fbpx

Boala nu se vindecă cu exmatriculări, lipsa de educație nu se umple prin pedepse sau recompense

de Marina Ştefania Manea, profesoară, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei

Nu aș trece deloc cu vederea faptul că adolescentul avea probleme de sănătate.

Dacă trecem și de data asta peste și nu înțelegem că psihologii clinicieni devin o necesitate vitală in școli (să punem de niște specializări necesare în universitar și postuniversitar, să dublam, triplam locurile alocate), că evaluările, recomandările lor sunt nu doar necesare, dar mai ales vitale, obligatoriu de reglementat, de respectat de către familii, de școală, în colaborare, vom mai asista la asemenea evenimente dramatice.

Noi nu avem suficienţi consilieri școlari, darămite psihologi școlari, darămite psihologi clinicieni, terapeuți, psihiatri…

Dacă ascundem sub preș pentru a nu deranja, dacă nu transmitem familiilor observațiile, constatările, dacă nu facem recomandări de consult de specialitate echivalează cu a minți prin omisiune. Lucru care nu cred că ar trebui sa fie apanajul școlii. Apoi, sistemul ar avea datoria să aibă în preajmă, la îndemână, specialiștii la care familiile să apeleze. Nu îi are…Nu îi are nici piata liberă… (de aici rolul uriaș al universitarului pe mai departe). Este foarte greu să fii părinte de copil cu astfel de probleme: nu găsești specialiștii, când îi găsești nu te pot programa ușor, iar preturile sunt uriașe…

Profesorul poate să observe, să urmărească recurențe, să facă recomandări, dar doar specialiștii pot stabili cauze, diagnostic, tratament.
Nu aș trece cu vederea subiectul. Copilul era bolnav. Și boala nu e o vină, ci o realitate care trebuie gestionată corespunzător.

Este înfiorătoare discuția de pe grupul de elevi. Aducerea în discuție a omorului, din senin, felul în care adolescenții aceia apreciază profesorul de doar 26 de ani care le stă în față -drept „amărâta aia…”- faptul că testul nu era nicicum neanunțat, din moment ce se discută despre prezența sau absența la oră în contextul lui…toate aceste lucruri nu pot și nu trebuie să treacă cu vederea…

Boala nu se vindecă cu exmatriculări, lipsa de educație nu se umple prin pedepse sau recompense și profesorii au nevoie să înțeleagă primii asta, să dea mai departe familiilor această cunoaștere, meseria aceasta nu poate fi peste noapte (re)apreciată, după cum nici școala, atâta vreme cât nu mai prididesc vocile de experți și de părinți să urle cât de anaflabeţi funcțional sunt oamenii aceștia, cât de prost pregătiți, cât de mizerabilă e școala românească. Atâta vreme cât profesorii se vor înghesui să dea share peste share articolelor despre loaze, exmatriculări și invective la adresa familiilor, mai ceva decât ultrasii de pe stadioane. Discuția de pe acel grup este rodul acestui război…

Dar e mereu mai ușor să cauți vina în ograda vecinului…

6 comments

  1. Profesor spune:

    Doar ca marea trauma a învățământului de azi e curriculumul ascuns.Sincer,predau o materie care până la scoaterea admiterilor de la facultati era vârf de lance în privința interesului elevilor. Pot spune cu asupra de măsură,a fost perioada de aur a carierei mele,rezultate remarcabile,satisfacții morale si materiale pe masura. Eu am rămas același profesor preocupat să si faca treaba, doar ca elevii de acum nemaifiind interesați de materie nu doar ca nu mai învață, dar manifestă chiar ostilitate față de faptul că le dau note pe bune, adică le stric eu mediile de bursă. Un elev mi a zis în față ca la materiile care nu sunt de examen nivelul de pregătire al profesorului e ultimul lucru care îi interesează, acolo vor profesori care sa le dea note pe referate si sa le faca viata usoara..Mai mult,am o elevă care se tot fofileaza sa vina la teste, unde dau itemi obiectivi tip PISA si acolo notele urmează curba lui Gauss, are această disperare sa ia doar nouă si zece.De ce?Pentru ca vrea sa urmeze o facultate în străinătate și acolo contează mediile de la toate materiile.Pai atunci intreb si eu,de ce doar în alte țări sa conteze toate materiile si in Romania nu,mai mult de ce elevii celorlalte țări nu se zbat să fenteze sistemul ,dar cei din România o fac cu asupra de măsură?

