fbpx

Inundațiile nu sunt ”apă de ploaie”. Care sunt zonele din București cu riscuri și cum ne putem proteja

Sursă imagine: http://globalsevereweather.earthnetworks.com

Apa Nova și Educație Privată au dat startul unei campanii de informare pe tema utilizării corecte a rețelei de canalizare. Este o campanie destinată atât celor mici, cât și părinților, pentru că fiecare poate afla ceva nou și util despre faptul că, atunci când ne comportăm responsabil, rezultatul este o viață mai bună, pentru noi toți.

 

În plin sezon de avertismente meteo pentru furtuni și ploi torențiale, care se întâmplă aproape zilnic, cel puțin în București. De multe ori, străzile se inundă și auzim la știri celebra expresie ”canalizarea nu mai face față”. Suntem tentați să reducem această problemă doar la infrastructură. Este întotdeauna doar vina altora, niciodată vina noastră. Însă, dacă vrem la lucrurile să se schimbe, ar fi bine să le privim mai atent și mai onest: starea canalizării din București depinde nu doar de echipamentele care o susțin, ci și de felul în care cetățenii orașului o protejează.

O gură de scurgere stradală înfundată nu mai preia apele pluviale şi poate determina refularea lor în subsoluri şi inundarea acestora, precum şi deversarea şi inundarea carosabilelor în anumite zone. Inundarea subsolurilor poate produce pagube materiale prin deteriorarea structurilor de rezistenţă ale imobilelor şi ale subsolurilor locuite, avarierea diverselor instalaţii electrice aflate la subsol, avarierea autoturismelor din parcările subterane, distrugerea bunurilor aflate în pivniţe şi beciuri.

inundațiile București

Trebuie să ținem cont de faptul că sistemul de canalizare din București a fost proiectat la începutul secolului XIX, pentru o populație deservită de 1 000 000 de locuitori. În prezent, sistemul de canalizare al orașului București trebuie să răspundă nevoilor unei populații ce depășește 2 000 000 de locuitori. Așadar, implicarea fiecăruia dintre noi este esențială. Pentru că, atunci când spunem că orașul este un bun comun, implicit trebuie să înțelegem că e și al nostru. Și, la fel ca orice alt bun, cum îl îngrijim, așa îl vom avea. 

 

Așadar, depinde și de noi cât de bine funcționează rețeaua de canalizare. În afară de recomandările de aici, iată câteva alte sfaturi de la Apa Nova București:

  • Materialele grosiere (asfalt, beton, nisip, pietriş, materiale de construcţii) trebuie transportate în zonele special amenajate prin intermediul firmelor de salubritate. 
  • Nu blocaţi accesul la gurile de scurgere şi căminele de vizitare cu autoturismele proprietate personală sau cu alte obiecte. În timpul unei ploi abundente, o maşină parcată în dreptul gurilor de scurgere blochează scurgerea apei şi poate provoca inundarea zonei. 
  • Iarna, când vă curăţaţi locul de parcare şi trotuarul din faţa imobilului dumneavoastră, aveţi grijă să nu depozitaţi zăpadă pe gura de scurgere. Dacă observaţi că o gură de scurgere este astupată, puteţi contacta instituţiile abilitate în întreţinerea curăţeniei la nivel de oraş şi de sector pentru a ridica zăpada. 
  • Capacitatea de preluare a apelor pluviale de către caseta de apă uzată construită în urmă cu mai multe decenii este insuficientă. Mai mult, aceste ape antrenează cu ele în sistemul de canalizare cantităţi de nisip, resturi de construcţii și deşeuri menajere aruncate la întâmplare. De aceea, este important să facem tot ce depinde de noi pentru ca apele pluviale de pe proprietatea noastră să nu mai ajungă integral în reţeaua de canalizare, ci să se infiltreze, în măsura în care este posibil, în pământ.
  • O recomandare foarte utilă este să reducem suprafaţa zonelor impermeabile de pe proprietatea noastră, optând pentru gazon în locul dalelor de beton. Astfel, apa va ajunge direct în sol, în loc de rețeaua de canalizare.

 

Cele mai problematice zone din punct de vedere al canalizării din București sunt:

  • Tineretului, Cotroceni și Regina Maria, Mitropolit Filaret, Bd. Metalurgiei – zone depresionare, unde nivelul solului este unul coborât și facilitează acumularea de apă la evenimente pluviale deosebite. De asemenea, în aceste zone regimul infiltrațiilor în rețeaua de canalizare este unul semnificativ deoarece nivelul apelor subterane este ridicat. 

 

  • Șos. Berceni (stația de metrou Dimitrie Leonida), Gara Progresu, Dumitru Brumărescu, SPAU Poiana Lacului, Privighetorilor, Str. Tiparniței, Str. N.D. Cocea – zone unde nu există rețea de canalizare, iar apele pluviale nu pot fi preluate, creând inundații.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.