fbpx

Pentru un sfert din copiii din programul Masă Sănătoasă, aceasta e singura masă din zi

Pentru un sfert dintre copiii înscriși în Programul național Masă Sănătoasă, masa primită la școală este singura masă din zi, transmite World Vision România.

Cu toate acestea, programul a fost implementat doar într-o tremie dintre cele 450 de unități școlare selectate, arată cel mai recent studiu al fundației, ,,Sunt hrăniți #DESTUL copiii României?”. Fundația derulează de 8 ani programul de masă caldă și educație remedială Pâine și Mâine, un program susținut integral din fonduri private, din care fac parte 1500 de copii. Mai sunt doar câteva zile în care cetățenii pot redirecționa 3,5% din impozit pe venit către o cauză la alegerea lor. 

World Vision România ajută de 34 de ani sute de mii de copii prin programe de educație, protecție și participare. Prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, fiecare cetățean poate susține o cauză complet gratuit. Procesul, simplificat în urmă cu patru ani, permite redirecționarea impozitului pe venit online, în doar un minut. Tot ce trebuie să faceți este să intrați pe site-ul organizației World Vision România și să completați online Formularul 230, optând pentru redirecționarea pe 1 an sau 2 ani: https://bit.ly/3Vcbu5l. Organizația va primi formularul automat pe mail și tot ea se va ocupa de depunerea acestuia prin Spațiul Privat Virtual (SPV). 

Prin programul „Pâine și Mâine”, peste 1.500 de copii de la sate, din clasele 0-IV, beneficiază zilnic de afterschool, care înseamnă o masă caldă și două ore de ajutor la teme și alte lecții remediale. Fundația a demarat acest program în 2016, în urma unui studiu care arăta nevoie: 2 din 10 copii merg flămânzi la culcare și 1 din 4 copii nu sunt ajutați de nimeni acasă la teme când se blochează.

Mădălina, 7 ani, merge zilnic o oră pe jos prin pădure până la școală

Mădălina are 7 ani și este în clasa pregătitoare, îi plac desenele cu animale, găinile din curte și să meargă la școală. Fratele ei, Mario, are 5 ani și este încă la grădiniță. Cei doi se joacă cel mai des împreună, cu jucării improvizate – un pluș mic căruia îi fac baie într-o conservă mică și ruginită, o mașină primită de la tatăl lor căreia îi construiesc poduri și pasaje din țiglele care stau aruncate-n curte și din bucăți de gard uitate de părinți, peste care a trecut mult timp, dar și multe amintiri. Trăiesc într-o comunitate mică, dar izolată, din salariul tatălui, alocații și munca bunicii la câmp. Tatăl lor lucrează departe de casă, la Sibiu, astfel că petrec timp cu el doar în weekenduri.   

Le place să învețe, iar mama îi duce și îi aduce în fiecare zi de la școală. Nu au mijloace de transport în comun și nici posibilitatea financiară de a se muta, așadar merg de fiecare dată pe jos, prin pădure, până la școala aflată la aproximativ o oră distanță.

Provocările învățământului simultan

La școala din comunitate se practică învățământul simultan. Alături de Mădălina, aici învață alți 22 de elevi aflați în 3 clase diferite: pregătitoare, clasa I și a II-a. Doamna Bercu, învățătoarea lor, povestește despre provocările învățământului simultan – fiecare elev trebuie să primească atenția cuvenită și resursele necesare pentru nivelul de învățământ la care se află. Probabil tocmai acesta este motivul pentru care doamna Mihaela cunoaște atât de bine fiecare elev în parte, nivelul la care se află și nevoile sale. Despre Mădălina povestește cât de mult o pasionează artele vizuale, de la desenat și colorat până la decupat, lipit și modelat; are o fire creativă pe care o lasă să se exprime într-o varietate de forme și culori. 

Mama Mădălinei se implică în educația celor mici în măsura în care știe și poate, dar recunoaște că uneori este depășită de temele primite. Doamna învățătoare vorbește și ea despre dificultățile pe care le întâmpină părinții când vor să-i ajute pe copii la teme – metodele de învățare sunt în continuă schimbare, astfel că pentru mulți dintre ei este greu să țină pasul.

Lucrul în echipă din timpul orelor de afterschool

Școala face parte din programul Pâine și Mâine, un program prin care copiii primesc o masă caldă la școală, iar apoi petrec încă două ore suplimentar, alături de învățătoare. În acest interval, se pot remedia problemele și lipsurile pe care fiecare copil în parte le are la clase. În plus, este o oportunitate foarte bună pentru ca elevii să lucreze în echipe – cei mici învață de la cei mari, iar cei mari învață să fie răbdători cu cei mici. În contextul studiului individual desfășurat de cei mai mulți copii în pandemie, lucrul în echipă este un exercițiu foarte important.  

Cele două ore extra oferă învățătoarei ocazia de a aduce fiecare copil în parte la zi cu materia, astfel încât să nu rămână în urmă. „Dacă pleacă șchiopătând de la școală, copiii vor șchiopăta până la final.”, spune doamna învățătoare Bercu.

Programul Pâine și Mâine este un program susținut în totalitate din fonduri private. Cetățenii care doresc să contribuie, o pot face printr-un SMS la 8844 cu textul PAINE (2 euro/lună) sau complet gratuit, redirecționând 3,5% din impozitul pe venit: https://bit.ly/3Vcbu5l 

Masă sănătoasă Masă sănătoasă Masă sănătoasă

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.