fbpx

”Care sunt motivele pentru care te plictisești la ore?” Chestionar original al unei profesoare pentru elevi

O profesoară de educație socială, care predă la clase de gimnaziu dintr-un colegiu bucureștean. le-a adresat elevilor săi un chestionar original cu patru întrebări. Una dintre acestea se referă la motivele pentru care elevii se plictisesc la ore. O altă întrebare vizează tehnicile de predare pe care elevii le preferă.

Chestionarul a fost publicat pe Facebook de Dan Irimia, care își declară admirația pentru ideea cadrului didactic. El menționează, de asemenea, că profesoara le permite elevilor să mănânce în timpul orelor, în condițiile în care pauzele acestora sunt reduse la 5 minute.

Relatarea făcută de Dan Irimia:

Felicitări doamna profesoară! Așa da, așa face un profesor căruia îi pasă, un profesor care știe că ceea ce își doresc elevii contează cu adevărat și că un profesor trebuie să fie în primul rând un om.
La începutul acestui an școlar o doamnă profesoară de la un Colegiu din București a rugat elevii de gimnaziu să completeze acest formular prin care dorea să afle ce cred elevii și cum își doresc ei să se desfășoare orele.

4 întrebări excelente. Imaginează-ți ca la întrebarea nr.3, predarea tradiționala (profesorul explică, elevii notează) este menționată de majoritatea elevilor ca fiind ultimă variantă. Atunci sigur faci ceva deferit, adopți celelalte metode.

Iar intrebarea nr. 4 referitoare la modul de abordare și calitățile profesorului așa încât elevului să-i facă plăcere să participe la ore, pune punctul pe ”I” și, din răspunsul copilului vei observa care sunt problemele unor profesori incompatibili cu ideea de educație (sa țipe, să se supere dacă elevii ii cer sa mai repete etc). Si, da, elevii își doresc profesori ”deschiși la minte”, cam așa ar trebuie să fie orice profesor.

 

Dar ca să faci acest lucru trebuie mai întâi să crezi că așa este firesc să faci și să dorești apoi să aplici ceea ce rezultă.
Iar doamna profesoară nu doar că a făcut treaba asta cu formularul de nevoi, le-a mai spus și alte lucruri pe care nu prea le-am auzit până acum în educație cu privire la notare. Dar cel mai important este că le-a spus elevilor că pot mânca în timpul orei. Vi se pare exagerat? NU, nu este. În acel colegiu pauzele sunt de doar 5 minute și mulți elevi vin la scoala de la 12 la 18 sau 19, adica exact in intervalul cand ar trebui sa manance cea mai importantaă masă din zi. Iar elevii nu au timp sa manance în cele 5 minute (care mai mereu sunt chiar mai puține) și toți profesorii le interzic să mânânce în ore. Însa, doamna profesoară, stiind asta, fără să-i spună nimeni, a venit cu aceasta idee pentru ce poate ea să facă.
Asta înseamnă să fii OM și să-ți PESE de copii. Nu poți doar să le ceri și să nu-ți pese de condiții. Nu poți să le predai sistemul digestiv dar să nu-ți pese că în câțiva ani acei elevi care mânâncă atât de dezorganizat, vor avea probleme de sănătate pentru că pe școală nu o interesează.

 

LECȚIA PREDATĂ. Pe această doamnă profesoară nu a oprit-o programa sau altcineva să facă ce crede că este bine, profesionist și uman. Dacă chiar vrei, nimeni nu poate sta în calea profesionalismului și umanității, nimeni.

 

Dragi profesori, puteți face ca această doamnă profesoară pe care o apreciez și o respect MAXIM!
Există speranță!

 

1 comment

  1. ionescu spune:

    Cum predai prin arta, joc si miscare orice lectie de matematica de cls VIII sau a XI in vederea examenului?…

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.