  2. O parere spune:

    Un articol bun pentru medicina de familie. Ce poate face un profesor cu 4-5 derbedei la o clasa?!!!. Face kectie sau analiza psihica?!! Anunta dirigintele, acesta parintii si apoi conducerea. De multe ori, parintii nici nu vin cand sunt chemati la scoala. Exmatricularea din o scoala arata elevului gravitatea faptei. Acesta poate urma alta scoala, in alta parte. Totul se pune pe seama profesorilor, dar sistemul si legile sunt proaste.

  3. Jon spune:

    Alooo….cei care ati fost in ministerul educatiei din 90 incoace….ce faceti ?…..ne dati lectii despre avioane in conditiile in care ati distrus sistemul efucational cu tot felul de masuri aberante? Eu v as folosi pe toti la constructia unui alr canal …sincer … Cat tupeu sa ai sa apari public, sa dai lectii cand ai avut parghiile in mana si nu ai facut ce tb sa faci: un invatamant simplu si eficient bazat pe decizii logice si in concordanta cu realitatea sociala. Pai 30 de ani ma nemernicelor si nemernicilor ati fost in ministerul educatiei cu numiri politice, fara niciun merit si ati dezvoltat un sistem de hartzoage si comitete si comisii fara rost …cand de fapt profesorii au fost batjocoriti de elevi , parinti si autoritati, pe un salariu de mizerie. V ati trezit acum ma autoritatilor ca vai unde s a ajuns? Pe buna ma ticalosilor? Nu stiati…nu? Eu cred ca tot timpul ati stiut …de fapt asta ati vrut ticalosilor! Profesori fara autoritate, parinti conflictuali , educatie de proasta calitate pentru ca voi banditilor sa va faceti averi si privilegii in defavoarea celor mai multi oameni din tara asta! Ei bine va dau o veste proasta: toate astea or sa se intoarca impotriva voastra si sunt sigur ca veti plati mai devreme sau mai tarziu!

  4. Anonimus spune:

    In sfarsit un punct de vedere corect, echilibrat si realist.

  5. Horatiu spune:

    Se vorbește mult, se caută vinovați, se fac trimiteri si comparații, dar esențialul e mereu pe tușă… nu-l bagă nimeni în seamă….
    De fapt, problema strict dpdv a disciplinei la ore este extrem de simplă și se referă in speță la disciplina subordonaților.
    La încheierea pauzei și începerea orei de curs, toți elevii / studentii se subordonează direct profesorului, prin asta înțelegând si respectarea disciplinei minim necesară desfășurării orei si anume :
    1. liniștea perfectă in clasă,
    2. păstrarea locului in bancă,
    3. vorbirea doar cu permisiunea lectorului/profesorului, în urma atentionării acestuia ori ridicarea mâinii pentru cererea permisiunii de a vorbi.
    ASTA E TOT… 3 puncte.
    Restul e Discriminare POZITIVĂ în favoarea câtorva derbedei, excepții în școală și în defavoarea majorității celorlalți copii care sunt traumatizați de tensiunea creată prin umilirea tuturor, inclusiv a profesorului.
    Recalcitrantii incorigibili trebuie EXTRASI temporar cel puțin, din oră / clasă / școală. Ce e așa greu de înțeles ?

    IPOCRIZIA SCUFUNDĂ ROMÂNIA.

  6. Tok spune:

    Păreri, păreri… „Psihologi clinicieni” angajați să corecteze lacunele de educație primite de la părinți și indiferenta profesorilor. Alți trantori angajați la stat, unde se pot lua bani pe lucru puțin sau deloc. Noi, cei mai în vârstă, care ne lăudăm de ce învățământ bun am beneficiat, acuzăm totul, dar, oricum, profesorii noștri nu aveau nevoie de sprijin pentru „a pune șaua” pe noi. Dar, ce caută acea femeie la catedră (una dintre cei care stiu că la stat este bine), cu autoritate mai scăzută decât femeia de serviciu a școlii? De ce alți angajați la salarii bune? Profesorii trebuie să fie instruiți pentru a face și pe „psihologii clinicieni” (absolvenți de facultăți cu … greutate de kg.) dacă vreau să performeze-apropo, cunosc profesori care s-ar simți umiliți să se spună că li se aduc în sprijin „psiho…”. Dacă se dorește performanță, să se înăsprească cerințele din școli și fata de profesori și fata de elevi (o mare parte dintre aceștia chiar asta speră pentru a scăpa de rușinea de a fi colegi cu cea din cazul de „agresiune sexuală” – mă întreb ce spune soțul ei). Iar, aiurit aia, „fosta…”, care vine cu soluții de genul…, are nevoie chiar de de psiholog clinicieni.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.