fbpx

Final de mandat pentru Maria Mădălina Turza la ANDPDCA

Maria Mădălina Turza, președintele ANDPDCA

Maria Mădălina Turza și-a încheiat mandatul de Secretar de Stat, președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), informează instituția, într-un comunicat de presă.

 

Redăm mai jos mesajul de final de mandat:

”Închei aici mandatul meu de Secretar de Stat, președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA).

 

Îmi voi continua activitatea în Cancelaria Premierului României, unde am fost desemnată Consilier de Stat.

 

Așa cum știți, funcția pe care am ocupat-o mai bine de un an de zile este o funcție politică de demnitate publică. În urma algoritmului stabilit la nivel politic, această funcție va reveni unui reprezentant al Partidului Național Liberal.

 

La finalul acestei etape, încerc să sumarizez câteva dintre elementele de reformă și măsurile pe care le-am gândit și implementat în beneficiul celor cărora mi-am dedicat timpul și priceperea:

 

1. Am reglementat în premieră a serviciile de RESPIRO pentru copiii cu dizabilități și am securizat finanțarea europeană pentru acestea.

 

2. Am înființat un Program de finanțare pentru servicii RESPIRO pentru adulții cu dizabilități destinat DGASPC – în 7 județe din țară se vor înființa în acest an centre respiro.

 

3. Am activat linia de finanțare a ANDPDCA destinată ONG-urilor pentru înființarea de servicii de zi, echipe mobile și servicii respiro pentru copiii și adulții cu dizabilități.

 

4. Am gândit și implementat un amplu program de eficientizare, monitorizare și control a procesului de adopție – peste 9000 de copii adoptabili, o nouă Lege a Adopției și normele metodologice aferente – Planul de Acțiune – Copii, NU DOSARE!

 

5. Am creat împreună cu Ministerul educației primele locuri dedicate pentru elevii cu CES în licee și școli profesionale (Parteneriat ANDPDCA-MEC)

 

6. Am încheiat primul Acord de Parteneriat ANDPDCA-IGPR pentru prevenirea și combaterea traficului de copii în sistemul de protecție.

 

7. Am elaborat și implementat Planul de Acțiune – Creștem Copii LIBERI – prin intemediul căruia ANDPDCA derulează în parteneriat cu societatea civilă formarea specialiștilor în domeniul traumei asociate traficului de minori.

 

8. Am reglementat în premieră Standardele de calitate pentru serviciile destinate copiilor victime ale traficului de persoane

 

9. Am creat primul Mecanism de sesizare a abuzurilor din centrele de copii și adulți cu dizabilități într-un amplu parteneriat cu societatea civilă și UNICEF România.

 

10. Am reglementat redeschiderea unităților protejate autorizate.

11. Am promovat în premieră reglementarea decontării carburantului pentru persoanele cu dizabilități – modificarea Legii 448/2006 și am elaborat normele de aplicare.

12. Am depus eforturi substanțiale de flexibilizare a acordării mijloacelor de tehnologii asistive acordate inclusiv elevilor peste 18 ani și studenților prin voucherele ANDPDCA, inclusiv pentru afecțiuni bilaterale

13. Am coordonat prima Diagnoză a situației persoanelor cu dizabilități din România în baza căreia a fost elaborată Strategia Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități – 2021-2027 – un document programatic cu o amplă anvergură reformatoare.

 

14. Am susținut la Curtea Constituțională neconstituționalitatea punerii sub interdicție a persoanelor cu dizabilități și am demarat procesul de lucru și reglementare a deciziei asistate pentru persoanele cu dizabilități

 

15. Am reglementat dublarea bugetului pentru serviciile sociale – Noile Standarde de Cost.

 

16. Am gestionat alături de echipa ANDPDCA și cele 47 de Direcții pandemia Covid 19 în serviciile sociale, în cele mai complexe momente ale situației de urgență din România.

 

Toate aceste măsuri au fost derulate sub auspiciile principiului transparentizării și al deschiderii instituționale către cei pe care suntem chemați să-i servim.

 

În final, aș dori să mulțumesc colegilor mei din ANDPDCA, și în special celor mai mulți care au făcut pasul către noua viziune de schimbare, au construit alături de mine și au trecut prin procesul complicat și provocator al fuziunii a două instituții mari și grele.

De asemenea, vreau să mulțumesc celor 47 de directori de DGASPC alături de care am străbătut o perioadă dificilă și să-i invit să reflecteze, mai presus de interese vremelnice, la rolul și misiunea pe care o au în viața a zeci de mii de copii și adulți pe care îi au în grijă.

 

Mi-aș dori foarte mult, ca măsurile implementate în acest an să nu se disipeze, chiar dacă sunt grele sau incomode, iar atunci când vor lua o decizie grea, să se întrebe dacă vor să aleagă, eufemistic vorbind, COPIII SAU DOSARELE.

 

Un mare mulțumesc se îndreaptă și către partenerii din societatea civilă alături de care în acest an am făcut corp comun în multiplele provocări pe care le-am avut de înfruntat. Le mulțumesc pentru tenacitate, consecvență, efort, pentru că nu de puține ori contribuția lor a dus la îmbunătățirea deciziilor și învățare. Vă mulțumesc că m-ați ținut în alertă, prezentă în realitatea de la firul ierbii.

 

Nu vreau să închei, fără a mulțumi micii mele echipe, care a dat contur viziunii și aspirațiilor mele, Aneli Bogdea Ștefănescu, Lili Covaci și Alexandra Bogdan.

 

La nivel personal închei un an greu, istovitor, parcurs uneori cu îndârjire, alteori cu entuziasm, dar mereu cu azimutul bunei credințe și al faptului că acest sacrificiu personal, pentru care îi cer iertare fetiței mele Clara, a fost un serviciu în beneficiul oamenilor.

 

Fără a avea pretenția perfecțiunii și exhaustivității, închei acest mandat cu puterea de a mă uita în oglinda faptelor mele și cu recunoștința de a fi putut contribui la un pas înainte.

 

Drumul meu continuă mai departe, animată de aceleași valori care mi-au ghidat pașii până la 42 de ani.

Vă mulțumesc! Să fim sănătoși! ”

 

Maria Mădălina Turza este activistă pentru drepturile omului și voluntar pentru drepturile copiilor cu dizabilități de mai bine de 15 ani. A fost președinta Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități. Este licențiată în Științe Politice la Universitatea din București, bursieră a Departamentului de Stat al SUA – Fulbright/Humphrey în domeniul drepturilor omului și politicilor publice, are un Master în Politici de Educație Incluzivă și Psihopedagogie Incluzivă la Universitatea din Minnesota, SUA, studii postuniversitare în Drept Internațional Umanitar, precum și o serie de cursuri de specializare în domeniul dreptului persoanelor cu dizabilități, al instituțiilor și legislației europene privind combaterea discriminării.

Maria Mădălina Turza

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.