fbpx

TABĂRA DE TEATRU ACTORTEEN

Prezentare

O tabără cu povești de neuitat. O tabără cu și pentru artiști, pentru cei care vor să învețe să transforme visurile în realitate.

Tabăra de teatru și film Actorkids a fost inițiată de Anca Constantin, actriță și manager de proiecte culturale. Prima ediție a Taberei a avut loc în 2011, la Predeal. Din 2013, Anca Constantin a devenit membru fondator și președinte al Asociației Culturale Flower Power, cadrul unui ONG permițând ca proiectul să se poată desfășura în condiții din ce în ce mai bune. Tabăra de teatru și film Actorkids a devenit din ce în ce mai căutată.

anca constantin

Am vrut să împărtășesc din experiența mea celor mici. Pentru mine, copilăria a fost momentul în care am descoperit și nu am uitat niciodată de atunci, că visele pot deveni realitate, dacă chiar crezi în ele. Am considerat că cel mai bun mod de educație este joaca sau jocul, de fapt, o joacă ce ține cont de anumite reguli și de o anume disciplină. Actorkids a fost unul dintre proiectele de care mă simt cel mai legată.Anul acesta, am descoperit, cu ocazia proiectului ”Ani de liceu-Povești on-air”, cât de puțini adolescenți cunosc lumea teatrului. Este îngrijorător, fiindcă teatrul este unul dintre cele mai eficiente și plăcute moduri de educație. De aceea, ne-am gândit să facem ediția din acest an pentru cei din licee, nu doar pentru copii. Erau elevi la liceele în care am fost cu echipa Flower Power,  care nu ascultaseră niciodată teatru radiofonic, cu atât mai puțin cunoșteau cum pot să facă un podcast!!! Este păcat că părinții nu le povestesc despre aceste lucruri, le pot fi folositoare, le dezvoltă nu doar imaginația, dar și abilitățile tehnice, le arată cum pot folosi computerul și gadget-urile pe care le au la îndemână în mod creativ și util. Cred că este mare nevoie de educație aplicată, adaptată vremurilor și posibilităților tehnice existente. Un adolescent poate învăța împreună cu noi nu doar cum să înțeleagă un text și să analizeze un personaj, dar și să construiască o piesă, să se exprime sau să facă o înregistrare audio. Nu e nimic complicat, e nevoie doar de anumite noțiuni de bază. Cred că elevii de azi au atâta informație la care au acces, încât este imperios necesar ca cineva să le dea o direcție, să îi ajute să deslușească ce le place și ce pot face ei, cu mintea și mâinile lor. Altfel, riscă să se piardă în mulțimea de posibilități și să urmeze exemplele de la TV, care nu sunt cele mai bune. Învățământul teoretic de pe vremea când eram eu elevă și care se menține, din păcate, astăzi,  nu cred că le folosește prea mult. Trebuie să aplice, să facă, să descopere satisfacția de a putea face ei lucruri. Numai așa vor înțelege de ce este nevoie de învățare, descoperind plăcerea de a realiza.”, mărturisește Anca.

foto tabara

Asociația Culturală Flower Power a inițiat și derulat până acum diverse proiecte, cele mai multe dintre ele fiind dedicate educației prin intermediul artelor și nu numai. În ultimii ani, Asociația a derulat proiectele ”Nonformal Creativ”-proiect de promovare a Scrierii creative în licee și ”Ani de liceu-Povești on-air”, dedicat promovării teatrului radiofonic și modalităților de realizare a podcast-urilor, în licee. În urma celor două proiecte, finanțate de Primăria Sectorului 3,  au apărut și două manuale destinate educației non-formale, practice, a copiilor. (www.as-cult-flowerpower.info)

Galerie foto