fbpx

Psihopedagog Roxana Andreea Rusu: Despre profesori, dintr-o altă perspectivă

Psighopedagog Roxana Andreea Rusu: ,,Despre profesori, dintr-o altă perspectivă”

Respectul stă la baza legăturilor sociale și, din păcate, foarte multe cadre didactice au afirmat în ultima vreme că meseria de profesor nu se mai bucură de același respect din partea societății.

Dincolo de aparențele unui loc de muncă ,,ușor”, cu 18 ore pe săptămână și cu multe vacanțe – lucru complet fals, căci profesorul predă 18 ore pe săptămână dar lucrează pentru activitatea sa mai mult de 8 ore pe zi, uneori și în zilele libere care ar trebui dedicate exclusiv familiei, iar în timpul vacanțelor elevilor, cadrele didactice desfășoară activități profesionale, este important să vedem complexitatea acestei meserii, despre care se vorbește mai puțin.
Ce înseamnă de fapt să fii profesor?
Înseamnă un loc de muncă în care nu se va aplica niciodată expresia ,,timpul trece, leafa merge”, pentru că oră de oră 25 de priviri sunt ațintite asupra ta și nu te poți nici măcar gândi la altceva. Acest lucru presupune concentrare și multă energie zi de zi, cu prezență fizică și mentală continuă. Scuza ,,am o zi proastă, astăzi lucrez ceva mai ușor” nu se aplică niciodată în cazul profesorilor, deși toți oamenii au uneori câte o zi proastă.
Un profesor trebuie să muncească obligatoriu și acasă, fără plată, pentru a concepe teste și a corecta lucrări, a pregăti planuri de lecție pentru a doua zi, sau pentru a completa hârtii ce țin de sistem, de multe ori, nonsens
Un profesor nu poate întârzia la ore ,,că a fost puțin trafic”, nu poate face schimbări de program în ultimul moment, pentru că a intervenit ceva sau se simte rău. Cu foarte mici excepții, el trebuie să-și facă treaba în orice condiții, cu determinarea unui soldat, deoarece de activitatea sa depind zeci de copii, zeci de familii. 
Pentru un profesor învățarea, autoeducarea, dezvoltarea personală rămân mereu ,,la foc continuu”, pentru a ține pasul cu generațiile noi.
Un profesor trebuie să fie și un fin psiholog, cu abilități excelente de comunicare, pentru că discută zilnic cu zeci de tipologii de oameni, elevi și părinți, pe care trebuie să se plieze cu răbdare și calm. Uneori și asistent medical sau chiar ,,părinte„, ori ,,bunic”.
Poate locul de muncă nu pare unul stresant. Aflați că un profesor, pentru tot ce vrea să facă bun, inovator, educativ pentru copii, să spunem într-o oră la clasă, trebuie să completeze 2-3 ore hârtii, procese verbale și formulare.
Un profesor e nevoit deseori să-și pună propria familie pe plan secund din punct de vedere al timpului și atenției, pentru a putea fi un profesor ,,bun”!
Chiar dacă orice pădure are și uscături, majoritatea profesorilor merită din plin respectul nostru, al tuturor!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.