fbpx

Sute de sancțiuni pentru nereguli la autovehiculele școlare, anunțate de Poliție

Poliţiştii rutieri au aplicat 318 sancţiuni, dintre care 10 pentru viteză excesivă şi două pentru consum de alcool, în urma unei acţiuni la nivel naţional de verificare a autovehiculelor destinate special transportului elevilor, informează un comunicat de presă transmis duminică de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR)

În cadrul acţiunii desfăşurate miercuri, 20 martie, au fost efectuate 1.815 verificări în trafic ale autovehiculelor destinate transportului de elevi, informează IGPR, potrivit AGERPRES.

Astfel, din cele 318 sancţiuni aplicate, 262 au fost pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 (105 pentru nepurtarea centurii de siguranţă, 10 pentru viteză, două pentru alcool, iar 145 pentru alte abateri).

De asemenea, au fost aplicate 46 de sancţiuni pentru încălcarea prevederilor H.G. nr. 1317/2023, 3 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 132/2017 şi şapte pentru alte acte normative.

Poliţiştii au reţinut 18 certificate de înmatriculare, şapte permise de conducere şi au retras şapte seturi plăcuţe de înmatriculare, precizează sursa citată.

Poliţiştii rutieri au vizat legalitatea tipului de transport, sub aspectul autorizării, verificarea documentelor necesare şi obligatorii a fi deţinute la bordul autovehiculelor rutiere destinate transportului rutier, respectarea capacităţii maxime de încărcare a autovehiculelor de transport persoane şi verificarea respectării numărului maxim de locuri pe scaune, prevăzute în certificatul de clasificare al autovehiculului, faţă de numărul maxim de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, după caz, evidenţiază sursa citată.

Poliţiştii au acordat o atenţie sporită asupra elementelor privind siguranţa circulaţiei, având în vedere starea psiho-fizică a conducătorilor auto, testarea alcoolscop a tuturor conducătorilor de autovehicule care efectuau acest gen de transport, testarea preliminară a prezenţei în organism a unor substanţe psihoactive a conducătorilor de autovehicule care efectuează acest gen de transport şi care au avut un comportament nefiresc, ce putea fi generat de consumul de substanţe psihoactive sau în alte situaţii când poliţistul rutier apreciază că este necesar, respectarea limitelor de viteză maximă legală admisă, pentru categoria de drum şi categoria din care face parte autovehiculul, valabilitatea inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului şi depistarea activităţilor ilegale de transport rutier.

Printre cazurile menţionate de comunicatul IGPR, este cel al unui bărbat de 46 de ani, din judeţul Dolj, care efectua transport de elevi cu un microbuz, iar în urma controlului, a reieşit faptul că acesta nu ar deţine certificat de transport în cont propriu valabil. El a fost cu amendă de 10.000 de lei, fiindu-i reţinute certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare al autovehiculului. De asemenea, poliţiştii au dispus măsura imobilizării autovehiculului.

Totodată, şoferul de 41 de ani al unui microbuz oprit în localitatea Băcia, din judeţul Hunedoara, a fost testat pozitiv privind posibila prezenţă a substanţelor psihoactive. Acesta, fără a se asigura corespunzător, a efectuat o manevră de mers înapoi şi a acroşat autospeciala de poliţie, în urma evenimentului rezultând doar pagube materiale. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa unor substanţe psihoactive. Totodată, conducătorul microbuzului a fost sancţionat contravenţional cu 660 de lei pentru producerea accidentului.

De asemenea, un şofer de microbuz din Orşova, judeţul Mehedinţi, transporta 25 de elevi, deşi microbuzul a fost prevăzut cu 17 locuri, inclusiv cel al conducătorului auto. El a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 6.000 de lei. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.