fbpx

Protest al mediului academic și societății civile față de schimbările în legislația de analiză a plagiatelor

13 organizații și mișcări civice, alături de peste 160 de reprezentanți ai mediului academic (profesori universitari și cercetători din România și străinătate), îi solicită printr-o scrisoare deschisă Președintelui României, Klaus Iohannis, în calitate de promotor al unei Românii educate, să-și precizeze poziția față de propunerile de modificare a regulilor de analiză a plagiatelor.
Semnatarii scrisorii deschise îi cer Președintelui României să ia atitudine publică față de recenta inițiativă legislativă a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de modificare a legislației CNATDCU, prin care sunt create mecanisme legale de salvare a plagiatorilor, dar și instrumente care vor îngreuna sau vor face imposibilă emiterea unor verdicte de plagiat.
Proiectul de modificare a Regulamentului de Organizare și Funcționare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și în special a metodologiei de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat, aflat în dezbatere publică în acest moment, reprezintă o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor și încurajează frauda academică.
Este notabil că între semnatarii scrisorii se numără atât academicieni cât și un număr important de actuali și foști membri ai CNATDCU, dar și membri ai altor organisme consultative ale Ministerului Educației, precum Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) și Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS). Lista rămâne deschisă, astfel încât cei care doresc să se alăture acestui demers pot semna în continuare: https://forms.gle/evERF4QcR1tsCzuB6 Textul integral al scrisorii deschise se găsește aici: https://g4d.ro/2021/07/28/scrisoare-deschisa-cnatdcu-are-nevoie-de-sprijin-nu-de-piedici-in-calea-unei-culturi-etice-universitare/
Scrisoare deschisă Domnului Klaus Iohannis, Președintele României 28 iulie 2021
Domnule Președinte, Cu o zi înainte să faceți public raportul proiectului „România Educată”, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a pus în dezbatere o propunere de ordin ministerial care, în opinia noastră, periclitează ireversibil eforturile mediului academic de a promova etica și integritatea în universități. Vă solicităm ca, în calitate de inițiator al proiectului național „România Educată”, să vă exprimați public punctul de vedere față de consecințele pe care le va avea asupra funcționării CNATDCU – și a “culturii integrității” pe care proiectul dvs. își propune să o clădească – recenta inițiativă a ministrului Sorin Cîmpeanu.
Concret, proiectul propus de ministrul Educației modifică Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și aduce schimbări de substanță în metodologia de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat. Acest proiect a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Educației la data de 13.07.2021, deși a fost respins de Consiliul general al CNATDCU cu 15 voturi „împotrivă” și 3 abțineri. Modificările propuse de ministrul Sorin Cîmpeanu reprezintă, în opinia noastră, o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor și îi favorizează pe cei vinovați de fraudă academică.
În plus, schimbările creează mecanisme legale de salvare a plagiatorilor, dar și instrumente care vor îngreuna – sau chiar vor face imposibilă – emiterea unor verdicte de plagiat. 1. Analizarea unei teze de doctorat in integrum reprezintă cea mai periculoasă capcană mascată a acestui proiect de modificare a legislației CNATDCU. O teză de doctorat poate fi declarată plagiată și dacă în conținutul ei se regăsesc câteva pagini plagiate, nefiind necesară analizarea ei in integrum pentru a se emite un verdict. La fel de bine, într-o teză de doctorat se poate constata plagierea unei idei, care se poate concentra într-o singură pagină. În multe situații, verificarea integrală a unei teze de doctorat este imposibil de realizat din cauza limitărilor obiective pe care le poate avea o comisie de analiză: accesul la surse bibliografice sau cunoașterea de către experți a tuturor lucrărilor publicate vreodată pe un anumit subiect/domeniu. De asemenea, analizarea in integrum a unei teze de doctorat poate prelungi excesiv de mult emiterea unui verdict, ducând la o tolerare de facto a plagiatelor pe perioade care pot să acopere aproape întreaga carieră academică sau profesională a unor persoane bănuite de plagiat. Prin comparație, în prezent, deși termenul legal de emitere a unui verdict este de 45 de zile și se analizează strict doar porțiunile sesizate de un reclamant, există teze de doctorat pentru care nu s-a emis un verdict nici după cinci ani de la înregistrarea unei sesizări. Este ușor de înțeles de ce obligativitatea analizei in integrum ar putea duce la amânarea unui verdict sine die. 2. Conform proiectului, sesizările care vizează teze de doctorat deja analizate vor fi declarate admisibile doar dacă acestea privesc alte capitole dintr-o teză sau dacă aduc elemente noi, care nu au fost „cunoscute” anterior de CNATDCU. Pot exista situații în care lucrările-sursă sunt într-adevăr „cunoscute” de comisie, fiind menționate în sesizare, dar să fie excluse din analiză din cauza accesului limitat la acestea.
