fbpx

Cum ne protejăm de meningita meningococică? Află de la dr. Irina Costache și Toma Pătrașcu!

Dr. Irina Costache, autoarea blogului ”Mămica pediatru” și Toma Pătrașcu, autorul cărții ”Povestiri despre epidemii și vaccinuri” sunt invitații celei de-a doua serii de webinare ”Românii și vaccinarea”, organizate de Educație Privată. Subiectul: ”Bolile meningococice invazive și importanța prevenției prin vaccinare”.

Înscrie-te gratuit la webinar, aici.,

Meningita meningococică reprezintă una dintre afecțiunile grave care pot pune viața în pericol.. Aceasta este o boală caracterizată printr-un debut rapid cu cefalee, febră, greaţă, vărsături, redoare de ceafă precum şi semne şi simptome de sepsis sau chiar sepsis sever sau şoc septic şi insuficienţă multiplă de organe.

Bacteria care cauzează meningita meningococică se poate răspândi de la o persoană la alta prin secrețiile de la nivelul nasului și gâtului ale celor care sunt purtători ai bacteriei.

Chiar dacă mulți cred că este o boală care îi afectează mai ales pe bebeluși și copii, trebuie să știi că nu doar aceste categorii de vârstă sunt afectate. Adolescenții și adulții tineri au o probabilitate mare de a fi purtători ai bacteriei care cauzează această afecțiune. De fapt, 24% dintre persoanele în vârstă de 19 ani sunt purtători asimptomatici ai bacteriei.

În țările dezvoltate, rata de mortalitate a acestei afecțiuni este, în prezent, de 10%. Totuși, până la 20% dintre supravieţuitorii meningitei meningococice rămân cu sechele permanente: surditate, retard mintal sau diverse modificări neurologice. (sursa: Societatea de Medicină de Voiaj).

Din fericire, progresul medicinei în domeniul prevenției este evident în cazul meningitei meningococice.

Cum se autocaracterizează dr. Irina Costache:

Dacă ar fi să spun ceva esențial despre mine nu aș începe cu meseria mea. Da, sunt medic și majoritatea celor care mă cunosc mă știu pentru că sunt pediatru, dar în primul rând sunt mama a doi băieți extraordinari și soția unui om minunat, pe care l-am întâlnit în ultimul an de liceu și care stă lângă mine de 25 de ani. Am terminat Colegiul Național Gheorghe Lazăr și am fost întotdeauna pasionată de jurnalism, comunicare și psihologie, deși absolventă a unei clase cu profil de matematică-informatică. Dirigintele meu, un om care ne-a părăsit prea devreme, profesor de limba română a fost cel care mi-a dat încredere că pot mai mult în acest domeniu. Probabil că l-am dezamăgit puțîn cu admiterea de la Facultatea de Medicină, dar comunicarea cu pacientul este esența unei bune relații medic-pacient.

Nu a fost neapărat prima mea dorință, dar pediatria este ceea ce simt că mi se potrivește cel mai bine. Am terminat UMF Carol Davila în 2006 și rezidențiatul de pediatrie în cadrul Spitalului de Copii Dr. Victor Gomoiu în 2012 și de atunci munca printre copii a fost și rămâne o bucurie. Puțini înțeleg cât de comunicativi sunt de fapt cei mici, chiar și la varsta la care sunt non-verbali. Dacă “simți” un copil dincolo de non cuvinte este extrem de simplu să stabilești un diagnostic unui pacient care nu îți spune în vorbe ce îl doare.

Pentru că mi-am dorit întotdeauna să scriu am început să o fac pe blogul personal în urmă cu 11 ani. Unul dintre primele subiecte abordate a fost referitor la vaccinare și prevenția prin vaccinare. Îmi amintesc bucuria și în același timp inocența pe care le simțeam din dorința de a schimba mentalități și de a crește cunoașterea în rândul părinților. A fost de atunci un drum și frumos și anevoios, multe vieți cred că am schimbat în bine, deși au existat multe critici și păreri antivacciniste greu de convins sau de gestionat. 

Uneori mă întreb dacă aș lua-o de la capăt ce aș schimba? Probabil aș învăța mai devreme care sunt adevăratele priorități, aș încerca să fiu mamă mai mult timp și cu mai multă răbdare. De multe ori simt că proverbul cu croitorul fără haine s-a potrivit prea bine copiilor mei și aș încerca să le ofer mai mult din mine. Aș alege însă tot pediatria, este una dintre cele mai pline de satisfacții ramuri ale medicinii, care are darul să te umple de fericirea de a face bine.

#Ad#Pfizer

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.