fbpx

Iulia Rugină, regizoare: E un noroc să te naști într-o familie educată sau educabilă, multe tinere nu îl au

Regizoarea Iulia Rugină a realizat filmul de prezentare al campaniei #denetestat, în care protagonista este o adolescentă supusă la examenul de testare a virginității, chiar în preajma simulărilor pentru examenului de BAC. Tânăra povestește despre anxietatea cu care se confruntă, deseori, înaintea examenelor pe care urmează să le susțină.

Pe 6 iunie a.c., Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (V.I.F.) a tras un semnal de alarmă asupra acestor testări medico-legale abuzive și traumatizante, la care pot fi supuse tinerele din România, lansând campania națională #DeNetestat, ce-și propune să elimine testele de virginitate din legislația autohtonă.

Institutul de Medicină Legală Mina Minovici (INML) a anunțat că nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă.

În interviul acordat Educație Privată, Iulia Rugină povestește ce a motivat-o să se implice în această campanie. 

 

  1. Cum ați ales să spuneți, din punct de vedere vizual, povestea fetelor forțate la examenul de virginitate? Și de ce a fost aceasta alegerea?

 

Am lucrat pe scenariul propus de agenția din spatele campaniei și am construit de acolo. Era descrierea acestei așteptări groaznice de dinaintea unui examen și descopeream cu toții la final că examenul pe care fata îl așteaptă, este, de fapt, un test de virginitate. Având asta ca punct de plecare, mi-am dorit să tratăm toata povestea într-o manieră foarte subiectivă, cât mai aproape de ce ar simți o tânără în situația asta. Am folosit cadre foarte strănse, cadre filmate de deasupra personajului, ne-am dorit să alterăm realitatea și percepția timpului și am combinat cadre în slow motion cu cadre filmate la viteză standard, am încercat să povestim un drum care pare că nu se mai termină și un spațiu care pare că se mișcă ciudat în jur. Ne-am dorit să dăm cumva mai departe tot uraganul ăsta de emoții care însoțesc de fapt o traumă, tocmai pentru ca cei ce nu au trecut niciodată prin asta să înțeleagă că vorbim real de o traumă. 

 

  1. Ați cunoscut fete care au trecut prin această experiență? Ați avut colege sau prietene în această situație?

 

Nu. Auzeam despre examinările astea în liceu, dar părea un fel de mit urban, ceva ce există dar nu ți se va întâmpla ție. Știam cu toatele că există posibilitatea ca părinții “să te controleze, să te prindă”, dar eu am avut norocul să vin dintr-o familie sănătoasă la cap, în care limitele și alegerile legate de propriul corp mi-au fost respectate întotdeauna. Dar e un noroc să te naști într-o familie educată sau educabilă, multe tinere nu îl au. 

 

Când mi s-a propus să lucrez la Campania #DeNetestat și când am auzit că lucrurile astea încă se întâmplă, în Romania europeană a anului 2022, prima reacție a fost să cred că e o glumă. A doua reacție a fost de furie. Și impulsul imediat următor a fost dorința de a face ceva, oricât de mic, ca lucrurile să se schimbe. Cred că reacțiile astea se regăsesc și alți oameni, cel puțin cei cu care am mai vorbit despre asta.

 

  1. Ce mesaj doriți să le transmiteți celor care vor vedea producția video?

 

Din reacțiile pe care le-am văzut deja, sunt mai multe tipuri de privitori. Cei care, ca și mine, se șochează să afle că există tipul ăsta de examinare și că unele tinere, multe minore, sunt forțate să treacă prin asta. Apoi sunt cei cărora li se pare o non-problemă sau whatabout-iștii de serviciu care consideră că “sunt alte lucruri mai importante de făcut în țara asta”. (E amuzant că toți oamenii cu discursul ăsta în general nu fac nimic ei înșiși pentru lucrurile alea mai importante și în general pentru nimic). 

 

Nu vreau să explic videoul mai mult decât o face el însuși, dar m-aș bucura să genereze empatie și apoi revoltă. Pentru că din revoltă se nasc și acțiuni – mai mari, mai mici, nu contează. O discuție despre asta, presiune pe autorități, o scoatere a subiectului educației sexuale de sub preș mi se pare vitală în societatea din jurul nostru. 

 

  1. Într-o societate marcată de lipsa educației sexuale, tradusă și în cel mai mare număr de mame minore din Europa, ce credeți că poate schimba iluzia unor părinți că virginitatea trebuie “păzită” și că această practică abuzivă este calea ca o tânără fată să nu rămână însărcinată? 

 

Rădăcina răului, care mi se pare destul de adâncă, este asocierea sexualității feminine cu ceva negativ, încă de la început. Sexul e interzis, e murdar, e blamat, mai ales dacă ești femeie. Și atunci devine un tabu pentru multe fete. Mitul virginității pune capac poveștii ăsteia. Virginitatea devine o virtute și “pierderea” ei îți scade valoarea ca femeie în unele mentalități. 

 

Discuția se poartă greșit, mi se pare, pueril chiar. Abstinența pare să fie e singurul contraceptiv recunoscut de mulți dintre semenii noștri, când de fapt e cazul să vorbim deschis despre ce înseamnă un act sexual, ce înseamnă consimțământul, protecția, bolile cu transmitere sexuală, contracepția și o grămadă de alte lucruri care sunt tabu. Iar pentru o tânără nepregătită încă emoțional pentru viață, care nu știe lucrurile astea și nu le știe pentru că nimeni niciodată nu vorbește onest cu ea, pasul greșit (care este o sarcină nedorită la o vârstă foarte fragedă) devine foarte ușor de făcut.  

 

Așadar cred că ce e foarte important în momentul ăsta este o normalizare a discuțiilor despre sexualitate, Cu cât vorbim mai mult despre asta, cu cât nu mai ascundem lucrurile sub preș sau privim în altă parte când nu ne implică direct pe noi, cu atât mai mult ne îndreptăm câtre un dialog real și extrem de necesar cu cei de altă părere. Eu cred că mentalitățile nu se schimbă decât din interacțiuni directe cu alte mentalități, cu oameni care gândesc diferit, se poartă diferit și au alte convingeri. Și niciodată n-a făcut niciun rău nimănui educația. Iar în cazul ăsta mi se pare singura soluție. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.