Bojdeuca lui Ion Creangă, restaurată cu beton și parchet. Reacții: „Un jacuzzi mai lipsea”; „Bine că n-au pus și termopane”

În loc să fie restaurată, Bojdeuca lui Ion Creangă a fost modernizată cu beton și parchet, stârnind revolta internauților. Casa din Iași, în care Creangă a locuit între anii 1872 și 1889, a fost chiar și electrificată, Lucrările au fost realizate în cadrul unui proiect cu o valoare de 2,7 milioane lei, fără TVA.

Finalizarea lucrărilor a fost anunțată de președintele Consiliului Județean, Costel Alexe: „Mă bucur să vă anunț că lucrările au fost finalizate, iar în foarte scurt timp vom putea să pătrundem iarăși în universul literar pe care marele scriitor Ion Creangă l-a creat chiar în această căsuță. (…) Mă bucur că am încheiat cu succes etapa lucrărilor și că am reușit să conservăm farmecul unic al bojdeucii. Vă reamintesc că bojdeuca lui Ion Creangă este primul muzeu literar din România, inaugurat în 1918, și cel mai vizitat Muzeu din rețeaua Muzeul Național al Literaturii Române Iași.”

Mesajul publicat de Alexe pe Facebook a stârnit revolta internauților.

„Ați distrus-o!!! Ați vandalizat-o!!!! Nu așa se face o restaurare!!!”, „Eu nu o mai recunosc!”, „Clădirea din imagine nu are nicio legătură cu bojdeuca lui Creangă. Ce se vede în imagini este o clădire modernă, supraevaluată că preț.”, „O bătaie de joc. Asta nu e bojdeuca.”, „Așa te-ai gândit tu că trebuie să arate un bordei? Ca un hotel de 5 stele. Lipsa educației naște monștri ca nea Costel Alexe” sunt câteva dintre reacțiile persoanelor nemulțumite de lucrările realizate la casa construită în 1842.

Nu au lipsit nici comentariile sarcastice care atrag atenția asupra modului în care a fost realizat proiectul finanțat cu fonduri europene.

„Un jacuzzi (…) mai lipsea de acolo și «reabilitarea» era completă,”, „Din imagini se vede că este o restaurare autentică, de mult bun gust incontestabil. Ați reușit să păstrați fără cusur autenticitatea și imaginea istorică a locului și a clădirii… Așa e când bagi cultura la dubă, rămâi fără ea.”, „Românii erau avansați pe vremea lui Creangă, aveau și curent electric în fiecare cameră. Să își încarce telefoanele. E o casă frumoasă, dar nu e muzeu, e un barbarism. Bine că nu i-au pus și termopane albe.” sunt alte critici exprimate pe pagina de Facebook a lui Costel Alexe.

Lucrările au fost realizate în cadrul unui proiect cu o valoare de 2,7 milioane lei, fără TVA. Renovarea Bojdeucii şi a muzeului de alături fac parte din proiectul „Călător pe meridiane culturale”, lansat de Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabile a CJ în urmă cu mai bine de cinci ani. Finanţarea pentru toate trei obiectivele este de 1,72 milioane de euro, din care peste un milion au fost costurile pentru „restaurarea„ Complexului „Ion Creangă”.

Bojdeuca lui Ion Creangă este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918. Căsuța cu trei odăi, acoperită cu stuf, cu fântână în ogradă, l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte. „Poveștile” și „Amintirile din Copilărie” au fost scrise în căsuța botezată de scriitor „bojdeucă”. În vara și toamna anului 1876 a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten. În peste un secol de existență, Bojdeuca lui Ion Creangă a trecut prin mai multe restaurări și renovări. Prima acțiune a debutat în anul 1915 și s-a încheiat în 1918, când a fost inaugurată ca muzeu.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.