fbpx

Ce să NU aruncăm niciodată în vasul de toaletă

Apa Nova și Educație Privată au dat startul unei campanii de informare pe tema utilizării corecte a rețelei de canalizare. Este o campanie destinată atât celor mici, cât și părinților, pentru că fiecare poate afla ceva nou și util despre faptul că, atunci când ne comportăm responsabil, rezultatul este o viață mai bună, pentru noi toți.

 

Din episodul al doilea, aflăm care sunt lucrurile pe care nu trebuie să le aruncăm în vasul de toaletă, pentru că acestea riscă să afecteze grav rețeaua de canalizare și să provoace neplăceri serioase atât pentru noi, cât și pentru comunitate.

 

Un amănunt interesant, pe care merită să-l remarcăm: potrivit Apa Nova, cele mai frecvente probleme întâlnite în sistemul de canalizare în preajma instituțiilor de învățământ primar (școli, grădinițe, creșe) sunt deversarea în rețeaua de canalizare a șervețelelor umede, a scutecelor, a uleiului/grăsimii utilizate în prepararea hranei și a  detergenților de la bucătărie.

 

Există, însă, probleme serioase cauzate și de utilizarea defectuoasă a rețelei de canalizare din casele noastre. Iar aceste probleme pot fi evitate, dacă învățăm cum să o folosim în mod responsabil. Exemplul nostru îi va inspira și pe cei mici, care vor ști, astfel, ce greșeli trebuie să evite și de ce este important atât pentru oameni, cât și pentru mediul înconjurător, să utilizeze canalizarea în mod corect.

 

V-ați întrebat vreodată, care sunt cele mai dăunătoare obiecte pentru rețeaua de canalizare și care sunt daunele pe care le pot provoca, dacă ajung acolo? Este important să știm acest lucru, pentru că în acest fel ne dăm seama de ce trebuie să avem grijă ca ele să nu ajungă în rețea. Iată lista acestora:

 

  • Resturi alimentare, inclusiv uleiul alimentar: Grăsimea pe care o folosim la gătit poate înfunda instalaţiile sanitare sau poate provoca mirosuri dezagreabile dacă o aruncăm în chiuvetă sau în WC. E bine să precizăm că, în Uniunea Europeană, această practică este interzisă prin lege.
  • Resturi menajere (obiecte vechi şi deteriorate, carton, hârtie, sticlă, materiale plastice, ambalaje etc). Locul lor este la gunoi, în saci menajeri!
  • Deșeuri solide sau tăioase cum ar fi odorizante sau jucării.
  • Mortarul de ipsos sau de ciment rămas neutilizat în cursul lucrărilor de construcţii sau de renovare a locuinţei. Specialiștii ne sfătuiesc să aşteptăm până se solidifică şi să îl aruncăm la gunoi.
  • Vopseaua. Cea mai bună opțiune este să încercăm să folosim tot conţinutul unei cutii de vopsea. Dacă acest lucru nu este posibil, iată o altă idee bună:o pitem da cadou cuiva care are nevoie sau o putem dona. Un centru social sau un ong care se ocupă de locuințe pentru cei nevoiași ar fi bucuroase să o primească. În cel mai rău caz, vopseaua pe bază de latex o putem arunca la gunoi dacă o lăsăm să se usuce complet. Vopseaua pe bază de ulei este însă indicat să o ducem la un centru care colectează deşeuri toxice.
  • Medicamentele reprezintă un risc real, dacă ajung în rețeaua de canalizare. Niciodată nu trebuie să le aruncăm în toaletă sau în chiuvetă, pentru că substanţele chimice vor ajunge în apă. Opțiunea cea mai responsabilă este să le ducem la o farmacie care colectează medicamente expirate. Dacă nu reușim acest lucru, le putem arunca la gunoi, însă numai după ce ne-am asigurat că recipientele sunt sigilate și că ambalajele nu conțin date personale.

Cei mai mari duşmani ai conductelor interioare de canalizare menajeră sunt cârpele, vata medicinală și șervețelele umede pentru igiena bebeluşilor sau utilizate la demachiere şi produsele de igienă intimă. Fibrele lor fine se agaţă de neregularităţile pereţilor interni ai conductelor, facilitând formarea dopurilor.

În cazul reţelelor publice de canalizare. Principiile de bază sunt aceleaşi. Căminele de racord şi de vizitare sunt menite să asigure inspecţia şi întreţinerea reţelei. Niciodată nu trebuie să aruncăm în ele pietre, moloz sau alte deșeuri. De asemenea, trebuie să fim atenți să nu acoperim cu pământ capacele căminelor de vizitare, îngreunând astfel munca personalului de întreţinere a acestora. Obturarea gurilor de scurgere poate avea un efect negativ asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului înconjurător. O gură de scurgere stradală înfundată nu mai preia apele pluviale şi poate determina refularea lor în subsoluri şi inundarea acestora, precum şi deversarea şi inundarea carosabilelor în zonele depresionare.

Citește și

Tu folosești corect rețeaua de canalizare? Iată de ce ar trebui să îți pese de acest lucru!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.