fbpx

Raluca Turcan trimite Corpul de control la Bojdeuca lui Creangă

foto: Facebook/ Costel Alexe

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat Corpului de control verificarea legalității emiterii avizului pentru intervenția realizată asupra monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”, după ce a fost modernizată cu parchet și electrificată, în loc să fie restaurată, și a stârnit revolta opiniei publice.

Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Institutul Național pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunțe asupra calității intervenției, se arată într-un comunicat de presă transmis de ministerul Culturii, după ce casa memorială a scriitorului a fost reabilitată de Consiliul Județean Iași, potrivit Digi24.

„Conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare, articolul 23, alin (1), intervențiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza și cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii. De asemenea, în conformitate cu Regulamentul de Organizare și Funcționare al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, pentru monumentele clasate în grupa B atribuțiile de avizare în cazul monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă” sunt ale serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii – Direcția Județeană de Cultură Iași – prin Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr 5. DJC Iași care are, de asemenea, responsabilitatea urmăririi lucrărilor în conformitate cu avizele emise”, transmite ministerul Culturii.

Săptămâna trecută, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a anunțat că lucrările de reabilitare la Bojdeuca lui Ion Creangă au fost finalizate, iar casa în care a trăit scriitorul va fi redeschisă în decembrie.

Finalizarea lucrărilor a fost anunțată de președintele Consiliului Județean, Costel Alexe: „Mă bucur să vă anunț că lucrările au fost finalizate, iar în foarte scurt timp vom putea să pătrundem iarăși în universul literar pe care marele scriitor Ion Creangă l-a creat chiar în această căsuță. (…) Mă bucur că am încheiat cu succes etapa lucrărilor și că am reușit să conservăm farmecul unic al bojdeucii. Vă reamintesc că bojdeuca lui Ion Creangă este primul muzeu literar din România, inaugurat în 1918, și cel mai vizitat Muzeu din rețeaua Muzeul Național al Literaturii Române Iași.”

Anunțul a fost întâmpinat cu multe mesaje de revoltă din partea oamenilor, care spun că aceasta este de nerecunoscut. 

„Ați distrus-o!!! Ați vandalizat-o!!!! Nu așa se face o restaurare!!!”, „Eu nu o mai recunosc!”, „Clădirea din imagine nu are nicio legătură cu bojdeuca lui Creangă. Ce se vede în imagini este o clădire modernă, supraevaluată că preț.”, „O bătaie de joc. Asta nu e bojdeuca.”, „Așa te-ai gândit tu că trebuie să arate un bordei? Ca un hotel de 5 stele. Lipsa educației naște monștri ca nea Costel Alexe” sunt câteva dintre reacțiile persoanelor nemulțumite de lucrările realizate la casa construită în 1842.

Regizorul Radu Afrim, despre bojdeuca lui Creangă: „S-au gândit să o mutileze pe viață”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.