fbpx

Scriitoarea Roxana Andreea Rusu: ,,Părinții pot influența decisiv pasiunea copiilor pentru cărți, dacă realizează acest aspect la timp”

Cărțile au un rol unic în dezvoltarea copilului și nu pot fi înlocuite de nicio aplicație. Stimulează gândirea, imaginația, creativitatea, spontaneitatea și abilitățile de comunicare, iar beneficiile lecturii determină și o dezvoltare armonioasă a psihicului copilului, favorizând echilibrul emoțional. 
Părinții se mândresc atunci când au un copil pasionat de lectură. Dar au tendința să îi reproșeze adolescentului care detestă cărțile că este doar vina lui că nu citește. În realitate, responsabilitatea este în mare măsură a părinților. Dacă un copil nu a văzut niciodată în casă pe cineva din familie citind, dacă nu i-au fost citite povești de când era foarte mic și dacă nu a primit niciodată cărți pentru copii de care să fie fascinat, până ce a ajuns adolescent, nu este vina lui că nu-i place să citească.
Din aceste motive, este important ca noi, adulții, să ne străduim să aducem cărțile în atenția celor mici, încă de la cea mai fragedă vârstă. 
Dar cum putem face acest lucru într-un mod delicat, astfel încât copilul să îndrăgească lectura și cărțile? Este o întrebare la care ar trebui să ne gândim, în calitate de părinți, cât mai devreme posibil.
Iată 5 sfaturi pentru a le insufla copiilor pasiunea pentru cărți și lectură:
1. Să-i citim copilului de când este bebeluș. Nu este niciodată prea mic pentru acest lucru! Mama îi poate citi cu voce tare copilului, încă de când este în burtică. Vocea mamei este liniștitoare. După ce se naște copilul, lectura poate fi acel moment relaxant și pentru mamă, și pentru bebe. Există cărticele speciale pentru bebeluși. Au desene și copiii adoră să le atingă și să urmărească nuanțele vii. Sunt foarte utile la această vârstă când toate procesele cognitive sunt intense și copilul descoperă lumea. Ușor se poate face trecerea la cărțile cu povești mai complexe. O oră de citit seara alături de copil poate fi acea conexiune magică, apropierea care aduce echilibru și armonie după o zi intensă. 

Fiecare părinte ar trebui să conștientizeze că este mult mai greu să-i trezească interesul copilului pentru lectură când mai crește, dacă niciodată până atunci nu i-a citit.

2. Să pregătim un loc dedicat cărților și lecturii în casă. Un mic spațiu vesel, relaxant și pe gustul copilului.

Poate fi denumit sugestiv „Colțul Cărților”, ,,Colțul de Lectură” sau „Fotoliul Poveștilor”. Alături de titlurile preferate, putem așeza și câteva jucării, care să „asculte” poveștile, chiar și atunci când sunt citite în gând.

3. Să ascultăm cu răbdare copilul, atunci când povestește ce a citit.

Mai mult decât atât, îi putem adresa întrebări despre întâmplări și personaje, ne putem arăta interesați de continuarea poveștii și mai ales de opinia sa personală. Astfel îl stimulăm să se exprime pe marginea celor citite și să dezvolte o gândire critică. Mai ales dacă îl provocăm să construiască un final diferit.

4. Să fim un model pentru copil și în privința pasiunii pentru cărți și lectură.
Copiii care își observă părinții citind vor fi mai tentați să răsfoiască și ei cărți. Să nu uităm de faptul că părinții sunt cele mai importante modele pentru copii, deoarece au cea mai puternică influență. Copiii vor încerca să-i imite, deoarece la vârste fragede imitația este o parte importantă a procesului de învățare și dezvoltare.
5. Să-i încurajăm și să-i lăsăm să aleagă singuri cărți pe care să le cumpărăm împreună.
Atunci când trecem pe la raftul cu cărți dintr-un magazin, sau pe lângă o librărie, este o ideea foarte bună să încurajăm copilul să se uite singur la titlurile potrivite vârstei sale și să aleagă unul sau mai multe, pe care să le și cumpărăm. 
Sunt detalii simple, care pot avea un rol foarte extrem de important în dezvoltarea pasiunii pentru lectură!
Pe scriitoarea Roxana Andreea Rusu o puteți găsi, în social media, aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.