fbpx

Cum se pregătesc profesorii dintr-o școală privată – interviu cu dr. Daniela Vasile, Director of Learning la Avenor College

Dr. Daniela Vasile, Director of Learning și Profesor de matematică la Avenor College, povestește în acest interviu despre învățare, dar dintr-o altă perspectivă – învățarea continuă a profesorului și efectul acestui proces de învățare pe tot parcursul vieții asupra elevilor și a școlii în ansamblu.

 

Ai o experiență de peste 20 de ani în învățământul internațional, ai titlul de Doctor în matematică, ai experiență vastă în teaching&learning, în mai multe sisteme din lume. Chiar și așa, te-ai înscris la cursul QTS (Qualified Teacher Status), prima calificare a unui profesor in Marea Britanie. Ce te-a îndemnat să faci asta?

În niciuna dintre școlile în care am lucrat nu am avut nevoie de această calificare și nu am nevoie de ea nici aici. Dar, la Avenor, avem un număr mare de colegi britanici și am decis că, din respect pentru ei, vreau o calificare specifică acestui tip de învățământ. 

Au fost vremuri în învățământul internațional când calificările nu erau foarte importante – prioritar era să se țină cont de dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială a elevului. Acum, calificarile si abilitățile profesionale sunt la fel de importante. În plus, îmi doresc ca toți colegii mei mai tineri să-mi urmeze exemplul – QTS va oferi tuturor timp de reflecție asupra propriei practici, contribuind astfel la dezvoltarea lor personală dar și la dezvoltarea școlii în ansamblu.

 

Ești Chair of Evaluation Teams pentru CIS (Council of International Schools) – ai inspectat până acum multe școli din toată lumea. Cum ajută această experiență în muncă de Director of Learning?

O dată sau de două ori pe an, în funcție de cât de încărcat este programul meu, coordonez o echipă formată din 6 – 10 specialiști cu scopul de a evalua o școală din următoarele puncte de vedere: Purpose and Direction, Governance, Leadership and Ownership, Curriculum, Teaching and Assessing for Learning, The students’ Learning and Wellbeing, Staffing, Premises and Physical Accomodation, Community and Home Partnerships, Internat (acolo unde există); practic toate domeniile pe care o școală trebuie să le acopere. 

Primele 3 zile ale unei astfel de vizite de evaluare îmi amintesc de un puzzle uriaș, cu toate piesele de mai sus, piese pe care echipa mea trebuie să le pună cap la cap pentru a avea o înțelegere comună a punctelor forte dar și a nevoilor de dezvoltare ale respectivei școli, în ceea ce privește direcția pe care și-o definește singură. Zilele următoare sunt despre cercetarea mai în amănunt a zonelor care sunt fie remarcabile, fie care necesită îmbunătățiri. 

Rolul meu, de leader, este de a ajuta echipa de evaluatori, care nu au lucrat niciodată împreună, să fie coerentă și să redacteze un raport de evaluare care să ajute școala să avanseze în dezvoltarea sa. Aceste experiențe facilitează întâlnirea unor colegi noi, atât din echipă cât și din școala evaluată, și mă ajută să îmi dezvolt experiența pe care o iau cu mine acasă. 

De fiecare dată mă întorc cu idei noi și cred că aceasta este rețeta –  să privești în exterior pentru ca apoi să te îmbunătățești în interior.

 

La Avenor te-ai decis să te înscrii la examenul de Titularizare pentru sistemul național de educație. Care a fost motivul și cum va ajuta școala pe termen mediu și lung această titularizare a ta?

Atunci când vine vorba despre acreditarea ARACIP, unul dintre indicatorii în funcție de care sunt evaluate școlile este numărul de cadre didactice cu statut de „titular”. Sunt recunoscătoare că sunt membru al comunității Avenor, așa că este de datoria mea să ofer ceva înapoi organizației. Având în vedere acest lucru, am decis să mă înscriu la „titularizare”. 

Să particip la acest proces mă ajută să înțeleg provocările colegilor mei care trec prin aceeași experiență și, în plus, ajută școala, aspect foarte important pentru mine. 

Demersul este foarte cronofag, trebuie să completezi o mulțime de documente iar examenul scris durează patru ore. În mod clar, nu este o bucurie!

În încercarea de a identifica în această poveste câteva aspecte pozitive, o văd ca pe o oportunitate de a-mi aminti cum se simt elevii noștri în timpul examenelor cu miză mare. 

În cele din urmă, dacă chiar trebuie să facem ceva, să o facem cu grație, chiar dacă nu ne place.

