Tudor Galos, senior consultant în domeniul protecției datelor personale în mediul digital, confirmă că publicarea notele de la examene ale elevilor pe internet are probleme de legalitate. Expertul în GDPR a comentat, pe pagina sa de Facebook, situația sesizată de Educație Privată:
”Eram sigur că găsesc o lege care să normeze publicarea rezultatelor pe portalul Ministerului Educației, însă nu am găsit absolut niciuna. Mai mult, chiar pe portal, pe link-ul de mai jos, găsești normele metodologice. Ei bine, în documentul Metodologie Evaluare Națională la articolul 21, document neschimbat din 2010 (!), găsim următoarea precizare referitoare la publicarea rezultatelor: „(4) Comisia din unitatea de învăţământ comunică, prin afişare la sediul unităţii de învăţământ, rezultatele examenului. ”
NU SE VORBEȘTE NICIUNDE DE UN PORTAL!!!
Practic pică temeiul legal al prelucrării bazate pe o lege. Deci Ministerul Educației trebuie să se bazeze pe un alt temei legal de prelucrare, și în lipsa legii o poate face doar pe baza consimțământului (lucru care clar nu există) sau pe interesul public, interes pe care însă trebuie să îl clarifice și să îl comunice.
În cazul de față însă lucrurile sunt destul de clare și temeiul interesului public nu prea ține. Informațiile prezentate pe portal – nume, prenume MINOR, rezultate la probe – sunt măsuri ce pot afecta viitorul MINORULUI! Riscul de umilire/ respingere din societate/ marginalizare este extrem de mare!
Este necesar ca ANSPDCP să intervină aici și să găsească împreună cu Ministerul Educației, conform legii 190/2018 o soluție de corectare a acestei prelucrări sensibile de date pentru a limita efectele negative asupra unei categorii de persoane vulnerabile – elevi minori!”