fbpx

„Chimia binelui” în Mica Sorbonă de la Curcani

Școala de la Curcani

La aproape o oră de mers cu mașina de București, în județul Călărași, găsești Mica Sorbonă de la Curcani. Nu e o glumă, e o școala gimnazială unde veți găsi o echipă de profesori și un director care nu se lasă intimidați de dificultățile pe care le regăsim, de obicei, în mediul rural. Este școala la care înainte de 1989, cei mai buni absolvenți din universitățile Bucureștiului își începeau carierele didactice. Astăzi este una dintre cele șase școli pilot din țară care are catalog electronic, website, laborator mobil de informatică, dar căreia îi lipsea spațiul în care paharele Berzelius și tabelul lui Mendeleev se întâlnesc cu mințile curioase ale copiilor – laboratorul de chimie!

Nu e perioada Crăciunului, dar acum, la început de an școlar, Asociația Zi de Bine a făcut magia și a inaugurat Laboratorul „Chimia Binelui”, cel mai modern laborator de științe pe care o școală din România îl poate avea. În afara orelor obișnuite de laborator, spațiul va fi utilizat și ca hub educațional, spațiu de creativitate, un loc de inspirație pentru elevi și cadrele didactice. 

Laboratorul a fost dotat cu mobilier adecvat, catedră cu blat special, cu grosime de 12 mm, rezistent la substanțe chimice, mese cu chiuvetă cu robineți anti acid și prize electrice 220 V, bancuri pentru elevi, dulapuri de depozitare pentru materialele didactice, halate de laborator pentru copii și profesori, kituri de eprubete și substanțe necesare experimentelor.

Simplu, elegant și util, noul laborator și-a găsit loc într-un fost depozit, care s-a transformat în „Chimia Binelui” cu pricepere, răbdare, dar și cu foarte multă muncă depusă de fondatorii și voluntarii Asociației Zi de Bine.

„Suntem încântate să anunțăm inaugurarea Laboratorului „Chimia Binelui’ la Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Curcani. Acest laborator nu este doar un spațiu de experimentare științifică, ci și un loc în care elevii și profesorii se vor putea dezvolta într-un mod inovator și creativ. Proiectul ‘Chimia Binelui’ reprezintă un pas esențial în direcția corectă pentru a depăși provocările educaționale din mediul rural. Acest laborator va reprezenta un mijloc vital pentru îmbunătățirea accesului la cunoaștere și dezvoltarea abilităților științifice ale elevilor. În plus, abordarea inovatoare a acestei școli a dus deja la rezultate remarcabile în ceea ce privește performanțele la învățătură ale elevilor.”, ne-au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Povestea laboratorului nu vine pe cer senin, e una dintre soluțiile căutate de directorul școlii, de mult timp, din dorința de a îmbunătăți rezultatele academice ale copiilor din Curcani.

 

Iată ce ne-a declarat Viforel Dorobanțu, Directorul Școlii Gimnaziale, Nr. 1, din comuna Curcani, județul.Călărași: „In ultimele rapoartele PISA, nu stam deloc bine la rezultatele pe științe. Teama aceasta de științele exacte o putem spulbera doar printr-un demers didactic adaptat vremurilor, in care experimentul, gândirea critica sa fie cât mai prezente!
Inițiativa Zi De Bine de a crea un hub educational pe științe vine ca o mănușa pe unul din dezideratele pentru care am devenit scoala-pilot: acela de a aduce educația științifică in zona de confort a elevilor, știut fiind ca noi am coborât studiul fizicii de la clasa a VI-a la clasa a V-a și studiul chimiei de la clasa a VII-a la clasa VI-a”.

Resursele materiale și financiare pentru laborator au fost asigurate de: Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin. 


Despre Asociația Zi De Bine

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține câte un ONG în fiecare lună a anului și încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru un proiect social. 
Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor. 
Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Pentru mai multe informații: 

Asociația Zi de BINE 
Tel: 0725.565.375 
Email: [email protected]  



Află mai multe despre Mica Sorbonă de la Curcani și directorul ei Viforel DOROBANȚU

Mica Sorbonă de la Curcani

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.