fbpx

4 mai 1780: Este fondată Academia Americană pentru Arte și Științe

Ceremonia de deschidere din 2017, Amfiteatrul Sanders, Harvard University.

Academia Americană pentru Arte și Științe a fost fondată în timpul Revoluției Americane, de către John Adams, John Hancock și alți 60 de savanți-patrioți care au înțeles că o nouă republică va necesita instituții capabile să adune cunoștințe și să avanseze în domeniul învățământului în serviciul binelui public. 

A fost înființată în Boston, Massachusetts, „pentru a cultiva fiecare artă și știință care ar putea contribui la avansarea intereselor, demnității, onoarei și fericirii unui popor liber, independent și virtuos.

Primul președinte al societății a fost James Bowdoin (1780-1790). Fondatorii originali au fost ulterior alăturați de Benjamin Franklin, George Washington, Thomas Jefferson, Alexander Hamilton, John Quincy Adams și alții.

Casa Academiei, Cambridge, Massachusetts.

Misiunea Academiei Americane pentru Arte și Științe este de a promova creativitatea, inovația și cunoașterea în rândul membrilor săi, precum și de a contribui la progresul societății prin intermediul artei și cercetării științifice.

Membrii Academiei sunt aleși în funcție de realizările lor remarcabile în diverse domenii, inclusiv literatură, arte vizuale, muzică, istorie, filozofie, matematică, biologie și multe altele.


Ce-ar fi viața fără știință? Unde-am fi fost fără mărul lui Newton? Fără baia lui Arhimede – după care se spune că a strigat ”Evrika”? Lumea de azi ar arăta diferit, pentru că impactul științei asupra vieții noastre este uriaș. De aceea, Școala Evrika a ales o metodă de predare cu sens, axată pe informațiile esențiale, lăsând suficient loc pentru creativitate, inițiativă, curaj, imaginație și sete de cunoaștere. Dacă sunteți curioși, intrați pe www.scoala-evrika.


Academia Americană de Arte și Științe acordă anual numeroase premii și burse pentru a recunoaște excelența și inovația în diferite domenii. De-a lungul anilor, membrii Academiei au contribuit semnificativ la progresul societății prin intermediul operei lor creative și a cercetării lor de vârf.

Logoul Academiei Americane pentru Arte și Științe

Academia Americană de Arte și Științe reprezintă un pilon al excelenței în cultura și cunoașterea americane, inspirând și susținând generații de artiști, oameni de știință și gânditori. Prin promovarea creativității și inovației, Academia continuă să contribuie semnificativ la dezvoltarea societății și la încurajarea excelentă în domeniile artei și științei.


Care e pluralul de la „pască”? „Ouălor” sau „ouălelor”?


Printre membrii celebri ai Academiei Americane de Arte și Științe se numără:

1. Toni Morrison – Scriitoare laureată a Premiului Nobel pentru Literatură și membră a Academiei Americane de Arte și Științe.
2. Yo-Yo Ma – Celebrul violoncelist și artist muzical, membru al Academiei și câștigător a numeroase premii Grammy.
3. Neil deGrasse Tyson – Cunoscut astrofizician și prezentator TV, membru al Academiei și apărător al științei și educației.
4. Maya Angelou – Poetă, autoare și activistă pentru drepturile civile, membră a Academiei și unul dintre cei mai respectați scriitori ai Americii.
5. Barbara Ehrenreich – Jurnalistă și autoare cunoscută pentru lucrările sale despre societate și cultură, membră a Academiei și câștigătoare a unor premii importante.

Acești membri reprezintă doar câteva din numeroșii artiști, oameni de știință și gânditori remarcabili care fac parte din Academia Americană de Arte și Științe și care au adus contribuții semnificative în domeniile lor de activitate.

Mai mult de 14.500 de membri au fost aleși din 1780 până în zilele noastre.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA

Poate te interesează și

26 aprilie 1986: Explozia de la Cernobîl, cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.