fbpx

Forumul Educației România – Republica Moldova începe vineri, 17 noiembrie, la Iași

Cadrele didactice sunt invitate la o nouă experiență de învățare, conectare și colaborare: Forumul Educației România – Republica Moldova, eveniment aflat la cea de-a III-a ediție, va avea loc în perioada 17-18 noiembrie, în Aula Magna ,,Mihai Eminescu” a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

„Ne bucurăm că a treia ediție a Forumului Educației România – Republica Moldova va avea loc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prima instituție de învățământ superior din România modernă. Având în vedere extensiunile Universității noastre la Bălți și Chișinău, în cadrul cărora tineri din Republica Moldova pot studia și obține o diplomă recunoscută la nivel internațional, programele de studii cu diplomă dublă pe care le derulăm cu mai multe universități din Republica Moldova, formele de colaborare academică și științifică derulate până în prezent, putem spune că instituția noastră are o experiență bogată și relevantă în cooperarea cu instituțiile educaționale din Republica Moldova. Sunt convins că lucrările Forumului vor fi prolifice și vor crea premisele unui schimb eficient și sustenabil de bune practici în ceea ce privește evoluția educației din cele două țări.” a declarat Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Forumul Educației România – Republica Moldova este mai mult decât un eveniment. Forumul a devenit un mediu de învățare și reflecție metacognitivă, de împărtășire a practicilor profesionale promițătoare pentru profesioniștii din cele două sisteme educaționale. Sub genericul Ecosistemul educațional în lumea digitalizată, Forumul Educației România – Republica Moldova urmărește apropierea celor două sisteme de educație, dar și a mediului universitar și preuniversitar din țările noastre. Tema celei de-a treia ediții este „Evaluarea învățării în era inteligenței artificiale. Provocări, dileme, practici promițătoare.

Liliana ROMANIUC 

Specialiști din mediul universitar și de cercetare, cu recunoaștere internațională, practicieni de succes și decidenți de la nivel central vor aborda evaluarea standardizată, dar și oportunitățile și pericolele folosirii inteligenței artificiale în procesul de învățare și de evaluare. Numărul foarte mare de persoane care s-au înscris – peste 600, ne arată că Forumul Educației România – Republica Moldova, prin rigoare, consistență științifică și bună organizare, se înscrie în lista scurtă de opțiuni de învățare profesională de calitate și cu potențial de transformare a școlilor din cele două țări”, a declarat Prof. Liliana Romaniuc, președintele Asociației Române de Literație.

Forumul Educației România – Republica Moldova abordează aspecte importante referitoare la o educație digitalizată care să fie ancorată în realitatea vremurilor și, ca atare, tema din acest an este: „Evaluarea învățării în era inteligenței artificiale. Provocări, dileme, practici promițătoare.”

Tematica a venit natural, ca o completare a primelor două ediții ale evenimentului, în care am pus accentul pe digitalizarea educației în general și apoi pe Învățare și Leadershipul Învățării. Evaluarea învățării reprezintă o componentă esențială în asigurarea unui sistem educațional eficient și relevant. În cadrul ediției a III-a a Forumului Educației România – Republica Moldova vom continua să explorăm modul în care tehnologia poate conduce la o evaluare cât mai obiectivă, care să sprijine învățarea pentru fiecare copil”, a declarat Mihai Suchar, director general Quartz Matrix.

21 de profesioniști vor urca pe scena Forumului Educației

Pe parcursul celor două zile ale evenimentului, participanții vor avea ocazia să exploreze experiențe de bună practică din cele două sisteme educaționale (din România și Republica Moldova), teme din sfera evaluării învățării, a evaluării standardizate. „21 de profesioniști în educație invitați ca lectori vor oferi informații valoroase pe tema Forumului, studii și cercetări despre evaluarea învățării în era inteligenței artificiale. Agenda completă și tematicile abordate pot fi consultate pe site-ul evenimentului www.forumuleducației.ro. Noutatea Forumului Educației din acest an, din România, sunt cele 8 workshopuri din care participanții au putut să aleagă atunci când s-au înscris, în funcție de tematica dorită”, a precizat prof. Liliana Romaniuc.

Forumul Educației – Eveniment emblematic la care au participat până acum peste 500 de profesori

Forumul educației oferă premisele pentru inițierea și dezvoltarea de parteneriate între școli, instituții și companii din cele două țări. În același timp, dorim să multiplicăm exemplele inovatoare din școli. În acest sens, workshop-urile tematice din cele cinci școli partenere în organizarea Forumului, vor oferi exemple de bune practici în domenii precum: dezvoltarea caracterului și a eticii în educație, a gândirii antreprenoriale, a relației cu comunitatea, ceea ce reprezintă motive reale pentru ca un profesor să dorească să participe la Forum.”, subliniază prof. Cristian Lucaci, director Colegiul Richard Wurmbrand Iași.

Solidaritate față de colegii profesori din Herța, Ucraina

Forumul Educației reprezintă și o invitație la solidaritate cu colegii și copiii din Ucraina. Deși nu percepem taxă de participare, invităm  participanții să contribuie cu câte 50 de lei pentru dotarea cu resurse educaționale digitale a Liceului ,,Gheorghe Asachi” din Herța, Ucraina. „La această ediție a Forumului Educației România – Republica Moldova vom avea invitați speciali colegi de ai noștri din Ucraina. Vom onora prezența lor cu contribuția noastră, a tuturor, pentru dotarea liceului cu resurse educaționale digitale pentru elevi”, a încheiat prof. Liliana Romaniuc.

Înscrierile la Forumul Educației România – Republica Moldova, Ediția a III-a, s-au încheiat. 

***

Forumul Educației România – Republica Moldova este un eveniment inițiat și organizat de: Asociația Română de Literație, Quartz Matrix, Colegiul „Richard Wurmbrand”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, AGIRO-MD, Universitatea de Stat din Moldova, Liceul Teoretic Republican ,,Aristotel” din Chișinău.

Parteneri strategici

Promethean, Școala Gimnazială ,,Alecu Russo”, Școala Gimnazială „Colonel Constantin Langa” Miroslava, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Iași, Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași

Parteneri

Academia Română – Filiala Iași, HP, Epson, ASUS Education, Logitech, Lenovo, World Vision România, Adservio, Teo’s Cafe, Inner Wheel Club Iași, Polirom

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să luați legătura cu noi:

Anca Georgiana Mădăraș
Asistent universitar asociat
Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” Iași

0743 940 521


Poate te interesează și 

13 noiembrie 1946: A „căzut” prima zăpadă artificială

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.