fbpx

Dr. Virgil Musta propune un ”contract” între școală, părinți și profesori, pentru asumarea responsabilităților

Medicul Virgil Musta,  șeful secției Boli Infecțioase II de la Spitalul Victor Babeș Timișoara, propune un contract între toate părțile implicate în deschiderea școlilor.

„Trebuie să facem un fel de contract ca responsabilitatea și sarcinile să fie împărțite între școală, părinți și profesori. Fiecare are anumite responsabilități – la școală trebuie să se asigure condițiile ca școala să nu devină un focar de infecție. Să existe posibilitatea ca elevii să stea mai distanțați, posibilitatea ca orele să aibă loc online și la școală, suprafețele să fie dezinfectate de 2-3 ori pe zi, să aibă apă curentă, săpun, să asigure igiena tegumentelor (pielii) copiilor. Școala trebuie să educe copilul cum să prevină apariția Covid și să facă și educație sanitară legată de sănătate”, a declarat pentru TION doctorul Virgil Musta.

CONTEXT

Fiecare localitate din România are, acum, cifrele care indică după ce scenariu va începe școala. Ministerul Sănătății a publicat lista incidenței cazurilor de COVID-19 pentru fiecare localitate din România, anunță Digi 24. Pe baza acesteia se stabilește după care din cele 3 scenarii vor funcționa școlile.

În scenariul 1, sau scenariul verde, toți elevii merg la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Pentru acest scenariu, incidența trebuie să fie mai mică de un caz la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Scenariul 2, sau scenariul galben, prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, pe de o parte, și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Acest scenariu este pentru localitățile cu o incidență de 1-3/1.000 locuitori.

În scenariul 3, sau scenariul roșu, toți elevii vor face cursuri online. Acesta va fi folosit pentru localitățile cu o incidență mai mare de 3/1.000 de locuitori.

Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.