fbpx

Rafila, despre varianta ca școlile să se deschidă pe 1 octombrie: ”Nu știu dacă e o mare diferență”

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a comentat, la Digi 24, varianta ca școlile să fie deschise pe 1 octombrie, avansată de premierul Ludovic Orban.

”Nu știu dacă este într-adevăr vreo diferență. Am auzit că există doscuții legat de oamenii care se întorc din concediu. Dacă prelunguim începoerea școlii, și concediile se pot prelungi la rândul lor și nu înseamnă că vom fi mai proptejați. Cred că un foarte riguros control al copiilor poate fi o bună măsură. Diferența poate fi făcută de pregpătire și organiuzare. Între 14 septembrie și 30 septembrie sunt 16 zile în care se pot definitiva pregătirile care nu au putut fi făcute din timp”, a spus Rafila.

Întrebat dacă vor crește cazurile de contaminări, după deschiderea școlilor, Rafila a răspuns: ”Vor crește cazurile, important e cât vor crește. Eu cred că buna măsură trebuie să fie aplicată, nu panica, nu isteria. Părinții, și aici mă refer la asociațiile de părinți, au timp să se consulte foarte bine cu conducerea școlii să înțeleagă că e o boală care poate fi prevenită, dar nu poate fi evitată în totalitate.”

”Cred că e un lucru foarte bun ca directorii de școli să invite părinții să vadă cum funcționează școala. Haideți să facem o zi a porților deschise. E foarte ultil și foarte practic să facem acest lucru”, a mai spus Rafila.

Copiii s-ar putea întoarce în școli abia pe 1 octombrie, susține premierul Ludovic Orban, citat de Realitatea.net. Asta înseamnă că primele două săptămâni ar putea fi făcute doar online. Prim-ministrul a declarat că analizează această măsură și că o decizie va fi anunțată în timp util.

”Școlile să înceapă fizic de la 1 octombrie, iar până atunci să se facă online. Au fost discuții, există puncte de vedere exprimate de specialiști, care zic că profesorii și copiii revin din concedii. O mare parte dintre cei infectați au zis că au fost în concediu. S-a discutat acest lucru, încă nu s-a luat o decizie. Vom anunța în timp util”, a declarat premierul Ludovic Orban, vineri.