 

Din numeroasele cursuri la care ai participat anul acesta, care ți s-a părut cel mai interesant? 

Fiecare dintre cursurile pe care le-am urmat a fost interesant și util – și cred că așa ar trebui să se întâmple când programul de Professional Learning este la alegere.  A fost alegerea mea la ce să mă înscriu. 

În acest moment sunt la jumătatea cursului UK National Qualification for Headship, un curs de 18 luni bazat pe studiu independent, care oferă acces la cele mai recente cercetări în educație, discuții de grup și reflecție asupra provocărilor conducerii unei școli. Cursul se va încheia cu o evaluare de 8 zile în care ni se va oferi un scenariu al unei școli pe care va trebui să o evaluăm, oferind sugestii și recomandări. Într-un fel, evaluarea finală este similară cu munca mea pentru CIS.

O altă oportunitate de dezvoltare personală și profesională pentru mine a fost curs intensiv de o săptămână pe Curriculum Leadership pe care l-am finalizat vara trecută. 

Chiar dacă în prezent cursurile sunt online, ele sunt structurate astfel încât să permită colaborarea între participanții din diverse școli. Iar a învăța împreună este întotdeauna mai bine!

 

Care sunt cursurile la care au participat profesorii de la Avenor anul acesta?

Fiecare profesor Avenor s-a înscris la unul dintre cele patru cursuri enumerate mai jos, oferite ca o experiență de învățare de un an:

  • Teaching Enhanced by Technology
  • The Art and Craft of Teaching
  • Teaching with Love and Logic
  • A personalised pathway

Dincolo de aceste cursuri de lungă durată, profesorii s-au înscris la diverse conferințe, cursuri sau examene precum: definitivat, QTS, cursuri CRED, clasa didactică, formatori, profesor certificat Google. 

Anul acesta, aproximativ o treime din personal a urmat un curs care s-a finalizat cu o calificare. Sunt foarte mândră de profesorii noștri, care învață pe tot parcursul vieții. Dacă dorim ca elevii să fie entuziasmați și implicați în învățarea lor, trebuie ca și profesorii lor să fie la fel.

În plus, am avut o echipă de lideri care a mers la Londra pentru conferința COBIS, un coleg care a mers la BETT, un eveniment dedicat folosirii tehnologiei în educație, unii lideri ai școlii s-au alăturat The Inquiry Education Summit (Toddle) și mulți alții care au participat la diferite ateliere. 

În plus, ne-am abonat la trei platforme:  The National College, The National Safety Online și The PSHE Association, care le oferă profesorilor noștri acces la ateliere pe care și le aleg în funcție de materiile pe care le predau sau în funcție de proiectele pe care le derulează.

 

Care este impactul perfecționării profesorilor asupra dezvoltării Avenor ca școală?

În primul rând, fiecare experiență de învățare ne face profesioniști mai buni. Este ceea ce le spun mereu elevilor mei – oportunitățile vin și pleacă, trebuie să țineți ochii larg deschiși și să profitați de ele. 

Nu este ușor pentru un profesor să se implice în multe cursuri, având în vedere programul foarte încărcat, și am fost foarte fericită să văd cum colegii mei au profitat din plin anul acesta de oportunitățile de învățare pe care le-au avut. Gândiți-vă doar la utilizarea tehnologiei acum doi ani și acum – ce curbă abruptă de învățare a fost!

Știm că suntem remarcabili atunci când expertiza noastră depășește porțile școlii noastre – un astfel de exemplu este colaborarea noastră cu profesorii Aspire, o organizație neguvernamentală care ajută școlile de stat din România. 

Desfășurăm o serie de ateliere de lucru și vreau să mulțumesc aici tuturor colegilor mei implicați în proiect. Avem un număr destul de mare de profesori Avenor care sunt calificați să ofere formare pentru adulți și sperăm că oportunitățile de a face acest lucru vor crește și se vor transforma în ceea ce în planul nostru strategic este definit ca „Centrul profesional Avenor”.

Învățăm unii de la alții, învățăm din cercetări, din cărțile pe care le citim și le discutăm, din cursuri, ateliere, webinarii, iar această învățare este transferată în clasă, în beneficiul elevilor. 

În plus, învățarea profesională aduce bucurie și energie care generează entuziasmul cu care intrăm în clasă. Cercetările spun că unul dintre cei mai mari factori de motivare pentru elevi este energia și entuziasmul pe care profesorul le aduce în clasă.

Dr. Daniela Vasile Dr. Daniela Vasile Dr. Daniela Vasile Dr. Daniela Vasile Dr. Daniela Vasile Dr. Daniela Vasile 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.