fbpx

”Elevul-profesor” și hărți mentale, metode de pregătire pentru examene propuse de o profesoară

Petrina Dobrotă, profesoară de Limba și literatura română în Sibiu, propune mai multe tehnici inedite de pregătire pentru examene.

”Elevul – profesor pentru 15 minute” este una dintre metodele utilizate de cadrul didactic. Petrina Dobrotă este profesor Merito și activează, de asemenea, la Centrul Județean de Excelență Sibiu.

Tehnicile propuse de profesoară:

Pentru examenele naționale – conținuturi în alternanță cu exersarea unor metode de învățare update
„tehnică utilă în fixarea amintirilor: fă un desen. […] Nu-ți recomand să faci asta pentru tot ce trebuie să reții, deoarece consumă prea mult timp. Însă pentru materialele care pur și simplu nu ți se fixează în memorie, încearcă să faci un desen.” (Sfatul 34)

Bine, noi am activat creativitatea și am creat hărți mentale, iar unele arată ca niște tablouri în acuarelă sau creion.

Ce urmează să facem?
1. Predarea în echipă către clasă. Nu spun prezentare, ci activarea conceptului Elevul – profesor pentru 15 minute. Profesorul va ajusta și recalibra conținutul și vă sprijini feedbackul oferit de către ceilalți elevi. Fiecare elev va fi profesor și apoi evaluator. E important ca răspunsurile să se cuantifice în puncte conform sistemului de notare din borderourile de examen.

 

„După ce te-ai pregătit singur, întâlnește-te cu colegii din grupul de studiu. (Sfatul 38)
[…] Recomand ca grupul să se împartă în perechi și fiecare membru să încerce să răspundă la întrebări din ghidul de studiu (n.n. suportul de curs /învățare) al celuilalt. „

 

2. Învățarea / fixarea conținuturilor în grupe de 2/4/6 elevi, progresiv.
Poate nu mutăm noi cerul pe pământ, dar, măcar, îi punem roți.

Sursa: „Fii mai deștept decât creierul tău” de Daniel T. Willingham, Publica, 2023
Later edit: plusul real este aprecierea verbală a colegilor profesori pentru cât de frumos au învățat elevii (mai mici & mai mari) la ora de română.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.