fbpx

Salvamontiștii brașoveni: Ar trebui introduse ore de educație montană în școli

foto: Sebastian Marinescu/ arhiva personală

de Liviu Ardelean

Salvamontiștii brașoveni spun că ar trebui introduse ore de educaţie montană în școli, pentru ca elevii să descopere și să iubească natura, dar și să afle cum să ofere primul ajutor. Mii de elevi au beneficiat de ateliere educaționale oferite de salvatorii montani, după ce școlile din județ au solicitat să intervină… la clasă.

Copiii ar trebui să învețe cum să se comporte pe munte și cum să acorde primul jutor încă din școala primară, spune Sebastian Marinescu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont – Brașov. Astfel ar putea fi preîntâmpinate cazurile în care turiștii își pun viețile în pericol, din cauză că nu merg echipați corespunzător în zonele înalte.

„Mare parte dintre ei nu se duc echipați corespunzător, în sensul că nu își calculează turele, nu au echipament tehnic sau nu au sursă de lumină. În zona Făgărașului am întâlnit o situație în care turiștii ne-au solicitat să mergem să-i recuperăm, pentru că au urcat pe Valea Sâmbetei, a venit noaptea și nu mai aveau sursă de lumină; voiau să coboare cu lanterna telefonului. Noi facem periodic informare atât în mediul online, cât și offline, și le recomandăm turiștilor ce ar trebui să aibă într-un rucsac, iar lanterna și bateriile de rezervă sunt elemente esențiale”, a declarat Sebastian Marinescu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont – Brașov, pentru educatieprivata.ro.

Ore de educație montană sunt solicitate de școlile din județul Brașov în cadrul programului „Săptămâna altfel”, dar și la dirigenție.

„Noi ne-am arătat această disponibilitate de-a lungul timpului și împreună cu Asociația Montană Carpați – Făgăraș am răspuns tuturor solicitărilor venite din partea unităților de învățământ și fie am mers noi la școlile care ne-au solicitat, fie au venit elevii la sediul nostru. Noi le-am prezentat în cadrul acestor sesiuni activitatea pe care o desfășurăm ca salvatori montani, i-am informat despre conduita montană, despre ce ar trebui să aibă la ei pentru a avea o drumeție de succes. Totodată, le-am explicat ce ar putea să facă în cazul în care sunt martori la un incident nefericit și cum să reacționeze”, mai spune șeful salvamontiștilor brașoveni.

Recent, 500 de elevi de la Colegiul Național „Radu Negru” Făgăraș au beneficiat de instructajul oferit de salvamontiști. 1.200 de elevi au participat anul trecut la atelierele de educație montană, iar anul acesta se preconizează că numărul se va dubla.

„Împreună cu colegii de la Asociația Montană Carpați – Făgăraș, activitatea se desfășoară în zona Făgăraș de câțiva ani, iar la nivelul județului Brașov – inclusiv municipiul Brașov, orașul Rupea, orașul Săcele, de unde am avut solicitări –, la fel. Anul trecut au beneficiat 1.200-1.300 de copii de aceste ateliere educative, iar anul acesta suntem convinși că numărul se va dubla, pentru că au început să vină solicitări din partea unităților de învățământ nu doar pentru perioada în care se desfășoară «Săptămîa altfel», ci și pentru orele de dirigenție”, mai spune, pentru educatieprivata.ro, Sebastian Marinescu, directorul SPJ Salvamont – Brașov.

Educația montană este importantă pentru siguranța celor care aleg să urce pe munte și pentru protejarea mediului înconjurător, dar și pentru dezvoltarea abilităților personale, promovarea sănătății și a educației fizice.

foto: Serviciului Public Județean Salvamont – Brașov

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.