fbpx

Bilanț World Vision România: 2,3 milioane de dolari investiți în Educație și 230.000 de mese calde oferite copiilor

Cu ocazia încheierii anului școlar 2018-2019, Fundația World Vision România anunță, într-un comunicat de presă, rezultatele inițiativelor sale derulate în domeniul educației în 2018 și anii precedenți.

Realizări principale, 2018:

 

  • 6,4 milioane USD investiți în acțiuni caritabile, dintre care 2,3 milioane în inițiative din domeniul educației
  • 692 de bursieri World Vision au primit sprijin pentru a-și continua studiile la liceu
  • Mese calde zilnice oferite pentru mai mult de 1.400 de copii – un total de aproximativ 230.000 de mese calde în acest an
  • 5.000 de beneficiari ai programelor de educație digitală la sate

 

Fundația World Vision România consideră că educația reprezintă principalul motor de dezvoltare a societății. Astfel, în anul 2018 Fundația a investit peste 6,4 milioane USD în proiectele sale desfășurate la nivel local, ponderea cea mai mare (peste 2,3 milioane USD) aparținând inițiativelor din domeniul educației.

Organizația își propune să lucreze împreună cu parteneri din sectorul public, privat, din societatea civilă și din media, pentru ca educația să fie o prioritate asumată public și politic. World Vision România derulează proiecte care se înscriu într-o viziune de ansamblu privind intervenția la nivel de sistem: reducerea abandonului școlar și creșterea calității educației (educație formală, nonformală și remedială, „Școală după școală”, educație digitală, burse școlare, activități extrașcolare, tabere, „Școala părinților”); sprijin pentru dezvoltarea învățământului profesional și agricol, cu preponderență în mediul rural; programe de formare și mentorat pentru profesori; formare și consultanță pentru managerii școlari; dezvoltarea de resurse educaționale; inițiative de advocacy etc.

 

Proiecte și programe ale World Vision România

 

  • Pâine și Mâine

 

Inițiat în 2016, acest proiect vizează reducerea abandonului școlar în rândul elevilor de școală primară din 30 de comunităţi defavorizate din județele Dolj, Vâlcea, Vaslui și Cluj. În acest moment, în program sunt incluși 1.281 de copii.

„Pâine și Mâine” le oferă copiilor din program o masă caldă pe zi (cu două feluri și un desert) și posibilitatea de a se pregăti în fiecare zi, timp de două ore, într-un program de tip „Școală după școală”, sub coordonarea unui profesor angajat special pentru acest proiect. Astfel, proiectul reduce abandonul școlar eliberând familiile nevoiașe de grija hranei zilnice pentru copii și oferindu-le acestora din urmă șansa de a-și face temele într-un mediu sigur și liniștit. Costul lunar per copil este de 230 de lei, iar proiectul poate fi susținut donând câte 2 euro prin SMS, la numărul 8844, cu textul PAINE.

De ce a fost nevoie de acest program?

La țară, 1 din 11 copii merge la culcare flămând.

34% dintre copiii de la țară trăiesc în sărăcie extremă.

1 din 4 copii din mediul rural suferă de deficit de fier (anemie feriprivă).

1 din 8 copii mănâncă cel puțin o pâine pe zi.

2 din 3 familii au fost nevoite să cumpere în ultimul an alimente ieftine (71%) sau în cantități mai mici (61%).

La nivel național, rata abandonului școlar este de 18,1%, media UE fiind 10,1%.

Rezultate după un an (2017)

Rezultatele școlare ale copiilor înscriși în proiect s-au îmbunătățit la Limba şi literatura română pentru 61,7% din beneficiari şi la Matematică pentru 62,6%.

 

  • Vreau în clasa a 9-a

 

Este unul dintre cele mai longevive programe ale World Vision România, vizând sprijinirea copiilor cu rezultate școlare bune, dar fără posibilități materiale, pentru a frecventa cursurile liceale. Programul oferă burse școlare care acoperă costurile cazării la cămin și al transportului, workshopuri lunare de dezvoltare personală și profesională, tabere de vară anuale (pentru mulți copii, singurele şanse de a ieşi din comunitate), stagii de pregătire practică etc. Costul lunar per elev este de 250 de lei.

De ce a fost nevoie de acest program?

80% dintre familiile în care copiii au abandonat școala au declarat că nu și-au mai permis să îi întrețină.

Rata abandonului școlar este aproape dublă față de media UE.