Noile reguli statuează că lucrări excluse din analiză din motive operaționale nu mai pot fi invocate niciodată în sesizările de plagiat. Prin această măsură se încearcă eliminarea posibilității de a depune o nouă sesizare pentru o parte dintr-o teză de doctorat care a fost declarată neplagiată fie într-un mod părtinitor, fie din cauza unor limitări obiective, dar temporare. S-ar putea ajunge, astfel, la situații în care unei persoane să-i fie refuzat dreptul legitim de a face o sesizare, chiar dacă este vorba despre un autor care constată că el însuși a fost plagiat într-o teză de doctorat.
Astfel, deși un autor plagiat ar putea identifica dovezi solide de plagiat care nu au fost analizate din toate perspectivele de o comisie anterioară, acesta nu ar putea să depună o nouă sesizare. 3. O altă modificare majoră se referă la excluderea UEFISCDI din procedura de sesizare a plagiatului și la înființarea unei noi structuri – Serviciul Secretariat CNATDCU – ale cărei atribuții vor include pronunțarea asupra condițiilor de admisibilitate a unei sesizări care se referă la conținutul științific al unei teze de doctorat. În plus, propunerile ministrului Educației introduc un nou filtru – un aviz al Direcției Juridice a Ministerului Educației – care ar urma să-și dea obligatoriu acordul, în premieră istorică, pe procedura de admitere a unei sesizări de plagiat.
Această procedură de triere birocratică a sesizărilor prin Serviciul Secretariat CNATDCU devine un instrument de selecție a priori, de către persoane care nu au competențele necesare pentru a se pronunța asupra conținutului științific al tezelor de doctorat, care acoperă toate domeniile doctorale recunoscute prin legislația românească. CNATDCU funcționează prin intermediul unor comisii de specialitate, în care cadre didactice și cercetători cu o mare expertiză pe un anumit domeniu academic analizează tezele de doctorat și de abilitare.
De asemenea, în procedura de admitere a sesizărilor a fost inclusă și Direcția Juridică a Ministerului Educației, care ar urma să ateste legalitatea referatului de admitere întocmit de Serviciul Secretariat CNATDCU, fapt care va birocratiza și va îngreuna excesiv procedura de sesizare. Stimate domnule Președinte Klaus Iohannis, Toate aceste modificări sunt contrare demersului declarat al “României Educate” de promovare a unei “culturi a integrității” în mediul universitar, una în care “buna guvernanță, etica și integritatea devin valori fundamentale” până în 2030. Credem că este nevoie ca actorii politici să își asume importanța educației ca pilon central pentru o Românie democratică și prosperă prin promovarea valorilor profesionalismului și integrității. Un sistem academic care nu se află sub semnul integrității este un sistem fără viziune, sortit eșecului, iar România contemporană nu își poate permite un eșec sistemic la nivelul învățământului doctoral și al cercetării științifice. Ați vorbit, încă din primul dvs. mandat prezidențial, despre “a-i sancţiona pe cei care au copiat şi pentru a salva bunul renume al celor care nu au copiat” și despre datoria instituțiilor României de a trasa o demarcație fără de echivoc între meritocrație și impostură.
