fbpx

Importanța artelor în viața copiilor

Care este importanța artelor în viața copiilor? Acesta este o unealtă foarte importantă, în primul rând, în dezvoltarea lor ca viitori adulți. Și, desigur, cu cât se interacționează mai devreme cu arta, cu atât beneficiile pe care aceasta le oferă apar. 

Din fericire, la Little London International Academy, arta nu lipsește, iar elevii școlii private au parte din plin de activități ce implică artele și muzica. 

Orele de muzică în Little London International Academy

Lucian Simon, profesor educație muzicală în Little London, ne-a spus câteva cuvinte despre beneficiile pe care muzica le aduce în viața copiilor și cum aceștia ajung în contact cu ele. 

„După cum bine știm deja, învățarea muzicii facilitează învățarea altor materii și îmbunătățește abilitățile pe care copiii le folosesc în alte domenii. Orele de muzică în Little London sunt interactive și dinamice, desfășurându-se cu mult entuziasm și voie bune. Totul începe cu un joculeț de încălzire vocală și relaxare a corpului. Recapitulăm cântecul învățat înainte cu o oră și îl pregătim pe următorul. Ora de muzică se continuă cu jocuri bodyrhythm, ori cu instrumente de percuție sau jocuri de memorie – pattern-uri de ritm și melodii. Finalul lecției este despre ce ne-a plăcut în cadrul orei.

Motivul pentru care îmi place să predau muzica este pentru că îmi doresc ca elevii mei să vadă frumusețea lucrurilor și a experiențelor, să aibă ceva cu care să rezoneze. Pentru ca ei să aibă dragoste, compasiune și bunătate.”

Orele de artă în Little London International Academy

Theodor Grigoraș este profesor de arte în Little London și spune că „orele de artă au un caracter echilibrat între teorie și practică, punând accent pe gândirea critică. Studiul artelor vizuale implică studierea istoriei culturii materiale și istoria ideilor umane. Lucrările de artă își pot găsi inspirația în orice disciplină de studiu. Astfel, elevii sunt încurajați să folosească toate cunoștințele de care dispun, indiferent de domeniu, folosindu-se și de propriile experiențe. În acest fel, printr-un proces de introspecție, ei pot genera lucrări și idei creative. 

Tot arta ne ajută să facem pași laterali și să privim „outside the box”, mai ales atunci când avem nevoie de mai multe perspective. Percepția estetică se dezvoltă și ea, permițând să ne bucurăm de subtilitățile lumii formelor și ale lumii ideilor. Arta ne ajută să percepem lumea printr-un unghi mai deschis, în mai multe nuanțe, oferindu-ne o plajă mai largă de posibilități.

Creativitatea, gândirea critică, inițiativa de a analiza și de a acționa dintr-o poziție conștientă și personală sunt unele din multele abilități pe care le dezvoltă copiii în urma interacțiunii cu arta. De asemenea, ei sunt ajutați să-și înfrunte frica de necunoscut și să capete încrederea necesară pentru a rezolva problemele din mers.”

Activități extracurriculare vs arta

La Little London, arta este inclusă și în activitățile extracurriculare, unde copiii se pot înscrie la diferite cluburi, printre care sunt incluse cele de arte și muzică. „La clubul de muzică învățăm să cântăm la instrumente – pian, chitară, tobe și bass. Cântatul la un instrument este o activitate pe care mi-o doresc să o încerce fiecare copil. Mai ales pentru că vine cu multe beneficii, printre care reducerea și eliberarea stresului, dezvoltarea abilității de a lucra într-o echipă, stimularea sentimentului de apartenență, creșterea încrederii, a creativității și încurajarea copiilor de a lucra împreună. De asemenea, ascultarea muzicii ajută la creșterea atenției. Tot în beneficiile muzicii și învățarea unui instrument intră și gestionarea timpului, o mai bună precizie prin dezoltarea abilităților motorii fine.” – Lucian Simon. 

Excursii în scopul artei

În Săptămâna Verde, o parte din elevii Little London au vizitat Muzeul Național de Artă al României. Theodor Grigoraș ne-a menționat că „scopul a fost acela de a le dezvolta educația culturală și cultiva aprecierea pentru artă. O altă motivație, la fel de importantă, a fost bazată pe faptul că, prin analizarea și discutarea operelor de artă, copiii pot dezvolta abilități de gândire critică și empatie. Pot înțelege diferite perspective și își pot exprima propriile opinii și reacții față de artă. De asemenea, vizita la muzeu îi poate inspira și motiva pe copii să exploreze, în continuare, arta și cultura, dezvoltând noi pasiuni și interese.

Copiii au arătat un interes crescut și au fost intrigați de lucrările de artă și de explicațiile ghizilor. Au fost numeroase întrebări, din proprie inițiativă, și au avut plăcerea de a comenta între ei lucrările și informațiile primite.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.