fbpx

7 mai 1952: Conceptul de microcip este prezentat la Washington

Photo 35695897 © Orcea David | Dreamstime.com

În anul 1952, conceptul de circuit integrat sau microcip, cum este astăzi cunoscut, a fost prezentat pentru prima dată, la un Simpozion privind Progresul în Componentele Electronice de Calitate din Washington DC., de către inginerul englez Geoffrey W.A. Dummer.

Echipa sa mică de cercetători de la Centrul Regal de Radare al Ministerului Apărării Britanic, cu sediul la Malvern, Worcestershire, lucra la îmbunătățirea fiabilității echipamentului radar al Forțelor Aeriene Regale. El credea că ar fi posibil să fabrice multiple elemente de circuit pe și într-un bloc de siliciu de jumătate de inch pătrat (1 in= 2.54 cm).

În 1956, primele încercări pentru Dummer de a construi un astfel de circuit au eșuat, iar ulterior nu a mai obținut sprijin pentru ideea sa. Marea Britanie a pierdut avantajul comercial. Câțiva ani mai târziu, în America, Jack Kilby de la Texas Instruments a primit un brevet american pentru practic aceeași idee, conceptul de microcip. 

Există numeroase obiecte importante care în prezent funcționează cu microcipuri. Iată câteva exemple:

  • Smartphone-uri: Telefoanele inteligente moderne conțin microcipuri care le permit să funcționeze și să efectueze o varietate de funcții, de la apeluri și mesaje până la navigare pe internet și jocuri.
  • Computere: Computerele personale și laptopurile sunt echipate cu microcipuri pentru a executa operațiuni complexe de calcul și pentru a permite utilizatorilor să acceseze și să gestioneze informații.
  • Carduri bancare și de credit: Cardurile bancare și de credit conțin, de asemenea, microcipuri pentru securitate și autentificare în tranzacțiile financiare.
  • Autovehicule moderne: Mașinile moderne sunt dotate cu microcipuri pentru a gestiona sistemul de control al vehiculului, sistemul de navigație, sistemele de siguranță și multe altele.
  • Dispozitive medicale: Dispozitivele medicale avansate, cum ar fi stimulatoarele cardiace, pompele de insulină și monitoarele de sănătate, utilizează microcipuri pentru a monitoriza și controla funcțiile lor.

Prezentarea lui Geoffrey Dummer, 7 mai 1952, la Simpozionul Componentelor Electronice din SUA

Odată cu apariția tranzistorului și cu activitatea în domeniul semiconductoarelor în general, acum pare posibil să ne imaginăm echipament electronic într-un bloc solid fără fire de conectare. Blocul poate fi compus din straturi de materiale izolante, conductive, transformatoare și amplificatoare, funcțiile electronice fiind conectate direct prin tăierea unor zone din diferitele straturi„.

Aceasta este acum în general acceptată ca fiind prima descriere publică a unui circuit integrat sau microcip.


Ce-ar fi viața fără știință? Unde-am fi fost fără mărul lui Newton? Fără baia lui Arhimede – după care se spune că a strigat ”Evrika”? Lumea de azi ar arăta diferit, pentru că impactul științei asupra vieții noastre este uriaș. De aceea, Școala Evrika a ales o metodă de predare cu sens, axată pe informațiile esențiale, lăsând suficient loc pentru creativitate, inițiativă, curaj, imaginație și sete de cunoaștere. Dacă sunteți curioși, intrați pe www.scoala-evrika.


Cine  a fost Geoffrey W.A. Dummer

Geoffrey Dummer

Geoffrey William Arnold Dummer a fost un inginer și consultant englez în domeniul electronicii, creditat ca fiind prima persoană care a popularizat conceptele care au condus în cele din urmă la dezvoltarea circuitului integrat, cunoscut sub denumirea de microcip, la sfârșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950. Dummer a fost antrenat pentru utilizarea radarelor, ca mai apoi să devină un pionier al ingineriei fiabilității la Telecommunications Research Establishment (TRE) din Malvern.

Colaborarea sa cu colegii de la TRE l-a condus la convingerea că ar fi posibil să fabrice multiple elemente de circuit pe și într-o substanță precum siliciul. Așa cum am scris mai sus, în 1952, Dummer a devenit una dintre primele persoane din lume care au vorbit în mod public despre circuitele integrate, prezentându-și lucrarea conceptuală la o conferință din Washington, DC. Ca rezultat, a fost numit „profetul circuitului integrat”.

În 2000, Dummer a fost internat într-o clinică de îngrijire la Malvern din cauza unui accident vascular cerebral, iar doi anu mai târziu, în septembrie 2002, a decedat la vârsta de 93 de ani.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Află ce s-a întâmplat pe 6 mai 1856

6 mai 1856: Se naște Sigmund Freud, fondatorul psihanalizei

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.