fbpx

6 ianuarie 1851: Mișcarea de rotație a Pământului demonstrată cu Pendulul lui Foucault

Photo 18080882 © Grigore Gabriel Petre | Dreamstime.com

În anul 1851, mișcarea de rotație a Pământului a fost demonstrată experimental de către Leon Foucault. După săptămâni de muncă, la 6 ianuarie, el a înregistrat în jurnalul său că a făcut această descoperire la ora 2:00 dimineața, lucrând cu un pendul în pivnița casei pe care o împărțea cu mama sa.

Folosind un fir de oțel de 2 metri lungime cu o greutate de 5 kg din alamă, el a făcut un pendul suspendat într-un mod care îi permitea să oscileze liber, și a descoperit că planul său de oscilație se rotea încet în raport cu solul. Aceasta a dus la folosirea unor versiuni mult mai lungi ale pendulului său.

La latitudinea de 30 de grade, pendulul revine în locul de unde a pornit, executând o rotație completă, după 48 de ore. Prima demonstrație cu acest dispozitiv a avut loc în februarie 1851, la Observatorul astronomic din Paris.

Photo 71369138 © Izanbar | Dreamstime.com

Câteva săptămâni mai târziu, Leon Foucault a suspendat o sferă cu o masă de 28 kg, prevăzută cu un vârf ascuțit, de domul Panthéonului, la capătul unui fir lung de 67 m. Pe podea este presărat un strat de nisip fin, pe care vârful pendulului trasează o rozetă și revine în locul de unde a pornit după 32 de ore. La latitudinea de 30°, o rotație completă durează 48 de ore.

Care este explicația

Corpurile care se rotesc își păstrează planul de rotație, fenomen fizic utilizat la construirea giroscoapelor și girobusolelor. Cum mișcarea de oscilație este, în esență, o proiecție liniară a unei mișcări de rotație, pendulul gravitațional își păstrează neschimbat planul de oscilație liniară. În timp ce el oscilează în plan vertical, sub el Pământul se rotește, la latitudinea Parisului cu 11°19′ pe oră.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Unde mai sunt amplasate astfel de instalații

Ele sunt plasate peste tot în lume, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică. O listă a lor, în limba engleză, se găsește aici.

Cel mai vechi Pendul Foucault din România se găsește în pavilionul B al Universității din Oradea. Acesta a fost montat în anul 1964 de către prof. Coriolan Rus, decanul de atunci al Facultății de Matematică – Fizică. A fost realizat la Uzina Înfrățirea din Oradea. Dispozitivul are o masă de 60 de kilograme și este suspendat la o înălțime de 14 metri.

Pendulul e expus la Universitatea Oradea
Dispozitivul instalat la Universitatea din Oradea a fost realizat la Uzina Înfrățirea din Oradea, are o masă de 60 de kilograme și este suspendat de la o înălțime de 14 metri. Acesta a fost instalat, în anul 1964, la inițiativa profesorului Coriolan Rus, decanul de atunci al Facultății de Matematică – Fizică. Profesorul universitar pensionar Teodor Jurcuț consideră că pendulul este „un simbol” al acestei facultății.

Cum funcționează Pendulul lui Foucault în filmul de mai jos, de pe canalul de știință Stick Science.
 

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA

5 ianuarie 1855: Se naște King C. Gillette, inventatorul aparatului de ras de unică folosință

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.