fbpx

Nimeni nu mai vrea să predea la clasa a VIII-a. Mai ales matematică

de Daniela Vișoianu, expertă în educație

Copiii care au început pregătitoarea în 2015 au ajuns în clasa a VIII-a.

Pe vremea aceea școlile „bune” erau căutate și „aranjate”, învățătoarele își făceau listele lor, totul era bine asigurat împotriva oricăror elemente de echitate și transparență. Sigur, pe vremea aceea încă se preda și învăța și la toate disciplinele din gimnaziu.

Între timp, ministerul a spus că formațiunile de studiu din clasa pregătitoare se stabilesc alfabetic, că învățătoarele, cea de la „A”, cea de la „B” și tot așa, se trag la sorți. A stabilit că numărul de elevi se reajustează la începutul clasei a V-a. Și că profesorii NU au voie să facă meditații cu elevii pe care îi au și la clasă. Ultima interdicție, fermă, prin legea cea nouă.

Și… ce să vezi, nimeni nu mai vrea să predea la a VIII-a. Mai ales matematică.

Așa că, școală vedetă în București, rai de vize de flotant, nu are profesor de matematică la două clase de-a VIII-a, deși au trecut deja două săptămâni. Pentru că profesorii au și ei „doi-trei” copii la meditații și, oricum, nu se încurcă ei cu firme, pfa-uri sau altele. Inspectoratul a răspuns că „n-are”. Iar directorul a transmis prin diriginți că nu vorbește cu părinții pentru că oricum nu ar avea ce să le spună. Deși e profesor de matematică.

Posturi nu se scot la titularizare și copiii oricum au avut alți profesori în fiecare an. Care și-au luat posturi stabile, normal. 

Directorul e profesor de matematică și are degrevare de normă. Cu mai mult de jumătate de normă blocată de el, mai mult de jumătate de normă blocată pentru alt profesor și o profesoară în concediu de creștere copil, și-a luat, la încadrare, anul acesta, o clasă nouă de-a cincea, în locul uneia fără profesor, de-a VIII-a.

***

Acum doi ani, la o întâlnire cu profesori care se pregăteau pentru concursul de directori, unul deja în funcție mi-a spus: „Doamnă, am 4 clase fără profesor de matematică. Și o creangă/un par, dacă îmi trimite inspectoratul, o/îl duc în clasă, că nu mai pot da ochii cu părinții.” 

Nimic surprinzător că situația a devenit și mai grea, peste deficitul cronic de profesori de matematică suprapundu-se presiunile din societate pentru 1) meditații și 2) fiscalizare. 

Să predea la clasa Să predea la clasa

 

7 comments

  1. Pav spune:

    In ce tara din lumea asta un profesor la 50 de ani dupa 25 de ani de lucru la catedra are reducere de norma la 2/3 din cea normala si la 15 ani are reducere de 2 ore pe sapt , primind acelasi salariu ? Deci la 50 de ani, nu la 60 cu cativa ani inainte de pensie. Adica la 50 de ani vorbim de privilegii fara numar in sectorul bugetar, magistrati iesiti la pensie, profesori cu norma la 2/3 din cea normala si ne miram de ce intr-o scoala din 5 profesori de matematica , 3 au norma redusa si nu au chef sa preia clase de a 8-a ca sigur, timpul e pretios si poti sa faci bani in plus. Dar nu profesorii sunt vinovati ci tembelii de politicieni care le-au dat aceste privilegii oribile. Practic in Romania noi platim profesori sa stea de pomana. O tara condusa de tembeli in care peste tot exista caste de bugetari privilegiati care indirect ( prin taxe uriase) ii exploateaza pe amaratii angajati din sectorul privat carora nu le da nimeni niciun privilegiu pana ies la pensie sau mor.

  2. O mamă spune:

    Nu sunt acel” părinte care le ştiu eu pe toate”,dar ştiu că ştiu mai multă matematică decât profesoara pe care fetița mea din clasa a VIII -a o are…Am rămas neplăcut surprinsă să aflu ce exerciții simple” lucrează ” cu ei, că nu le explică mai nimic,ba mai mult îi învață greşit !
    Nu am calificarea necesară/Facultatea de Ştiințele Educației,/master în matematică ,dar am terminat o facultate de economie şi până acum mi-am „meditat ” nepoții şi copiii la matematică şi au obținut note peste 9 la examenele date.sau la şcoală .
    Anul acesta am dorit să dau examenul de suplinitoare necalificată, acel examen căruia i s-a făcut mare reclamă pentru că,de,trebuiau acoperite golurile din învățământ ;mi-am pregătit dosarul de înscriere,însă cu o zi înainte de ziua programată pentru înscrieri,surpriză:nu se mai dă niciun examen (aceasta doar în București, în celelalte județe a avut loc!),am fost mai apoi să bat pe la uşa şcolilor (nu este exclus sa fi bătut şi la uşa şcolii descrisă în articol),dar peste tot mi s-a spus:”s-au ocupat”!
    Dacă s-ar fi dat acel concurs de ocupare a posturilor şi pentru cei necalificați,cred că aş fi fost acea „creangă” pe care ar fi putut s-o trimită inspectoratul şcolilor cu lipsă de profesori.şi cred că aş fi fost chiar o creangă ce ar fi adus şi rod. (iertați-mi lipsa de modestie!l.).,însă …rămâne doar acel „DACĂ” şi dosarul meu cu cazier şi adeverință de la medicina muncii (cu „apt pentru a preda în învățământ ” ),cu valabilitate încă 2 luni!!

  3. Cristina spune:

    Care sunt școlile din București fără profesor la clasa a 8-a ?

  4. Profesor spune:

    Mă duc eu!
    Doamna mea director ne spune că la școală copilul trebuie sa vină să se simtă bine!
    Eu vreu sa fac educație, să îi pregatesc pe copii pentru unul dintre examenele importante ale vieții lor!
    Am competențe și drag de copii dornici să învețe!
    Vorbesc serios!
    Depun o muncă profesionist facută, vreau sa fiu onorată inclusiv pecuniar!

  5. Adrian spune:

    In articol este vorba de școală 179, Bucureștii Noi, sector 1

  6. Valeria spune:

    Si copilul meu este clasa a VIII a la o asmenea scoala „faimosa”. A dat examen in clasa a V a pt.a intra si inca de atunci a avut studenti profesori de matematica care s-au schimbat cu incompetenti. Profesorii de romana s-au schimbat in fiecare an, si uite ca in cateva luni ne asteapta un examen important pt viitorul copilului..
    Daca nu faceam meditatii de la inceput, probabil ca acum am fi dat din colt in colt asa cum constat ca o fac unii din parintii colegilor din clasa.
    In ziua de azi se pare ca daca noi nu ne ocupam de copiii nostrii nimeni nu o va face. Scoala dor se mandreste cu rezultatele obtinute de elevi pe banii parintilor.

  7. Parerologidiot spune:

    S rie un ignar, mai sus, ca la 50 de ani.profesorii au 2/3 din norma de predare. Omul are discernamant cam 66%. E plina tara de parerologi

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.