În calitatea dumneavoastră de inițiator al proiectului „România Educată”, vă solicităm pe această cale să împiedicați transformarea propunerii de modificare a Regulamentului de Organizare și Funcționare a CNATDCU, inițiată tocmai de ministrul pe care l-ați desemnat să implementeze proiectul, într-o modalitate legală de salvare a plagiatorilor. Demersul de reașezare a valorilor în domeniul educației, până în 2030, este unul ambițios. Aveți, ca promotor al “României Educate”, și responsabilitatea morală de a veghea ca valorile-cheie la care aspiră mediul academic românesc să nu fie deturnate.
Semnatari:
AD ASTRA
ASOCIAȚIA ROM NIA VIE
ASOCIAŢIA VOCI PENTRU DEMOCRAŢIE ŞI JUSTIŢIE – VEDEM JUST
CORUPȚIA UCIDE
FEDERAȚIA SINDICALĂ HERMES
FUNKY CITIZENS
FREEDOM HOUSE
GEEKS FOR DEMOCRACY
GRUPUL PENTRU DIALOG SOCIAL
INIȚIATIVA ROM NIA
#REZISTENȚA
RESET
VĂ VEDEM DIN SIBIU
CRISTINA ALBU, profesor asociat University of Missouri – Kansas City, Department of Art and Art History
SORIN ALEXANDRESCU, profesor emerit al Universității din Amsterdam, profesor asociat la Universitatea din București
LIVIU ANDREESCU, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Sociologie)
RALUCA ANDREESCU, lector universitar
MIRCEA ANGHELESCU, profesor universitar emerit
MARIAN APRODU, profesor universitar, fost membru CNATDCU (Comisia Matematică)
BRÎNDUȘA ARMANCA, jurnalistă, profesor universitar
IULIANA ARMAȘ, profesor universitar, membră CNATDCU (Comisia Științele pământului)
LUCIAN ANCU, data scientist
ANDREI AVRAM, profesor universitar
CĂTĂLIN AVRAMESCU, conferențiar universitar
VIOREL BARBU, profesor universitar, membru al Academiei Române, fost președinte CNATDCU
ALEXANDER BAUMGARTEN, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Filosofie)
CEZAR BĂLĂȘOIU, lector universitar
VLAD BEDROS, lector universitar
IOANA BICAN, profesor universitar, membră a Consiliului Științific al UBB, membră a CNATDCU (Comisia Filologie), membră a Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS)
LIDIA BODEA, doctor în litere, editor
VASILE BRÎNZĂNESCU, cercetător științific gradul I, membru Consiliul general CNATDCU (președinte Panelul nr. 1)
PAUL BRUSANOWSKI, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Teologie)
CONSTANTIN EMIL BUCUR, asistent universitar DUMITRU BULGARIU, profesor universitar
CAROL CĂPIȚĂ, profesor universitar
DORU VALENTIN CĂSTĂIAN, profesor la Liceul “Dimitrie Cuclin” Galați, profesor asociat la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați
CARMEN CHIFIRIUC, profesor universitar
CĂTĂLIN CIOABĂ, lector universitar, scriitor
NICU CIOBOTARU, cercetător științific gradul III
CIPRIAN CIOCAN, facilitator comunitar
ALEXANDRA CIOC RLIE, cercetător științific gradul II
LIVIUS CIOC RLIE, profesor universitar emerit, scriitor
ADRIAN CIOFL NCĂ, istoric
COSMIN CIOTLOȘ, lector universitar
ALEXANDRU LAURENȚIU COHAL, cercetător
ROBERT CORAVU, lector universitar
ANDREI CORNEA, profesor universitar
SORANA CORNEANU, conferențiar universitar
PAUL COZIGHIAN, jurnalist și regizor
VALENTIN CRĂCIUN, cercetător științific gradul I
PETRICĂ CRISTEA, conferenţiar universitar
ANCA CRIVĂȚ, profesor universitar
CLAUDIA DĂRĂBAN, cercetător postdoctoral
SORIN DĂSCĂLESCU, profesor universitar, membru al CNATDCU (Comisia Matematică)
MIHAI DEMETRIADE, istoric
CAIUS DOBRESCU, profesor universitar
CRISTIAN DOGARU, Associate Professor, School of Social Sciences and Humanities, University of Suffolk
