fbpx

Copiii și adolescenții dependenți de internet suferă modificări ale chimiei creierului – studiu

Photo 198558744 © Tomasz Smigla | Dreamstime.com

Copiii și adolescenții dependenți de internet și de rețele sociale suferă modificări ale chimiei creierului, în sensul că ajung să aibă probleme de sănătate mintală, mențin cu greu relațiile cu alți oameni și au tulburări alimentare și de somn, arată un nou studiu.

Studiul citat de Biziday a fost realizat de specialiști de la University College London și publicat în PLOS Mental Health.

Lucrarea a analizat și revizuit alte 12 cercetări anterioare, la care au participat sute de tineri între 10 și 19 ani, diagnosticați oficial cu o formă de dependență de internet. Această dependență este definită de cercetători ca fiind “incapacitatea unei persoane de a rezista impulsului de a utiliza internetul, ceea ce are efecte negative asupra bunăstării psihologice, precum și asupra vieții sociale și profesionale. Simptomele sunt legate de modificarea dispoziției, scăderea toleranței față de ceilalți, impulsivitatea și prezența constantă a stării de conflict”.

Concret, studiul concluzionează că tinerii afectați ar putea, de exemplu, să întâmpine dificultăți în menținerea relațiilor și activităților sociale, să evite contactul cu alți oameni pentru a petrece mai mult timp online și să experimenteze tulburări alimentare și de somn. Rezultatele arată că, printre altele, tinerii suferă de modificări evidente ale chimiei creierului, care ar putea conduce la dependențe suplimentare, modificări negative ale comportamentului, ale capacității intelectuale, precum și la efecte asupra sănătății mintale și a coordonării fizice. 

Oamenii de știință au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (IRMf, tehnică avansată care măsoară și cartografiază activitatea cerebrală) pentru a examina modul în care interacționează regiunile creierului la persoanele dependente de rețele sociale și internet. Cercetătorii au constatat astfel că efectele au fost evidente în mai multe rețele neuronale din creierul tinerilor și că există o activitate crescută în anumite părți ale creierului, atunci când participanții erau în repaus și când ar fi vrut să își verifice telefoanele. De asemenea, s-a observat o scădere generalizată a conectivității funcționale în zonele implicate în gândirea activă, memorie și luarea deciziilor.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.