Aproape 40% dintre copiii cu vârsta de 15 ani sunt analfabeți funcționali.

Peste 20% dintre copiii de la sat absolvă doar 8 clase.

Rezultate

692 de bursieri în anul școlar 2018-2019

1.513 absolvenți în total (2008-2019)

Rata de promovare a bacalaureatului în rândul bursierilor: 100% (2014 și 2015), 76% (2017, peste media de 24,3% din mediul rural).

260 de absolvenți de facultate

 

  • Alege școala

 

„Alege Școala” reprezintă una dintre direcțiile principale de acțiune ale fundației World Vision România în domeniul educației, un concept de intervenție socială care subsumează o serie de proiecte independente, însă orientate de priorități similare. Există trei astfel de proiecte, toate derulate în parteneriat cu Patriarhia Română:

  • „Alege Şcoala – o şansă pentru viitor!” (2018-2020). Obiectivul principal este prevenirea abandonului şcolar timpuriu în rândul a 1.010 elevi preşcolari, şcolari şi adulţi din cinci comunități din județul Vâlcea.
  • „Alege Școala – educație de calitate, viitor în comunitate!” (2018-2020): grădiniță prietenoasă, program de tip „școală după școală”, servicii integrate de consiliere (socială, dezvoltare personală) și crearea unor centre de resurse educaționale complementare, pentru 691 de preșcolari și școlari din patru școli din județele Dolj și Vaslui.
  • „Alege Școala 106976” (2018-2021), program ce va ajuta 1.036 de copii, tineri și adulți din șapte comunități din Ialomița, Prahova și Constanța să se reintegreze în sistemul de învățământ.

 

 

  • Educație digitală

 

Cel mai important proiect de educație digitală al Fundației World Vision este „Școala din valiză”, finanțat de Fundația Vodafone România. Scopul proiectului este încurajarea elevilor din opt școli din mediul rural din județele Cluj, Ialomița, Ilfov, Vaslui și Vâlcea să învețe cu ajutorul echipamentelor digitale și al unei platforme interactive de e-learning (https://www.scoaladinvaliza.ro/). Profesorii participanți la program au primit câte o valiză (dintr-un total de 10) ce conține câte 25 de tablete, un laptop, un videoproiector, un sistem audio, un sistem de încărcare a echipamentelor, un router wi-fi și un modem 4G. La ora de curs, tabletele se conectează la o rețea wi-fi ad-hoc și sunt folosite ca material didactic, pentru lecții și teste interactive, prezentări, demonstrații etc. Platforma www.scoaladinvaliza.ro oferă acces la resurse educaționale și găzduiește de asemenea lecțiile create de profesori, care pot fi utilizate de oricine se înregistrează pe site.

Proiectul a avut un total de 3.289 de beneficiari – copii, cadre didactice, părinți și voluntari.

Un alt proiect major de educație digitală este “Investiție în mediul rural”, de asemenea finanțat de Fundația Vodafone România şi implementat de Fundația World Vision România. Este un program-pilot de tip „Școală după școală” ce folosește tehnologia (tablete, calculatoare și table interactive) pentru a le oferi copiilor oportunități de învățare formală și nonformală, învățare remedială și învățare prin intermediul jocului. Proiectul a avut peste 1.400 de beneficiari din județele Vâlcea, Dolj, Ialomița și Cluj.

În cele aproape trei decenii de când contribuie la o viață mai bună pentru copiii săraci din România, World Vision România a oferit asistență pentru mai mult de 500.000 de persoane, copii și adulți. Până în prezent, organizația a oferit peste 1.500 de burse, ca sprijin pentru copiii care doresc să își continue studiile liceale, dar se confruntă cu lipsuri materiale. Aceste eforturi susținute au condus la rezultate notabile. În total, 84% dintre cei peste 1.500 de bursieri au promovat examenul de bacalaureat în cursul deceniului 2008-2018 – o rată de promovare care o depășește pe cea înregistrată la nivel național și este mult superioară celei din mediul rural.

 

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie creştină, care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

 

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 28 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.

 

World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea desfăşoară, în comunităţile rurale unde este prezentă, programe de dezvoltare comunitară pe termen lung, focalizate pe educaţie şi reducerea abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm asupra transformării comunităţilor şi membrilor acestora pentru a realiza o viaţă împlinită pentru fiecare copil.

www.worldvision.ro

http://www.facebook.com/WorldVisionRomania

http://blog.worldvision.ro/

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.