DACIAN DRAGOȘ, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Științe Juridice), președinte al Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI)
SIMONA DRĂGAN, conferențiar universitar
CRISTIAN DUCU, expert în Etică, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics
GELU DUMINICĂ, profesor asociat, Universitatea din București
CARMEN DUMITRESCU, jurnalist
LUCIAN IONEL DUMITRESCU, cercetător la HORTING
MARIUS DUREA, profesor universitar GEORGE EPURESCU, cercetător științific gradul II
MIHAI LAURENȚIU FUIOREA, profesor doctorand
ȘTEFAN FIRICĂ, lector universitar
NICOLETA MIHAELA FLOREA, cercetător științific gradul III
SANDA FOAMETE, regizor și producător video, activist civic
CĂTĂLIN GALEŞ, profesor universitar
DINU GHEORGHIU, profesor emerit, fost membru CNATDCU
SIMONA GHERGHINA, profesor universitar
LUCIANA ALEXANDRA GHICA, conferențiar universitar
OLGA GRĂDINARU, asistent universitar
MIRCEA GUINĂ, profesor (Optoelectronică), Universitatea Tampere
ANDREEA GUȘĂ, cadru didactic asociat, Universitatea din București
ANDREEA GROZA, cercetător științific gradul II, Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației
ATTILA IAKOB, cercetător
ARLEEN IONESCU, profesor universitar, membră a Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS)
EMIL IONESCU, profesor universitar
GEORGETA-ANCA IONESCU, redactor de carte Ed. Humanitas
DELIA IONESCU-KRUSE, cercetător științific gradul I, membră CNATDCU (Comisia Matematică)
MIHAELA IRIMIA, profesor universitar emerit, director CESIC
EUGEN ISTODOR, lector universitar
DANA JALOBEANU, conferențiar universitar
GABRIELA JURUBIȚĂ, lector universitar
IOSIF KIRÁLY, profesor universitar
MIRCEA KIVU, sociolog
GABRIEL LIICEANU, scriitor
SILVIA MARTON, conferențiar universitar
MIHAI MACI, lector universitar
MARINA MANEA, cercetător senior, membră CNATDCU (Comisia Științele pământului)
LIVIU MARIN, profesor universitar, fost membru CNATDCU (Comisia Matematică)
LUCIAN MATICIUC, conferențiar universitar
RALUCA MĂRGINEAN, cercetător științific gradul III
CLAUDIU MESAROȘ, conferențiar universitar, membru CNATDCU (Comisia Filosofie)
LAURA MESINA, conferențiar universitar
MIHAI MICLĂUȘ, cercetător științific gradul II
OCTAVIAN MICU, cercetător științific gradul I
CIPRIAN MIHALI, conferențiar universitar
SERGIU MIȘCOIU, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Științe Politice)
ANGELO MITCHIEVICI, profesor universitar
CARMEN MUȘAT, profesor universitar
LUCIAN NASTASĂ-KOVACS, cercetător științific gradul I, membru al Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI)
IRINA NASTASĂ-MATEI, asistent universitar
VALENTIN NAUMESCU, profesor universitar, președinte al Inițiativei pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), membru CNATDCU (Comisia Științe Politice)
ZOLTÁN NÉDA, profesor universitar OANA NEGRU, jurist
MĂDĂLINA NICOLAESCU, profesor universitar
IONUȚ CRISTI NICU, cercetător, membru CNATDCU (Comisia Științele pământului)
MIHAI NICULIȚĂ, conferențiar universitar
ADRIAN NIȚĂ, conferențiar universitar
MÓZES NÓDA, profesor universitar
RALUCA OANCEA, lector universitar
ANDREI OIȘTEANU, cercetător
ALEXANDRU ONACA, lector universitar
CEZAR ONICIUC, profesor universitar
LIVIU ORNEA, profesor universitar, fost membru CNATDCU (Comisia Matematică)
ANCA OROVEANU, profesor universitar
DAMIANA OTOIU, lector universitar
LIVIU PAPADIMA, profesor universitar, membru CNATDCU (președinte Comisia Filologie)
RALUCA PARASCHIV, lector universitar
CRISTIAN VALERIU PATRICHE, cercetător științific gradul I, membru CNATDCU (Comisia Științele pământului)
