Studenții Universității din București (UB) sunt revoltați de cursurile unui profesor de la Facultatea de Sociologie, candidat la alegerile europarlamentare pe listele AUR. „Ne-a spus că femeile cu părul desprins sunt în căutare de bărbați”, susțin studenții cu care au vorbit jurnaliștii publicației PressOne.
Profesorul, care ocupă și funcția de director al Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE), este acuzat că le spune studentelor că fertilitatea este indicată de lungimea unghiilor și că e normal să fie puse la punct de capul familiei, dacă vorbesc neîntrebate.
Tinerii susțin că la cursurile de „Istorie socială” profesorul Radu Baltasiu ar avea o abordare „extremistă” și că ar vorbi adesea depreciativ despre rolul femeii în societate sau despre minoritățile sexuale. Personalități controversate, precum Mircea Vulcănescu, sunt date des exemplu și încadrate în categoria „eroilor naționali.
„Masculinitatea a început să dispară după căderea comunismului din țara noastră, iar rolurile de gen sunt foarte importante. Societatea noastră se prăbușește din cauză că nu le respectăm. De exemplu, oamenii nu mai muncesc destul și sunt interesați doar de relații sexuale”, le-ar fi transmis Radu Baltasiu tinerilor.
„Vedeți cum o femeie e pusă la punct că vorbește neîntrebată? Ea stă peste plită și face pâine, dar bărbatul este cel care o pune pe masă”, ar mai fi susținut Baltasiu la clasă.
Contactat de jurnaliștii PressOne, profesorul Baltasiu a răspuns: „Dacă nu vă supărați, nu mă interesează acest subiect. E treaba lor, să creadă ce vor.”
PressOne a cerut un punct de vedere și din partea Universității din București, în urma acuzațiilor aduse de studenți. Instituția se situează „în afara activităților politice de partid” și afirmă că „în învățământul universitar, în cercetare şi în manifestările ştiințifice din cadrul Universității, politica poate reprezenta un obiect de investigație, nu şi o formă de acțiune.”
Conducerea atrage atenția că „spațiul academic nu poate fi utilizat pentru activități, de orice fel, ale partidelor politice, ale altor organizații sau ale indivizilor care promovează ideologii şi acțiuni politice”.
Citește articolul integral pe PressOne.