fbpx

Radu Szekely: Prin Dare to Learn, vrem să schimbăm paradigma de la educație la învățare

Radu Szekely, președintele fundației Dare to Learn, a prezentat, la emisiunea ”Euro Educația” de la Euronews România, miza celui mai mare eveniment din Europa destinat profesorilor, care va avea loc la București, în luna octombrie.

”În primul rând, ce ne-am dorit este să discutăm pozitiv despre învățare și despre educație. În primul rând, am vrea să schimbăm paradigma de la educație, care este un proces top-down, în care eu te învăț pe tine, la învățare. Să schimbăm inclusiv discursul. Învățarea este ceva ce noi facem, ne asumăm responsabilitatea pentru învățare și trebuie să facem învățarea asta vizibilă sau să o ajutăm să devină vizibilă. Rolul profesorului la clasă, până la urmă, ăsta este, cum să facă învățarea vizibilă, cum să îi arătăm elevului că învață, cum să îl ajutăm să învețe într-un mod care pentru el să fie relevant.

Pe urmă, ne-am dorit foarte mult să ridicăm ștacheta discuției despre educație și învățare în România. Foarte mult ne concentrăm în ultimii ani pe deficit și pe schimbări minore, care trebuie să vină pompieristic să repare câte ceva care nu mergem. Noi am vrea nu să ne uităm la ce nu merge sau ce merge și ce nu merge și ce ar trebui schimbat, ci să proiectăm un model nou sau o paradigmă nouă de învățare, pornind de la cei mai buni în domeniu. Sunt oameni care au făcut lucrul acesta, poate pentru unii pare science fiction, dar sunt lucruri care sunt posibile, ele se pot întâmpla. Și, mai degrabă decât să ne uităm la ce schimbăm, ce nu merge și să ne plângem, haideți să vedem ce putem face diferit, cum putem face diferit, astfel încât să generăm învățare”, a spus Radu Szekely.

”Una dintre marile mele nemulțumiri este că vorbim foarte mult despre cum să predăm, dar nu despre cum să generăm învățare. Cred că în momentul de față, învățarea se generează în moduri foarte diferite față de cele cu care eram noi obișnuiți înainte, pentru că accesul la informație este diferit, conectivitatea tinerilor din ziua de azi este alta. Generarea de învățare trebuie să fie vizibilă”, a mai spus Szekely.

Capitala va găzdui, în toamnă, Dare to Learn (D2L) – cel mai mare eveniment din Europa dedicat profesorilor. Acesta va avea loc în 25 și 26 octombrie a.c. și va aduce pe scena de la București peste 20 lideri internaționali – printre cele mai mari nume în educația mondială, experți care vor susține masterclass-uri și dezbateri bazate pe modele și metode educaționale aplicate cu succes în instituțiile de învățământ și în organizații din întreaga lume.

Evenimentul este rezultatul unui parteneriat între Fundația “Dare to Learn”Asociația Română de LiterațieTeach for Romania și Finnish Teacher Training Centre, cu sprijinul unor sponsori care cred în educație.

Educație Privată este partener media principal al evenimentului.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.