fbpx

Copiii din ziua de azi nu mai pot fi păcăliți

de Andra Berceanu, directoare executivă FePAL

Apare brusc lângă mine și îmi spune pe un ton hotărât:
“Eu nu înțeleg ce se vrea de la noi. Pe de o parte nu suntem luați în serios și nu avem dreptul să ne exprimăm o opinie pentru că suntem prea mici, pe de altă parte ni s-a ținut ieri o prelegere că de ce avem fețele acestea de inocenți, că se vede pe noi că nu avem nicio grijă, că suntem prea copilăroși pentru 13 ani. Deci, oricum o dai, ceva nu facem bine. Tu ai înțeles? Explică-mi și mie ce vor profesorii de la noi. Aseară nu puteam să adorm gândindu-mă la asta.”

Copiii din ziua de azi nu mai pot fi păcăliți. Probabili de aceea îi și deranjează pe unii atât de tare.
Îmi aduc aminte ca era o replică celebră în copilăria noastră când un copil cerea o explicație: “D-aia! Că așa zic eu.”

Am avut norocul să mă nasc într-o familie în care nu a existat această replică. Mama este genul care îți dă explicații detaliate, științifice, defect profesional. Motiv pentru care eu nu eram răcită când eram mică, ci aveam o “infecție bacteriană cu stafilococ auriu meticilino-rezistent conform antibiogramei, un gram pozitiv care mi-a apărut după operația de polipi. Mama spune că spitalele nu sunt curate.”
Tata este genul care îți spune o poveste trecând prin istorie, geografie, prin experiențele lui de viață. “D-aia! Că așa zic eu” nu a existat.

Diferența acum este că nu trebuie să ai noroc neapărat, ci copiii aceștia au mult mai mult acces la informații. Adulții, fie ei părinți sau profesori, nu îi mai pot păcăli sau nedreptăți din simpla rațiune pentru că așa vor ei sau așa își arată superioritate. Trebuie să existe și argumente la baza unor afirmații. Când nu există, își pierd credibilitatea, apar resentimente sau chiar rebeliune deoarece ei realizează când sunt acuzați de ceva gratuit. Aici este prăpastia între generații și nu se va schimba atât timp cât adulții vor fi tributari lui “pe vremea mea”. Acele vremuri sunt apuse de foarte mult timp. De fapt, acele vremuri nici nu au existat pentru acești copii și este foarte bine că este așa.

În lume educația a ajuns la nivelul 4.0, nu este vina lor că România nu a ținut pasul.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.