DAN PAVEL, conferențiar universitar, scriitor
OVIDIU P ȚU, cercetător științific gradul II
MIHAI PEDESTRU, lector universitar
CRISTINA PETRESCU, profesor universitar
DRAGOȘ PETRESCU, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Științe Politice)
VIRGIL PODOABĂ, profesor universitar
MARIAN POPESCU, director onorific Centrul pentru Integritate al UB, membru al Biroului Institutului de Cercetare a Fraudei și Plagiatului Academic (Geneva)
RĂZVAN POPESCU, asistent universitar
CATERINA PREDA, conferențiar universitar
CRISTIAN PREDA, profesor universitar
GABRIEL PREDA, data scientist
CRISTIAN PRESURĂ, cercetător științific
RALUCA-NICOLETA RADU, profesor universitar, fost membru CNATDCU (Științe sociale)
MARIA RĂDOANE, profesor universitar
LAURENȚIU ROZYLOWICZ, profesor universitar, membru CNATDCU (vicepreședinte comisia Științele pământului)
COSIMA RUGHINIȘ, profesor universitar
DUMITRU SANDU, profesor universitar emerit, membru al Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI)
PAUL GABRIEL SANDU, asistent universitar
TIBERIU BOGDAN SAVA, cercetător științific gradul II
MICHAEL SHAFIR, profesor universitar emerit
RADU SILAGHI-DUMITRESCU, profesor universitar
CRISTIAN SILVESTRU, profesor universitar, membru al Academiei Române, membru CNATDCU (președinte Comisia Chimie)
EMANUEL-MIHAIL SOCACIU, conferențiar universitar
FLAVIUS SOLOMON, cercetător științific gradul I, membru al Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS)
ADA SOLOMON, producător de film
ALEXANDRU SOLOMON, conferențiar universitar și cineast
LUCIAN STAN, asistent cercetător științific
MIRON STANCIU, lector universitar
OANA-VALENTINA SUCIU, lector universitar
ȘTEFAN EUGEN SZEDLACSEK, cercetător științific
EMILIA ȘERCAN, lector universitar
ANDREI ŞIPERCO, profesor universitar
SIMONA ȘTEFAN, conferențiar universitar
ARIADNA ȘTEFĂNESCU, profesor universitar
BOGDAN ȘTEFĂNESCU, profesor universitar
NARCISA ALEXANDRA ȘTIUCĂ, profesor universitar
OANA TINCA, doctorandă, asistent universitar colaborator
CLAUDIU TUFIȘ, conferențiar universitar
LUCIAN TURCESCU, profesor universitar, Canada, membru CNATDCU (singurul membru extern al Comisiei Teologie)
CLAUDIU TURCUŞ, conferenţiar universitar
MIHAELA URSA, profesor universitar
RADU VANCU, conferențiar universitar, scriitor
EUGEN VARVARUCA, profesor universitar
NATALIA VASILENDIUC, conferențiar universitar
MIRCEA VASILESCU, profesor universitar
OVIDIU VERDEȘ, profesor universitar
EUGEN VASILIU, jurist expert în proprietate intelectuală
ALFRED VESPREMEANU-STROE, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Științele pământului)
CAMELIA FLORELA VOINEA, conferențiar universitar SANDA VOINEA, lector universitar
SMARANDA VULTUR, conferenţiar universitar, doctor în litere, scriitoare
EMILIA CORINA ZAMFIR, profesor universitar, membră a CNATDCU (vicepreședinte Comisia Teologie)
DUMITRU A. VANCA, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Teologie)
BOGDAN VOICU, fost membru CNATDCU (Științe sociale)
FLORIN ZĂINESCU, cercetător științific
CONSTANTIN ZĂLINESCU, profesor universitar (emerit), membru corespondent al Academiei Române, fost membru al CNATDCU (Comisia de Matematică)
MARIAN ZULEAN, profesor universitar –––––
SEMNATARI CARE ȘI-AU ANUNȚAT SPRIJINUL DUPĂ PUBLICARE (miercuri, 28 iulie, ora 10:00)
ARITINA HALIUC, cercetător științific
academic academic academic academic academic academic academic academic academic academic academic academic

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.