fbpx

7 ianuarie 1714: „Mașina de transcriere a literelor” a lui Henry Mill primește brevet în Regatul Unit

Presupus model al patentului lui Henry Mill

Istoria mașinii de scris începe cu un brevet englez pentru „Imprimarea scrisului pe pergament”, acordat lui Henry Mill în 1714. Brevetul de patru pagini conține o singură propoziție care descrie „o mașină artificială sau o metodă pentru imprimarea sau transcrierea literelor una câte una, progresiv, ca în scris, prin care toate scrierile pot fi transpuse pe hârtie sau pergament atât de curat și exact încât să nu poată fi distinse de imprimarea prin tipar.”

Funcția sau designul precis al acestei mașini nu sunt cunoscute, dar brevetul pare să descrie acțiunea unei mașini mecanice de scris.

Pentru istoricii care încearcă să definească originile mașinii de scris, brevetul lui Mill stârnește un interes considerabil. Mașina de scris Sholes & Glidden, concepută inițial în 1866 și introdusă în 1874, nu a fost prima mașină mecanică de scris. Mai multe alte mașini – Burt, Davies, etc. – au precedat-o, dar niciuna nu a efectuat litere „una câte una, progresiv, ca în scris.” Sholes & Glidden a făcut-o. (Da, mașina de scris Hansen Writing Ball, expusă la Copenhaga în 1873, a avut succes practic și comercial, dar nu la nivelul Sholes & Glidden.)

Henry Mill a fost primul care a conceptualizat o mașină mecanică de transcris litere similară cu o mașină de scris, iar locul său în istoria mașinii de scris este astfel justificat.

În 1895, revista The Illustrated Phonograph World a solicitat o copie a brevetului lui Mill și orice ilustrații sau model al mașinii de la Arthur E. Morton, un istoric englez al mașinilor de scris. Răspunsul său și o copie fidelă a brevetului (patru pagini cu jargon legal în mare parte) sunt prezentate mai jos.

Prima mașină de scris

Recunoscând marele interes manifestat față de mașina de scris și istoria sa și controversele care au înconjurat până acum prima invenție în acest domeniu, și anume cea a domnului Henry Mill, din Anglia, în 1714 (acum aproape două sute de ani), ILLUSTRATED PHONOGRAPHIC WORLD a adresat luna trecută o scrisoare domnului Arthur Morton, cunoscuta autoritate în domeniul mașinilor de scris din Anglia, și s-a oferit să suporte toate cheltuielile dacă se va găsi posibil să se obțină orice fel de desen al invenției lui Mill. S-a constatat că acest lucru este imposibil, deoarece nu erau necesare desene la momentul respectiv pentru a fi prezentate la Oficiul de Brevete Britanic împreună cu specificațiile și cererea pentru un brevet; prin urmare, nu există nicio dovadă în sensul ăsta. Domnul Morton, totuși, ne-a trimis amabil o copie a specificației lui Mill, facsimile exacte ale cărora le prezentăm mai jos pe cele trei pagini și jumătate următoare. Aceasta este cea mai clară informație care a fost publicată vreodată cu privire la prima mașină de scris inventată și este tot ceea ce se poate obține.

Scrisoarea domnului Morton este următoarea:

DRAGĂ DOMNULE MINER,

Am primit scrisoarea dumneavoastră și regret să vă informez că nu au fost depuse desene odată cu specificațiile tehnice oferite de Henry Mill în Brevetul cu Nr. 895, din 7 ianuarie 1714. De multe ori am simțit dezamăgirea că legile britanice privind acordarea brevetelor nu cereau, în acele zile, prezentarea unui desen odată cu cererea înainte de acordarea brevetelor.

Am încercat să urmăresc cariera lui Mill și până acum am aflat că a fost inginer-șef la New River Water Works Company. Sunt de părere că îndatoririle sale probabil că nu i-au lăsat mult timp liber și, prin urmare, nu a reușit să dezvolte invenția sa. S-a născut în Londra în 1880. Sper ca într-o zi să pot afla ceva definitiv despre atât invenția lui Mill, cât și despre el însuși; nimic nu m-ar bucura mai mult decât să urmăresc descendenții săi și să recuperez modelul, dacă există, sau, în orice caz, niște schițe care să ilustreze principiile mecanice încorporate în construcția sa.

Consider că o copie a specificației sale v-ar fi utilă și, prin urmare, o trimit separat.

Cu respect, ARTHUR E. MORTON.”

Facsimil patent Henry Mill

Facsimil patent Nr. 395, Henry Mill

Controversele legate de paternitatea mașinii de scris sunt multe și greu de lămurit atâta timp cât mașina de scris, așa cum o știm noi ca dispozitiv mecanic folosit pentru dactilografierea textelor, a fost reinventată de aproximativ 52 de ori, sub diferite forme și dimensiuni – rotundă, dreptunghiulară, trapezoidală, mai lată sau mai înaltă.

Istoric

La 7 ianuarie 1714, inginerul englez Henry Mill a brevetat pentru prima oară o mașinărie ce putea să imprime literele una după alta. Prima mașină de scris funcțională a fost inventată de către Pellegrino Turri, în 1808, pentru a veni în ajutorul persoanelor oarbe. Pastorul danez Rasmus Malling Hansen, în 1870, a prezentat publicului „globul de scris”, ce semăna mai degrabă cu o pernă mare de ace. Mașina a fost ulterior transformată într-un produs comercial. Hansen a testat mai multe poziții ale literelor pe o tastatură din porțelan, pentru a determina aranjamentul ce să faciliteze scrisul și să îl facă mai rapid decât cel de mână.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Concluzie

Mașina de scris brevetată de Sholes & Glidden

Prima mașină de scris comercială a fost brevetată în 1868, din dorința inginerului mecanic american Christopher Latham Sholes de a produce invenții pentru a îmbunătăți soarta omenirii. Sholes meșterea la o mașină ce să imprime automat numărul paginilor din cărți, când i s-a sugerat că ar putea încerca o construcție mai complexă, ce să poată imprima toate literele alfabetului. El și-a extins creația folosind la bază un vechi telegraf, căruia i-a adăugat taste pentru tot alfabetul. Patentul Sholes & Glidden a fost vândut pentru 12.000 dolari, deoarece Sholes a refuzat să o mai folosească sau să o recomande pentru utilizare.

În susținerea acestei concluzii avem mărturia unui istoric specializat în mașina de scris, Robert Messenger

Istoricul mașinii de scris, Robert Messenger, oferă o perspectivă mai rezervată asupra brevetului lui Mill, el susținând că mașina de scris Sholes & Glidden nu era un model îmbunătățit al vreunui model precedent.

În „Propagating Typewriter Myths: Grist for the Mill”: ” The evolution of the typewriter from 1714 is, I would suggest, wishful British (and all typewriter lovers’) thinking.” (evoluția mașinii de scris începând din 1714 este, mai degrabă, o dorință a britanicilor și a tuturor iubitorilor de mașini de scris).

Opinia mea este că mașina de scris Sholes & Glidden a fost prima mașină de scris mecanică. Sugerez că brevetul lui Henry Mill marchează începutul scrierii mecanice, cel puțin teoretic. Până când vom cunoaște mai multe despre invenția lui Mill, putem face doar afirmații prudente. Cu toate acestea, mai mult de o sută de ani de cercetare nu au adus nimic în afară de o singură propoziție care descrie ceea ce ar putea fi adevarata mașină de scris – Mașina de scris Sholes & Glidden este mașina de scris!

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate vă interesează și

6 ianuarie 1851: Mișcarea de rotație a Pământului demonstrată cu Pendulul lui Foucault

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.