fbpx

Un sfert dintre absolvenții din județul Arad nu s-au înscris la Bacalaureat

Photo 41304195 © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Un sfert dintre absolvenţii de liceu din judeţul Arad, din seria curentă, nu s-au înscris pentru a susţine examenul naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie.

Se estimează că în județul Arad peste 800 de absolvenţi de liceu din seria curentă nu s-au înscris la Bacalaureat, adică aproximativ un sfert dintre ei, potrivit Europa FM.

„Noi în anul acesta, din datele inițiale ar fi trebuit să avem 3.246 de absolvenţi zi, seral și fără frecvență. S-au înscris 2.800 de candidaţi, aceștia provenind și din seria curentă, dar și din serii anterioare. Cei care nu s-au înscris presupun doar că nu s-au considerat pregătiți pentru a lua acest examen”, spune șeful Inspectoratului Școlar Arad, prof. Marius Gondor.

În județul Arad, în 2023, în sesiunea de vară, au fost înscrişi 2.770 de candidaţi, iar rata de promovare a examenului a fost de 68,3%.

Examenul naţional de Bacalaureat se desfășoară în perioada 17 iunie – 5 iulie. Primele rezultate vor fi afișate în data de 8 iulie, urmează contestații, iar apoi rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate pe 12 iulie.

Țara din UE cu cei mai puțini absolvenți de facultate este România, în condiţiile în care doar 23% din populaţia cu vârsta între 25 şi 34 de ani era absolventă de învăţământ superior în 2023, conform datelor Eurostat.

Anul trecut, 43% din populaţia Uniunii Europene cu aceeași vârstă era absolventă de învăţământ superior, cu un punct procentual mai mult comparativ cu 2022. 13 ţări din UE îndeplinesc deja obiectivul fixat de UE pentru anul 2030, respectiv 45% din populaţia cu vârsta între 25 şi 34 de ani să fie absolventă de învăţământ superior.

În frunte este Irlanda (unde 63% din populaţia totală cu vârsta între 25 şi 34 de ani este absolventă de învăţământ superior), urmată de Cipru (62%), Luxemburg (60%), Lituania (57%), Ţările de Jos (55%), Suedia (54%), Spania şi Franţa (ambele cu 52%), Belgia (50%), Danemarca (49%), Malta şi Polonia (ambele cu 46%) şi Letonia (45%).

Țara din UE cu cei mai puțini absolvenți de facultate este România

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.