediție din seria Lecția Deschisă, organizată de Educație Privată, vei primi sfaturi utile pentru părinți și elevi, oferite de platforma NOTE BUNE.
La catedră vor fi:
– Daniel PETRICEANU, profesor de matematică la Colegiul Național Mihai VITEAZUL și Liceul Teoretic Național din București.
– Bogdan RAȚIU, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” și Cadru didactic asociat (lector) la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade”, Facultatea de Științe și Litere ”Petru Maior”, Departamentul de pregătire a personalului didactic din Târgu Mureș.

Înscrie-te aici:

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.