fbpx

Când și pe cine nu ai dreptul să judeci

de Andra Berceanu, director executiv FePAL

Atât timp cât nu ești elev de cls. a VIII-a, care se pregătește pentru marea segregare națională dintr-un sistem de învățământ incapabil să asigure educație de calitate tuturor elevilor, nu, nu ești în măsură să judeci de ce ar avea emoții, de ce ar fi stresați sau tensionați de actuala situație.

Atât timp cât nu ești elev de cls. a XII-a, care ai muncit ani în afara școlii pentru a fi admis la o facultate în străinătate, nu, nu ai dreptul să îl judeci pentru că îi este teamă că o să piardă șansa vieții lui.

Atât timp cât nu ești părintele unor astfel de elevi, cei care au în spate ani de eforturi pentru a le asigura o educație de calitate, nu, nici tu nu ai dreptul să-i judeci de ce sunt îngrijorați sau supărați în actualul context.

Atât timp cât nu ești profesorul căruia nu-i ajunge salariul de la o lună la alta, nu, nu ai dreptul să-l judeci pentru că face grevă.

Toate discuțiile, acuzațiile, ironiile cu privire la faptul că unii ar avea sau nu dreptul să simtă tot ce simt acum, nu duc nicăieri.
Nu au doar unii dreptate, toți au dreptate în felul lor și împreună.

Nu avem cultulura dialogului, radicalismul pare mereu mai la îndemână. În plus, trebuie să învățăm să ne alegem luptele. Nici elevii din anii terminali, nici părinții lor, nici profesorii nu sunt inamicii. Unicii vinovați pentru situația creată sunt guvernanții, care permit ca această criză să meargă până în pânzele albe chiar acum înainte de anul electoral. Pe ei suntem în măsură toți să-i judecăm, să-i acuzăm. Ei chiar nu au nicio scuză și este efectiv de neînțeles de ce nu răspund revendicărilor decente ale acestei greve, de ce țin în șah 3 milione de elevi, 4-5 milioane de părinți, 230.000 de profesori + personalul auxiliar. Pare deja sadism.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.