fbpx

Tu folosești corect rețeaua de canalizare? Iată de ce ar trebui să îți pese de acest lucru!

Face parte din rutina noastră de viață, o folosim în fiecare zi, ne ajută să păstrăm curățenia și igiena, însă, adeseori, ignorăm faptul că și noi trebuie să avem grijă de ea. Este vorba despre rețeaua de canalizare, cea de care mulți dintre noi ne amintim abia atunci când nu mai funcționează la parametri optimi. Și de prea puține ori ne întrebăm dacă nu este și responsabilitatea noastră să o protejăm și să o folosim corect. Am avea toate motivele să facem asta: dincolo de preîntâmpinarea incidentelor neplăcute, o rețea de canalizare folosită responsabil înseamnă și grija față de mediul înconjurător, costuri de întreținere mai mici, prevenirea inundațiilor, inclusiv în în spațiile de locuit personale sau comune.

Apa Nova și Educație Privată dau startul unei campanii de informare pe tema utilizării corecte a rețelei de canalizare. Este o campanie destinată atât celor mici, cât și părinților, pentru că fiecare poate afla ceva nou și util despre faptul că, atunci când ne comportăm responsabil, rezultatul este o viață mai bună, pentru noi toți.

 

În primul episod, vă prezentăm câteva date și statistici interesante despre rețeaua de canalizare din București:

Sistemul de canalizare a fost proiectat la începutul secolului XIX, pentru o populație deservită de 1 000 000 de locuitori și o suprafață de colectare a apei meteorice de 5 000 ha.

În anul 2000, Apa Nova București a preluat în operare de la Primăria Municipiului București, prin concesionare pe o perioadă de 25 ani, sistemul de alimentare cu apă și canalizare.

În prezent, sistemul de canalizare al orașului București trebuie să răspundă nevoilor unei populații ce depășește 2 000 000 de locuitori, colectării și evacuării apelor uzate menajere și industriale, precum și preluării apelor meteorice de pe o suprafață ce depășește 20 000 ha.

Sistemul de canalizare se evidențiază prin următoarele cifre:

  • lungimea totală a rețelei este de aprox. 2 385 km (din care aprox. 79 km rețea menajeră, aprox. 83 km rețea pluvială și 2 223 km rețea mixtă);
  • 129 530 racorduri de canalizare;
  • 52 515 guri de scurgere apă pluvială;
  • 67 878 cămine de inspecție;
  • 80 stații de pompare ape uzate și ape pluviale în funcțiune.

Majoritatea problemelor apărute pe rețeaua de canalizare sunt cauzate, în mare parte, de subdimensionarea sistemului, dar și de vechimea acesteia, facilitând apariția de surpări/ avarii. Rețeaua de canalizare este un sistem hidraulic complex, în care condițiile de curgere manifestă variații extreme, cu precădere la evenimente pluviale deosebite.

În prezent, în canalizare se aruncă deșeuri precum materiale de construcții, aparate electrocasnice, păr, ulei, produse de igienă personală etc. Doar în 2018, au fost evacuate din rețeaua de canalizare aproximativ 18000 tone de deșeuri. În ultima perioadă, această valoare a crescut anual cu 500 tone.

Cele mai problematice zone din punct de vedere al canalizării din București sunt:

  • Tineretului, Cotroceni și Regina Maria, Mitropolit Filaret, Bd. Metalurgiei – zone depresionare, unde nivelul solului este unul coborât și facilitează acumularea de apă la evenimente pluviale deosebite. De asemenea, în aceste zone regimul infiltrațiilor în rețeaua de canalizare este unul semnificativ deoarece nivelul apelor subterane este ridicat.

 

  • Șos. Berceni (stația de metrou Dimitrie Leonida), Gara Progresu, Dumitru Brumărescu, SPAU Poiana Lacului, Privighetorilor, Str. Tiparniței, Str. N.D. Cocea – zone unde nu există rețea de canalizare, iar apele pluviale nu pot fi preluate, creând inundații.

V-ați întrebat vreodată care sunt cele mai periculoase deșeuri pe care le aruncăm în mod greșit în rețeaua de canalizare? Ei bine, este vorba despre banalele șervețele umede. Despre cât de periculoase și dăunătoare sunt atunci când ajung în rețea vom vorbi în episodul următor.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.