fbpx

Adelin Stanciu, profesorul care își provoacă elevii cu întrebări ”încuietoare”

Adelin Stanciu, unul dintre cei 11 profesori MERITO 2024, predă Biologia la Școala Profesională Gropnița și la Liceul Universității „Al. I. Cuza” din Iași. 

Cadrul didactic are o licență în biochimie, un masterat în genetică moleculară și unul în criminalistică, dar continuă să se perfecționeze, de la cursuri de design grafic la ECDL Computing.

El a explicat, într-un reportaj publicat pe platforma MERITO, cum își construiește relația cu elevii.

”Le-am zis încă de la început să fie altfel. Dacă 10 se duc spre dreapta, ca turma, tu să ai curajul să te duci spre stânga. Să fii altfel, să gândești altfel, să rezonezi altfel, să cercetezi, să studiezi”, spune profesorul.

El a vorbit și despre tehnicile sale de predare și de abordare a unor subiecte. De exemplu le-a dat elevilor un chestionar anonim prin care i-a întrebat dacă ar vrea să studieze elemente de educație sexuală, ca să știe cum să-și construiască următoarele ore. De pe telefon, aproape toți copiii au răspuns că sunt foarte interesați. Mai departe, i-a întrebat, tot online, cu cine vorbesc despre modificările din corpul lor și ce subiecte le-ar plăcea să abordeze (modificări anatomice, schimbarea comportamentului, contracepție, boli cu transmitere sexuală). A fost surprins să afle că foarte puțini vorbesc cu părinții și că informarea are loc de pe net și unii de la alții.

Iar la final i-a rugat să-și exprime acordul/dezacordul față de anumite concepții, precum: „Femeile ar trebui să stea acasă și să crească copii” (majoritatea – dezacord), „Bărbații care stau acasă, iar soțiile lor lucrează, nu sunt normali” (majoritatea – perfect de acord) sau „Și soțul, și soția ar trebui să ajute la gătit și la curățenie în casă” (cam toți –de acord).

Acesta e modul profesorului Adelin Stanciu de a-și adapta orele la nevoile reale ale elevilor, dincolo de programe și planificări didactice. În ora de dinainte, când a făcut la clasa a VI-a igiena aparatului excretor, le-a adus inclusiv un urocultor și le-a spus când ar trebui să recolteze proba pentru laborator, atunci când își fac analizele, și câtă apă ar trebui să bea zilnic, în funcție de greutate (30 ml x numărul de kg).

1 comment

  1. K'melia spune:

    Felicitări domnule profesor pentru curajul de a fi un profesor nonconformist, pentru interesul pe care îl arătați în a vă consulta elevii cu privire la ce informații doresc să afle, pentru respectul pe care îl arătați elevilor dumneavoastră!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.