fbpx

Premierul Ludovic Orban: Școlile ar putea să fie deschise abia pe 1 octombrie

Copiii s-ar putea întoarce în școli abia pe 1 octombrie, susține premierul Ludovic Orban, citat de Realitatea.net. Asta înseamnă că primele două săptămâni ar putea fi făcute doar online. Prim-ministrul a declarat că analizează această măsură și că o decizie va fi anunțată în timp util.

”Școlile să înceapă fizic de la 1 octombrie, iar până atunci să se facă online. Au fost discuții, există puncte de vedere exprimate de specialiști, care zic că profesorii și copiii revin din concedii. O mare parte dintre cei infectați au zis că au fost în concediu. S-a discutat acest lucru, încă nu s-a luat o decizie. Vom anunța în timp util”, a declarat premierul Ludovic Orban, vineri.

CONTEXT

Atât președintele Klaus Iohannis, cât și ministrul Educației, Monica Anisie au anunțat, în repetate rânduri, că școala va începe ped 14 septembrie, cu prezența fizică a elevilor în instituțiile de învățământ, dacă situația epidemiologică va permite acest lucru.

Ordinul comun semnat de miniștrii Monica Anisie și Nelu Tătaru, referitor la deschiderea școlilor, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Ordinul poate fi citit, integral, aici.

Ministrul Educației, Monica Anisie și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au prezentat săptămâna aceasta, într-o conferință de presă organizată la Colegiul Național Sf. Sava, ordinul comun pentru deschiderea școlilor din 14 septembrie.

Declarațiile celor doi miniștri:

Monica Anisie:

Am elaborart ghidurile metodologice, pentru organizarea activității în unitățile de învățământ. Sunt organizate pe fiecare nivel.

Profesorii vor putea reduce decalajele în ceea ce privește modalitatea de predare din timpul suspendării cursurilor,

Veți regăsi debirocratizarea activității didactice.

Au fost elborate metodologiile pentru examenele naționale din anul școlar 2020-2021.

Astăzi vom deschide un portal de informare, intitulat educatiacontinua.edu.ro dedicat acestui an școlar.

Am decis să deschid o linie de Telverde la MEC, dedicată răspunsurilor adresate de părinți și elevi, ikar pentru directorii de unități de învățământ și pentru autoritățile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene voi deschide o altă linie de Telverde pentru a veni în sprijinul acestora.

În ceea ce privește formarea profesorilor, pot să anunț că aproximativ 94.000 de profesori au fost deja formați. Ca măsură complementară, am realizat programul în parteneriat cu TVR, acea Teleșcoală dedicată profesorilor.

Cu toții ne dorim revenirea la cursuri în spațiul școlii. Cred că revenirea trebuie să reprezinte responsabilitatea noastră, a tuturor: a părinților, a elevilor, a profesorilor, a autorităților locale. Revenirea trebuie să reprezinte o asumare a întregii societăți.

Nelu Tătaru

Începând cu 15 mai, am mers pe drumul revenirii la o activitate cvasinormală.

1 septembrie vine o o serie de măsuri de revenire la o viață cvasinormală. Cea mai importantă este reînceperea anului școlar.

Efortul este comun: Guvern, elevi, părinți, profesori.

Sunt aceleași precauții pe care le menționam la începutul pandemiei: distanțare, spălat pe mâini, portul măștii.

Am plecat de la premisa că toți suntem de acord că procesul de învățământ, sistat. trebuie să înceapă. 

Pe 7 septembrie, INSP va face publică evaluarea epidemiologică șa fiecare unitate administrativ-teritorială. Fiecare va primi evaluarea după care se va face deschiderea anului școlar.

Pe 10 septembrie, conducerile unităților școlare vor prezenta DSP și ISJ scenariul după care s-au hotărât să înceapă.

Primordială este distanțarea de 1 m sau folosirea panourilor despărțitoarelor.

La fel, realizarea circuitelor, diferențierea orelor de pauze.

Nu va mai exista declarația pe proprie răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să aibă responsabilitatea triajului diferențial și, apoi, triajul epidemiologic.

Nicio decizie (în legătură cu transportarea copilului la spital- n.r.) nu va fi liată fără să aibă acordul părintelui.

Copiii de până la 5 ani nu vor purta mască.