fbpx

Calendarul Științific, replica ASUR la Calendarul Ortodox

Asociația Secular Umanistă din România lansează o nouă ediție a Calendarului Științific, proiectul prin care dorește să facă mai cunoscute marile descoperiri științifice și pe cercetătorii care le-au realizat. În fiecare an, Calendarul ajunge în zeci de școli.

Monica Belițoiu, coordonatorul proiectului și director executiv ASUR, a povestit cum a apărut ideea unui calendar concentrat pe știință: ”Într-un weekend din primăvara lui 2010, când asociația noastră (*ASUR – Asociația Secular-Umanistă din România) era abia la început, ne-am întâlnit pentru un brainstorming de proiecte. La momentul respectiv eram vreo 10 oameni în ASUR, deci resursele umane erau destul de limitate, așa că multe dintre idei au fost puse la păstrare sau respinse. Dar au fost câteva propuneri bune, pe care am reușit să le transformăm în proiecte. Daniel Secară, colegul și soțul meu, a venit cu ideea de a face un calendar care să înlocuiască calendarele ortodoxe pe care bunicii și părinții noștri le au în bucătării. Atunci, ca și acum, în multe bucătării din România găsești calendarul ortodox, care conține sute de nume de sfinți și dictează în ce zile ai voie să muncești, să speli, să mănânci anumite lucruri, să te căsătorești etc. Idea lui Daniel a fost să facem un ”Calendar Științific”, care în loc de sfinți să aibă informații utile, despre oamenii care au schimbat lumea și despre realizările lor.

Realizarea Calendarului este finanțată atât prin sponsori, cât și prin contribuții ale celor interesați, prin intermediul platformelor de crowdfunding.  Potrivit Monicăi Belițoiu, anul acesta proiectul a reușit să atragă  peste 19.000 lei de la 206 susținători, în doar 42 de zile: : ”În fiecare am tipărit tot mai multe exemplare din calendar și am reușit să le distribuim în școli din foarte multe localități, unele dintre ele propuse chiar de oamenii care au contribuit la campania de crowdfunding. Printre susținători regăsim an după an oameni care ne-au fost alături încă de la prima campanie de crowdfunding, cum ar fi medicul Silviu Lădariu din Zalău, un om pe care nu l-am întâlnit niciodată personal, dar care ne-a ajutat enorm în fiecare an. De asemenea, sunt foarte mulți părinți, care aleg în fiecare an ca recompensă să trimită calendare către școlile la care învață copiii lor, dar și către școlile la care au învățat ei. ”

Ediția din 2019 a Calendarului Științific a fost tipărită în 15.000 de exemplare, iar majoritatea deja au ajuns la școli din aproape toate județele țării, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Calendarul este distribuit gratuit, în limita stocului.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.