fbpx

Etapele și actele necesare pentru înscrierea la creșă și grădiniță

foto: arhivă

Ministerul Educaţiei a realizat un material cu cele mai frecvente întrebări și răspunsuri legate de înscrierea la creşă şi grădiniţă, care cuprinde și actele necesare și etapele de înscriere.

În grupele de nivel antepreşcolar pot fi înscrişi copiii cu vârste de la 3 luni la 3 ani, în limita planului de şcolarizare aprobat, conformt materialului realizat de Ministerul Educaţiei.

În grupele de nivel preşcolar pot fi înscrişi copiii cu vârste între 3 şi 6 ani, în limita planului de şcolarizare aprobat. Numărul de locuri care se acordă, prin cifra de şcolarizare, asigură, cu prioritate, cuprinderea întregii generaţii a copiilor de 4 ani în grupa mijlocie şi cuprinderea întregii generaţii a copiilor de 5 ani în grupa mare din învăţământul preşcolar.

Unitatea de învăţământ aleasă de părinte/reprezentantul legal al copilului poate fi o unitate de învăţământ cu grupe de nivel preşcolar şi/sau antepreşcolar din apropierea domiciliului/reşedinţei sau din apropierea locului de muncă.

Părintele/reprezentantul legal al copilului poate opta pentru înscrierea în orice unitate de învăţământ cu personalitate juridică, cu grupe de nivel antepreşcolar respectiv preşcolar, dacă aceasta are locuri libere rămase după etapa de reînscrieri.

Între 20 şi 24 mai se va face reînscrierea copiilor care frecventează creşa sau grădiniţa în acest an şcolar. Prima etapă de înscriere pe baza celor trei opţiuni exprimate de părinţi este cuprinsă între 27 mai şi 14 iunie. Pe 14 iunie se vor afişa listele copiilor înscrişi şi locurile libere după prima etapă de înscriere.

Cea de-a doua etapă de înscriere este cuprinsă între 17 iunie şi 5 iulie, la această din urmă dată fiind anunţate listele copiilor înscrişi şi locurile rămase libere. Între 19 şi 29 august are loc etapa de ajustări – înscrierea copiilor care nu au fost înscrişi în primele două etape şi care nu au participat la înscriere. Pe 30 august se vor afişa listele copiilor înscrişi şi numărul de locuri libere după etapa de ajustări

Prima etapă se derulează în trei faze:

  • Faza I: se evaluează cererile-tip de înscriere de la unităţile de învăţământ exprimate ca primă opţiune şi se generează lista cererilor respinse;
  • Faza a II-a: se evaluează cererile-tip de înscriere respinse în Faza I, de la unităţile de învăţământ exprimate ca a doua opţiune şi se generează lista cererilor respinse; Cererile-tip de înscriere respinse în Faza I şi dosarele corespunzătoare se transmit în copie, prin orice mijloc care permite confirmarea primirii, de la unitatea de învăţământ exprimată ca primă opţiune la unitatea de învăţământ exprimată ca a doua opţiune;
  • Faza a III-a: se evaluează cererile-tip de înscriere respinse în Faza a II-a, de la unităţile de învăţământ exprimate ca a treia opţiune şi se generează lista cererilor respinse care pot intra, la solicitarea părinţilor, pe baza unei noi cereri, în evaluare în a doua etapă a înscrierilor, pe locurile rămase libere; Cererile-tip de înscriere respinse în Faza a II-a şi dosarele corespunzătoare se transmit în copie, prin orice mijloc care permite confirmarea primirii, de la unitatea de învăţământ exprimată ca a doua opţiune la unitatea de învăţământ exprimată ca a  treia opţiune.

A doua etapă – în care este asigurată înscrierea, pe locurile libere rămase, a copiilor respinşi în etapa anterioară. În această etapă se colectează şi se procesează noile cereri-tip de înscriere, cu alte trei opţiuni şi documentele depuse/transmise de părinţi/reprezentanţii legali, folosind SIIIR şi având la bază aplicarea criteriilor de departajare. În mod similar cu activităţile derulate în etapa I, în această etapă se derulează trei faze, respectiv:

  • Faza I: se evaluează cererile-tip de înscriere de la unităţile de învăţământ exprimate ca primă opţiune şi se generează lista cererilor respinse;
  • Faza a II-a: se evaluează cererile-tip de înscriere respinse în Faza I, de la unităţile de învăţământ exprimate ca a doua opţiune şi se generează lista cererilor respinse. Cererile-tip de înscriere respinse în Faza I şi dosarele corespunzătoare se transmit în copie, prin orice mijloc care permite confirmarea primirii, de la unitatea de învăţământ exprimată ca primă opţiune la unitatea de învăţământ exprimată ca a doua opţiune;
  • Faza a III-a: se evaluează cererile-tip de înscriere respinse în Faza a II-a, de la unităţile de învăţământ exprimate ca a treia opţiune şi se generează lista cererilor respinse care pot intra în evaluare, pe locurile rămase libere, în etapa de ajustări, la solicitarea părinţilor/reprezentanţilor legali. Cererile-tip de înscriere respinse în Faza a II-a şi dosarele corespunzătoare se transmit în copie, prin orice mijloc care permite confirmarea primirii, de la unitatea de învăţământ exprimată ca a doua opţiune la unitatea de învăţământ exprimată ca a  treia opţiune.

Materialul integral realizat de Ministerul Educației poate fi consultat aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.