fbpx

Cum să îți regăsești echilibrul fizic și emoțional după ce devii mamă

Photo 29928466 © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com

Viața femeii după ce devine mamă este comparată, adeseori, cu un roller coaster de trăiri și experiențe noi. Să îți regăsești echilibrul fizic și emoțional în această perioadă poate deveni o provocare importantă.

Prinse între nevoile copilului, propriile așteptări, proiecțiile celor din jur și diversele stereotipuri din societate, multe femei se pot simți dezorientate, nesigure pe deciziile lor și poate chiar abandonate în momente delicate.

Iată câteva sfaturi ale specialiștilor, care îți pot fi de ajutor:

Renunță la așteptări provenite din standardele celorlalți

Este probabil ca modul în care tu  însăți ai fost crescută să influențeze identitatea ta maternă, atenționează psihologul clinician Pria Alpern, într-o  analiză realizată de NPR, postul de radio public din SUA.

Alpern sfătuiește femeile să își facă timp să se gândească cu adevărat la felul în care văd statutul de mamă. Întrebați-vă „care sunt lucrurile din copilăria mea pe care vreau să le reproduc cu propriul meu copil?” sau „care sunt lucrurile pe care vreau să le fac diferit?„. Este în regulă să-ți trasezi propriul curs, adaugă ea. 

Când nu au o idee clară despre cum poate arăta o copilărie bună, multe femei încearcă să-și găsească modele pe rețelele de socializare, spune Nicole Woodcox Bolden, terapeut perinatal și doula din Chicago. Dacă te surprinzi urmărind adesea fotografiile filtrate ale altor persoane și aspirând să fii ceea ce Woodcox Bolden numește „mama Pinterest”, încearcă să-ți lași telefonul mobil jos și să renunți la așteptarea ca fiecare zi să fie perfectă.

Fă-ți timp pentru a te reconecta cu propriul corp

Indiferent dacă ai născut pe cale vaginală sau prin cezariană, ai nevoie de timp pentru a te recupera din punct de vedere fizic. Studiile arată că femeile au nevoie de șase până la nouă luni pentru a-și reveni complet după naștere. De asemenea, să te adaptezi psihic la eul tău postpartum în oglindă necesită timp.


OSTART® BALANCE comprimate efervescente combină cantități optime de vitamine și minerale care ajută la reducerea oboselii si extenuării și la menținerea stării de sănătate în parametri optimi.


Unele femei ar putea simți că propriul corp nu le mai aparține, pentru că s-a schimbat atât de mult„, spune Alpern.

Să ieși din casă și să faci puțină mișcare poate ajuta. „Mișcarea este o modalitate de a recupera acea relație cu organismul și de a elibera endorfinele care stimulează starea de spirit”, spune Alpern. Ea sugerează ceva foarte simplu: să mergi la o plimbare prin cartierul tău. „Este o modalitate pentru noi de a ieși din bula noastră și de a vedea că există o lume mai mare acolo.”

Și dacă gândul de a face ceva care nu este legat de copil te face să te simți vinovată, nu fi. Crearea spațiului pentru a vă concentra pe propriile nevoi este un lucru pozitiv pentru copilul tău, spune Alpern.

Este un model bun pentru copilul tău să-i arăți că ești suficient de importantă pentru a avea grijă de tine”, spune ea. „Îngrijirea de sine este un fel de a-ți alimenta rezervorul. Trebuie să o faci astfel încât să poți crea cea mai bună variantă a ta în calitate de părinte”, afirmă psihologul.

Recentrează-ți mintea pentru a te concentra pe tine însăți

Bunăstarea ta emoțională este la fel de importantă ca și corpul tău, așa că e bine să îți oferi răgazul pentru puțină introspecție. Woodcox Bolden sugerează să aloci cinci minute dimineața și alte cinci seara pentru a face o pauză și a organiza gândurile care se învârtesc în capul tău. Ea le spune clienților săi să scrie într-un jurnal, folosind câteva sugestii. Întrebați-vă: „De ce am nevoie acum? Cum îmi pot aminti că sunt iubită? Ce a mers bine astăzi?

Pe măsură ce te simți mai confortabil să îți exprimi sentimentele, încercați să te alături unui grup de mame proaspete prin Facebook sau în comunitatea locală, spune Alpern. Nu numai că împărtășirea experienței tale te va ajuta să te simți mai puțin izolată, dar este o modalitate de a dezminți ideea că a fi mamă este mereu o fericire.

Deși nu vorbim despre asta, mitul maternității ca această oază idilică se perpetuează în cultura noastră”, spune ea. „Să vorbești cu alte mame despre ceea ce se întâmplă cu tine este un astfel de pilon de sprijin.

Realizarea acestor conexiuni necesită timp și efort, dar merită, spune Alpern. „Când o persoană își arată vulnerabilitatea, altcineva s-ar putea să se simtă în siguranță arătându-și vulnerabilitatea, iar restul grupului spune: <Doamne, este atât de bine că nu sunt singura persoană care simte acest lucru>”, spune psihologul.


Pentru un stil de viață de nota 10, citește și
 

 

10 sfaturi pentru un stil de viață de nota 10

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.